luni, 30 septembrie 2013

Bărcuțe de dovlecei

Ingrediente principale: 
dovlecei, rosii, branza de capra, ulei de masline

Ingrediente

2 dovlecei/zucchini
3-4 roșii
200 g brânză de capră
ulei de măsline
oregano
sare de mare

Mod de preparare

1. Spală dovleceii în coajă și șterge-i cu un șervet de hârtie. Taie-le capetele și feliază-i subțire, pe lungime. Taie roșiile și brânza felii.
2. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și stropește-o cu puțin ulei. Așază feliile de dovlecei, deasupra pune feliile de roșii și brânza.
3. Presară un praf de sare de mare, puțin ulei de măsline, oregano și dă la cuptorul încins pentru 15-25 de minute. Servește imediat.

Bruschete cu crema de branza

Ingrediente

1 baghetă
100 g brânză dulce
50 g smântână
1 cățel de usturoi
1 ardei copţi
1 fir de rozmarin

Mod de preparare

1.Taie bagheta în felii, şi coace-le în cuptor, pe ambele părţi, vreme de cinci minute. Între timp, amestecă brânza cu smântâna şi adaugă usturoiul pisat.

2.Amestecul este la fel de gustos şi cu usturoi verde. Scoate feliile de pâine din cuptor şi unge-le cu crema de brânză.

3.Ornează cu ardei capia copt sau cu roşie. Ca să impresionezi invitaţii, decorează feliile cu un fir de rozmarin, pentru un efect special.

4.Truc pentru o cremă fină, freacă usturoiul cu un strop de ulei de măsline şi apoi adaugă brânza.

Barcute cu crema de branza si legume

Barcute cu crema de branza si legume
Un antreu usor de pregatit, inedit si plin de gust si arome!
Timp de preparare: rapid.
Numar de portii: 4-6.

Ingrediente
  • 8 teline apio
  • 300 g branza de vaci
  • 100 g telemea
  • 200-300 g smantana
  • ¼ dovlecel
  • 1 rosie
  • 1 ardei gras galben
  • chimen macinat
  • sare
  • piper alb
  • ulei de masline
Mod de preparare
1. Taie cubulete rosia, dovlecelul si ardeiul gras. Stropedte-le cu foarte putin ulei, sare si piper alb proaspat macinat.
2. Amesteca branza de vaci scursa de zer cu telemeaua rasa fin si smantana.
3. Adauga un praf de sare, piper si un varf de cutit de chimen macinat.
4. Taie tulpinile de apio pe lungime si umple-le cu crema de branza.
5. Presara deasupra legumele stropite cu ulei de masline si lasa-le la rece 10 minute inainte de a le servi.

Ce spune cafeaua ta preferata despre tine?

Tipul de cafea pe care il bei reflecta unele caracteristici de personalitate ale bautorului. Astfel, daca iti place cafeaua cu multa spuma, cum ar fi cappuccino, este posibil sa fii obsesiv si dominant, in timp ce daca iti place cafeaua cu lapte faci tot posibilul pentru a-i multumi pe cei din jurul tau.
Concluziile sunt rezultatul unui studiu realizat pe 1.000 de bautori de cafea. In cursul cercetarii au fost evaluate mai multe tipuri de personalitati si de trasaturi psihologice: introvertiti, extrovertiti, rabdatori, perfectionisti, entuziasti, circumspecti, sensibili, cutezatori etc.
Cafea neagra
Consumatorii de cafea neagra au fost descrisi ca fiind oameni directi, care nu suporta prostiile. Le plac lucrurile simple, pot fi tacuti, suparaciosi si rigizi. A fi taiosi si nepasatori face parte, de asemenea, din comportamentul lor.
Cafea cu lapte
Bautorii de cafea cu lapte sunt mai inclinati catre nevroza si foarte dornici sa ii multumeasca pe cei din jur. Le place sa se intreaca in a-i ajuta pe ceilalti, insa nu prea au grija de propria persoana.
Cafea instant
Cei carora le place cafeaua instant sunt mai degraba delasatori, comozi si le place sa amane lucrurile. Indivizii care sunt atrasi de bauturile dulci, cum ar fi cafeaua cu frisca, sunt cutezatori si considerati a fi niste "copii mai mari". Ei si-au pastrat gusturile si sensibilitatile specifice copiilor si au sufletul mereu tanar. Nu iau intotdeauna cele mai bune decizii si pot fi nechibzuiti. In acelasi timp, ei sunt cei care dau tonul.
Cafea decofeinizata
Cei carora le place cafeaua decofeinizata, cu multa spuma, au tendinta de a fi obsesivi, dominanti si foarte atenti la detalii.

vineri, 27 septembrie 2013

IMAGINI SUPERBE


Structura anului şcolar 2013-2014

Structura anului scolar 2013-2014 a fost publicata recent in Monitorul Oficial, majoritatea elementelor fiind neschimbate fata de anul scolar 2012-2013. Totusi, una dintre noutatile introduse de Ministerul Educatiei Nationale este acordarea unei zile libere in plus elevilor.   

Anul scolar 2013-2014 va incepe pe data de 1 septembrie 2013 si se va incheia pe 31 august 2014, insumand 36 de saptamani de cursuri, adica 176 de zile lucratoare, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei Nationale nr. 3818/03.06.2013 privind structura anului scolar 2013-2014 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 430, din 15 iulie 2013.

Conform prevederilor cuprinse de actul normativ, cursurile pentru anul scolar 2013-2014 vor debuta oficial la 16 septembrie (in perioada 1-16 septembrie doar cadrele didactice se vor prezenta la unitatile de invatamant) si se vor incheia la data de 20 iunie 2014, anul scolar fiind structurat dupa cum urmeaza:

Semestrul I
Cursuri – luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013
In perioada 2 - 10 noiembrie 2013,  clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta

Vacanta de iarna – sambata, 21 decembrie 2013 – duminica, 5 ianuarie 2014

Cursuri – luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanta intersemestriala – sambata, 1 februarie 2014 – duminica, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

Vacanta de primavara – sambata, 12 aprilie 2014 –  marti, 22 aprilie 2014

Cursuri – miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanta de vara – sambata, 21 iunie 2014 – duminica, 14 septembrie 2014

joi, 26 septembrie 2013

Grup (matematică)

În matematică, un grup este o structură algebrică ce constă dintr-o mulțime pe care este definită o lege de compoziție internă (operație) care combină două elemente ale mulțimii pentru a forma un al treilea element al aceleiași mulțimi. Pentru a fi un grup, mulțimea și operația trebuie să satisfacă o serie de condiții, denumite axiomele grupurilor, și anume asociativitatea, existența elementului neutru și a elementului simetric. Deși acestea sunt proprietăți cunoscute ale multor structuri matematice, cum ar fi mulțimile de numere—de exemplu, mulțimea numerelor întregi împreună cu operația de adunare formează un grup— formularea axiomelor este detașată de natura concretă a grupului și de operația respectivă. Aceasta permite manevrarea unor entități de origini matematice diferite într-o manieră flexibilă, păstrând în același timp aspecte structurale esențiale comune ale multor tipuri de obiecte. Omniprezența grupurilor în numeroase domenii—atât matematice cât și din afara matematicii—face din ele un principiu central de organizare în matematica contemporană.[1][2]
Grupurile au proprietatea fundamentală de apropiere de noțiunea de simetrie. Un grup de simetrie abstractizează caracteristicile de simetrie ale unui obiect geometric: el constă din mulțimea transformărilor care lasă obiectul neschimbat, și operația de combinare a acestor transformări prin înlănțuirea lor. Asemenea grupuri de simetrie, în particular grupurile Lie continue, joacă un rol important în mai multe discipline academice. Grupurile matriceale, de exemplu, pot fi folosite pentru a înțelege legi fundamentale ale fizicii, în teoria relativității restrânse, sau fenomene de simetrie în chimia moleculară.
Conceptul de grup a apărut în legătură cu studiul ecuațiilor polinomiale, efectuat de către matematicianul francez Évariste Galois în anii 1830. După contribuțiile venite din alte domenii, cum ar fi teoria numerelor și geometria, noțiunea de grup s-a generalizat în preajma anilor 1870. Pentru a explora grupurile, matematicienii au dezvoltat diferite notații pentru a descompune grupurile în părți componente mai mici și mai ușor de înțeles, cum ar fi subgrupurile sau grupurile simple. O teorie a grupurilor s-a dezvoltat pentru grupurile finite, care a culminat cu clasificarea grupurilor simple finite, încheiată în 1983.

miercuri, 25 septembrie 2013

Mitologie românească: Aurul

Mitologie românească: Aurul

Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Florin Eşanu/Epoch Times) 

Motto:
Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă.
(Doină din Ţara Moţilor)
La români, credinţa în virtuţile magice ale aurului, regele metalelor preţioase, vine nu doar din strălucirea sa netrecătoare, ci şi din faptul că AUR era, la geto-daci, unul din supranumele lui Apollon-Zalmoxis. AUR TIMOTIN „Aur(-ul) tămăduieşte” scrie pe o lespede dacică descoperită la Sânnicolau Mare, judeţul Timiş. Un derivat din AUR era AUREL „Luminosul”, şi el epitet al zeului.
Pe un altar votiv, descoperit la Jupa, tot în judeţul Timiş, scrie: AUREL LAEC NIUC „Cu aur se vindecă bolile” (cf. rom. leac; năuc; a îneca). Din AUR s-au format, ca şi în latină, numele geto-dacice AURELIUS „Strălucitorul” şi AURELIA „Strălucitoare”, atestate în onomastica strămoşilor noştri. Într-o inscripţie, numele unei fete dace – AURELIA EF TEPIR – înseamnă „Albă (Curată; Strălucitoare) ca Zăpada” (cf. alban. debore "zăpadă").
Foarte important, în privinţa zestrei spirituale naţionale, moştenită direct din credinţele geto-dacilor, este că AUREL, supranumele lui Apollon-Zalmoxis, s-a păstrat într-un descântec de copii, aflaţi la scăldat:
Aurel,
Păcurel,
Scoate apa din urechi,
Că ţi-oi da parale vechi,
Să le pui la cheotori,
Să le ai de sărbători!
Nu mă scutura pe mine,
Scutură-l pe Ăl-din-Baltă,
Că-i mai mare
Şi mai tare,
Cu patruzeci de picioare!
Maeştri în arta prelucrării aurului, străbunii ne-au lăsat moştenire multe comori, între care se remarcă Tezaurul de la Pietroasele, impropriu botezat „Cloşca cu Puii de Aur”. Nu-i mai puţin adevărat că, prin valoarea sa, aurul a stârnit şi stârneşte patimi de nestăpânit, cum se întâmplă chiar astăzi cu Roşia Montană, unde se află cel mai important zăcământ din Europa.
Cel mai bogat ţinut românesc în aur, Ardealul, îşi trage denumirea din AR-DEAL, care, printre altele, înseamnă „Muntele de Aur” (cf. alban. ar „aur”; rom. Arieş; deal). Pe steagul nostru naţional, Ardealul este simbolizat de culoarea aurie, Moldova, de cea purpurie, iar Ţara Românească, de cea sinilie.
În descântecele româneşti, aurul este un simbol al purităţii, sănătăţii şi al frumuseţii:
Ca aurul strecurat,
Ca ziua ce l-a dat. //
Ca aurul strecurat,
În numele Tatălui
Şi al Maicii Preceste,
Închinat. //
Ca aurul suflat,
Ca firul de grâu semănat,
Ca Maica Precesta ce l-a lăsat. //
Ca argintul strecurat,
Ca aurul suflat,
Ca de Maica Precesta dat.
În Ţara Moţilor, se vorbeşte despre Vâlve, stăpâne ale băilor, adică ale minelor, de aur. Ele apar în aceste băi sub diverse înfăţişări: ca fecioare înveşmântate în văluri albe, ca băieţi ori ca animale mici, prin cotloane. De spaima relelor ce le pot pricinui, nimeni nu se atinge de ele. Moţii spun că baia care nu are Vâlvă nu are nici aur, şi, când s-a sleit aurul de undeva, ei zic: „Au fugit Vâlva băilor din aceste locuri în alte ţinuturi”.
Tot moţii povestesc că, pe vremea când şi în Munţii Bihariei se lucrau băile, o găină de aur ieşea din băi, ca să se aşeze în vârful muntelui, în cuibul ei, unde erau ouăle ei de aur. Cei din satul Vidra, atraşi de frumuseţea nemaipomenită a găinii, au încercat de câteva ori s-o prindă, dar ea a fugit în jurul băilor de aur de la Roşia Montană. Atunci, nemaigăsindu-se aur, cei din Vidra nu le-au mai lucrat, pentru că găina aceea era Vâlva Băilor.
În unele sate din Munţii Apuseni, când se apropie timpul să fete o junincă, i se face o gaură în cornul drept cu o sulă în care se introduc firişoare de aur „necântărit”, luat de la spălătorii, din prundişurile Arieşului, ca să nu poată strigoii să-i fure laptele. În diferite obiceiuri magice, prin monedele de aur se urmăreşte realizarea dorinţelor de sănătate, noroc, belşug etc.
În trecut, mărţişoarele se făceau din bani de aur sau de argint, ca purtătorii lor să fie sănătoşi şi curaţi ca ele. În ţinutul Muscel, înainte de a se îmbrăca cu o cămaşă sau o haină nouă, se petrecea prin ea un ban de aur sau de argint, pentru sănătatea celui ce o purta.
Aurul este cel mai bun protector împotriva deochiului; de aceea, la scufiţa pruncului se cosea şi un ban de aur, alături de alte talismane. Deochiul poate fi izgonit şi de un balaur cu coada de aur:
Şarpe balaur,
Cu coadă de aur,
Din coadă plesneşte,
Deochiul risipeşte.
În minunatul tărâm al basmelor româneşti, Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana, ca de altfel şi zânele, au, de cele mai multe ori, părul de aur. Tot aşa, palatele şi chiar pădurile sunt de aur.

Pădurile vrăjite ale României

 Pădure de stejari (Florin Esanu/Epoch Times)
Pe vremuri, românii respectau atât de mult arborii încât, când erau nevoiţi să-i taie, se închinau şi le cereau iertare, ceea ce înseamnă că le atribuiau şi suflet.
Un arbore important este fagul. În multe ţinuturi, Armindenii, care se pun la 1 Mai, sunt de fag. Ramuri de fag se pun la ferestre şi la grajd, în credinţa că apără de strigoi. În unele sate din Oltenia, sicriele, zise tronuri, se fac numai din fag.
Printre alţi copaci magici se află şi stejarul. Pe Columna lui Traian, arborele sub care se sinucide Decebal este, nu întâmplător, un stejar. În unele ţinuturi din Ardeal încă există obiceiul ca păstorii să ia „Paştele” din muguri de brad sau de fag, în loc de anafură.
O altă stranie datină este Spovedania la Brad, înregistrată în Munţii Vrancei, consemnată de etnograful Traian Herseni: „Pe vremuri ciobanii se mărturiseau la copaci (mai ales la brazi). Făceau o cruce în coaja copacului (cu toporul sau briceagul) şi-şi mărturiseau în faţa ei păcatele, ca la preot, în timp ce băteau mătănii. Tăiau apoi cu toporul câteva aşchii din copac, pe care le aruncau. După jurământul pe care-l făceau, dacă într-un an copacul se va usca, erau iertaţi sau nu erau iertaţi de păcate. Ciobanii susţineau că spovedania aceasta era mai bună decât cea făcută la preot”.
Un obicei, practicat şi astăzi, este acela de a închina copilul nou-născut unui brad, prezentându-l ca în faţa unui preot. Până nu demult, în codri se alegeau Biserici de Brazi, pe lângă nedeile de pe munte. La aceste sărbători se încuscreau ţăranii ce veneau cu fetele şi cu băieţii lor. Dacă era vremea frumoasă, tinerii se căsătoreau în aceste temple rotunde de arbori vii, binecuvântaţi de un preot de mir care participa la nedeie.
În Bisericile de Brazi se căsătoreau şi ciobanii cu ciobăniţele de la stânile lor sau din apropiere, fără a mai aştepta consimţământul părinţilor. În asemenea situaţii, slujba era îndeplinită de obicei de un baci bătrân. După această cununie, mirii fugeau de la stână, lăsând vorbă rudelor, prin cunoscuţi, că s-au căsătorit din dragoste, fără zestre.
De altfel, bradul poate fi considerat copacul nostru naţional. În Bucovina, când ies oile la munte, se face un Foc Viu, se pune pe el cetină de brad şi molid şi se trec oile prin fum, ca să fie ferite de primejdii în timpul verii. Focuri de brad, rosmarin şi laur, prin fumul cărora se trec oile înainte de a urca la munte, se fac şi prin unele locuri din Ardeal.
Pe lângă puteri protectoare, i se atribuie bradului şi daruri profetice. Se spune că atunci când brazii fac cucuruzi (conuri) mulţi şi iese din el un praf galben (polen), numit mană, va fi belşug în toate.
Brad verde se pune când se începe o casă nouă. Când se cară mai întâi lemnul sau piatra, oamenii pun la cal sau la căruţe crengi de brad; când se încheie casa, se pune brad sus, ca să fie trainică ori ca să fie viaţa veselă şi frumoasă ca acest mândru copac. La naşterea unui copil se sădeşte un brad.
Bradul nu lipseşte nici din obiceiurile de nuntă. În unele sate din Munţii Apuseni, steagul de nuntă se face dintr-un vârf subţire de brad, pe care se pun năframe de mătase, împodobite cu panglici, iar printre coroanele cetinei, strămături de lână colorată şi un clopoţel în vârf.
În multe alte zone, cu brad se împodobesc gospodăriile mirilor; în Muntenia, ziua împodobirii se numeşte Ziua Bradului. În Vâlcea, se duce mireasa după apă, însoţită de lăutari; spre sfârşitul ospăţului de la casa ei, nuntaşul numit Brădarul joacă bradul în horă, apoi se duce la masă şi, bătând cu el în masă, zice:
Bună dimineaţa, cinstiţi nuntaşi!
Iată, bradul a înfrunzit
Şi dumneavoastră n-aţi mai prânzit!
Merge iarăşi în horă şi revine, mustrându-i că n-au mai terminat. Se duce şi a treia oară şi zice:
Iată, frunza bradului au picat
Şi dumneavoastră n-aţi mai plecat!
Atunci nuntaşii se ridică şi se pregătesc de plecare.
În toată ţara bradul are o semnificaţie deosebită în obiceiurile funerare; el se pune la căpătâiul celor ce au murit tineri, nenuntiţi, flăcăi şi fete.
În timpul sărbătorilor de iarnă, în Muntenia, o datină străveche cere ca pe Plugul Mare, cu care merg flăcăii la urat, să se pună un brad împodobit cu flori, funde, basmale, clopoţei etc.
La români, şi alunul este un arbust magic. Cu o vargă de alun, fântânarii caută şi găsesc izvoarele subterane, ştiind astfel unde să sape fântânile.
Prin codrii şi prin pădurile noastre bântuie, după credinţele populare, tot soiul de făpturi suprafireşti: Muma Pădurii, Moşul Codrului, zânele, ielele, zmeii, balaurii, Fetele Pădurii etc. Frumoasele culori ale toamnei româneşti au dus la imagini poetice, cu păduri de aur, de argint, de aramă, de cleştar etc.
Specialiştii ştiu că, în trecut, suprafeţele împădurite au fost mult mai întinse decât cele de astăzi. Unii cercetători afirmă că pădurile ar fi ocupat, la un moment dat, trei sferturi din teritoriul actual al României. Până şi Bărăganul era cândva plin de păduri, defrişate fără milă spre a face loc ogoarelor. În vechimea îndepărtată, pădurea Vlăsia se întindea de la Târgovişte până la Giurgiu, de la Mostiştea până la Argeş!
De foarte multe ori, pădurile au fost pentru strămoşii noştri refugiu sigur din calea duşmanilor sau locuri de pândă, de unde săreau pe neaşteptate asupra veneticilor. De atunci a rămas şi zicala „Codrul, frate cu românul”. Pe haiduci, rareori îi mai prindea potera după ce intrau în desişul pădurii.
Pădurile, care au mai rămas, ne mai hrănesc şi astăzi cu fructele lor. Se pare însă că nu ne mai trebuie vrajă sau poezie, nu ne mai trebuie natură. Pădurile ne-au aparat de duşmani veacuri de-a rândul, dar n-au mai reuşit, în ultimii douăzeci de ani, să ne (se) mai apere de propriile noastre uscături naţionale, care, cu o lăcomie de neimaginat, s-au apucat să le defrişeze, sărăcindu-ne astfel şi frumuseţile locurilor şi zestrea spirituală.
Rămase însă fără adăpost, fără rost, s-ar părea că magicele făpturi silvestre se răzbună. Desele inundaţii şi prăbuşiri de teren din ultima vreme nu ne-au învăţat minte. Unde-o fi oare mintea românului cea de pe urmă?

Satelitul Goce va cădea pe Pământ: impactul între 15-16 octombrie într-o arie largă de 900 de kilometri. Cu ce consecinţe?

 
Satelitul european Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), dezvoltat de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a analiza schimbările în câmpul gravitaţional al Pământului. (- / AFP / Getty Images)
Satelitul european Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), pus la punct de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a analiza schimbările în câmpul gravitaţional al Pământului, va cădea pe Pământ. Considerat unul dintre sateliţii de valoare, lansat pe 17 martie 2009,Goce şi-a încheiat „cursa”. Motorul hi-tech al satelitului european îl va ţine pe orbită de 224 de km pentru încă o lună, apoi, încet, va începe să cadă" spre Pământ până când va arde în atmosferă.
Se estimează că impactul ar putea lăsa intacte cca. 40 - 50 de fragmente cu o greutate totală de 250 kg. Cu o lungime de 5,3 metri şi o greutate de 1,1 tone, în impactul cu atmosfera ar putea rămâne intact aproximativ 26 la sută din satelit.
Este pentru prima dată când un satelit „revine” pe Pământ în mod necontrolat. Cu ce consecinţe?
Există şanse mari ca resturile să cadă în mare, dar în acest moment nu se pot face calcule precise. Potrivit calculelor preliminare, zona de impact va fi de aproximativ 900 de kilometri lăţime. Inter-Agency Space Debris Coordination Committee (coordonând diferitele agenţii spaţiale)împreună cu ESA (Space Debris Office) încearcă să controleze" - în măsura în care este posibil - căderea satelitului Goce.
Lansat de ESA în 2009, Goce a fost primul satelit care a oferit o hartă a câmpului gravitaţional al Pământului. A fost construit cu ajutorul a diferite industrii europene, dar sub conducerea lui Thales Alenia Space Italia şi apoi asamblat în Torino.
Deşeurile spaţiale, adică fragmentele de obiecte care rătăcesc pe orbită în jurul Pământului, au ajuns la un nivel critic. Printre aceste fragmente se numără vechi rachete, sateliţi acum scoşi din uz sau nori de particule formaţi din distrugerea de sateliţi. Rapoarte recente vorbesc de cca. 22.000 de obiecte detectabile de la sol, care gravitează pe orbite la o viteză de peste 28.000 km pe oră, din care doar 900 de sateliţi sunt încă intacţi şi numai 380 funcţionează. Este o cifră care creşte exponenţial, astfel că un raport al Consiliului Naţional de Cercetare din SUA comandat de NASA recomandă acum dezvoltarea unei strategii de curăţare" şi aceasta înainte ca resturile să pună în pericol alţi sateliţi care încă funcţionează, sau Staţia Spaţială InternaţionalăAlpha”.
Orbita geostaţionară (situată la o altitudine de 36.000 km), este cea mai frecventată, cu peste 200 de noi sosiri" în fiecare an. Cea mai mare parte a deşeurilor ocupă orbite mai joase, unde se găsesc nenumăraţi sateliţi ştiinţifici de observaţie. Trebuie remarcat faptul că datele se referă la obiecte mai mari, însă particulele (mai mari de un milimetru) pot fi numărate cu zecile de milioane.
La o altitudine de 800 de kilometri, şederea pe orbită este de aproximativ două secole, în timp ce orbita geostaţionară rămâne stabilă timp de milioane de ani.
Coliziunile sunt rare, totuşi ultima a fost semnalată în luna februarie a anului 2009 fiind implicat satelitul Iridium 33, încă în activitate, şi un satelit militar rus scos din uz, înmulţind numărul de deşeuri pe orbită. Riscul unor astfel de coliziuni este dat de faptul vitezele orbitale sunt foarte mari, de ordinul a 10 kilometri pe secundă, permiţând chiar şi particulelor mici să producă daune considerabile navelor spaţiale.

Magia muzicii preferate vindecă inima şi creierul

Magia muzicii preferate vindecă inima şi creierul (studiu) - 18.09.2013 -Mioara Stoica
  (photos.com)
Ascultarea muzicii îmbunătăţeşte funcţia endotelială la pacienţii cu boală coronariană. Este ceea ce susţinute un studiu de cercetare prezentat la Congresul CES 2013 de către profesoara Marina Deljanin Ilic de la Universitatea din Nis, Serbia. Muzica produce beneficii inimii noastre.
Aşa cum susţine profesoara Deljanin Ilic, „în contextul factorilor de risc cardiovascular, endoteliul îşi pierde funcţia sa normală”.
Exerciţiul fizic a demonstrat că poate îmbunătăţi la rândul său funcţia endotelială şi este piatra de temelie a unui program cu multiple faţete de reabilitare cardiacă. Cu toate acestea, puţin se ştie despre rolul muzicii în reabilitarea cardiovasculară sau cu privire la efectele acesteia asupra funcţiei endoteliale.
Studiul a fost realizat pe un grup de 74 de pacienţi cu boală coronariană stabilă, împărţiţi în trei grupe. Fiecare grup a urmat o anumită activitate: ascultarea muzicii preferate timp de 30 de minute pe zi, un program de antrenament sportiv şi, în cele din urmă, ascultarea muzicii generice.
Combinaţia dintre muzică şi exerciţiu a condus la îmbunătăţirea funcţiei endoteliale. Îmbunătăţirile acesteia au fost asociate cu îmbunătăţirile semnificative ale capacităţii de a face exerciţiu fizic. Endorfinele sunt compuşii eliberaţi de creier atunci când se ascultă muzica care ne place ca şi atunci când se face exerciţiu fizic.
Pe scurt, conchide cercetătorul, a asculta muzica preferată plus exerciţii fizice regulate îmbunătăţeşte funcţia endotelială şi, prin urmare, poate fi o metodă de a ajuta la reabilitarea pacienţilor cu boală coronariană.
Dar nu există o muzică "ideală" egală pentru toţi. Sunt chiar pacienţii cei care trebuie să aleagă. Muzica preferată, de fapt, duce la creşterea emoţiilor pozitive şi te face fericit sau relaxat.
Ce efect are muzica asupra creierului?
Care este relaţia dintre notele muzicale şi creierul nostru? Ce se întâmplă în capul nostru atunci când ne jucăm sau compunem o piesă de muzică? Neurolog şi muzician, americanul Jamshed Bharucha a încercat să afle. Cu rezultate surprinzătoare.
Împreună cu Charles Limb, un chirurg care studiază ştiinţa neurologică aplicată la muzică, Bharucha a monitorizat creierul muzicianului de jazz Vijay Iyer cu un scaner aplicat pe creier, în timp ce interpreta o piesă la pian, într-un moment de concentrare intensă.
Charles Limb a adus laolaltă muzicieni de jazz şi rapperi analizându-le cu scanerul funcţiile creierului, supunându-i la rezonanţa magnetică funcţională în timp ce creau muzică sau "răppuiau". Acest sistem măsoară fluxul de sânge din creier.
Imaginile din aceste "creiere creative", au arătat o activitate complicată şi au relevat o caracteristică comună, adică un declin în activitatea din cortexul prefrontal (care este asociat cu analiza cognitivă şi gândirea abstractă). Această zonă a creierului, în timpul activităţii muzicale nu este "închisă", dar pune pe planul al doilea anumite procese, de obicei, plasate în prim-plan, cum ar fi automonitorizarea conştientă, adică dorinţa de a efectua corect o sarcină sau un gest.
Prin urmare, potrivit oamenilor de ştiinţă, o parte a creierului asociată cu sinele autobiografic şi de autoreflecţie devine mai mult sau mai puţin activă la muzicienii ce intenţionează să compună o melodie. Improvizaţia poate avea loc la diferite niveluri, dar muzicienii cu experienţă au o mai mare capacitate de a improviza şi la un nivel mult mai profund decât oamenii de rând.
În urma acestor experimente Limb a declarat că nu-şi poate imagina existenţa umanităţii fără creativitate. Consideră că există o biologie în tot ceea ce se creează din punct de vedere muzical.
Dar nu numai atât. Conform cercetătorilor, muzica are de asemenea o putere de vindecare, în special pentru pacienţii cu probleme neurologice, cu leziuni cerebrale, sau care suferă de boala Parkinson şi accident vascular cerebral, care şi-au pierdut o parte din aptitudini. Conţinutul emoţional al muzicii este de fapt în măsură să îi ajute să aibă din nou acces la aceste funcţii.


Unde este situat "al şaselea simţ" în creierul nostru


 Unde este situat "al şaselea simţ" în creierul nostru
Capacitatea noastră înnăscută de a percepe şi analiza un număr de obiecte printr-o privire scurtă a fost asociată cu o regiune a creierului, cercetătorii referindu-se la ea ca un fel de "al şaselea simţ".
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Utrecht, Olanda, a descoperit o masă mică de neuroni, puţin deasupra urechii, care ne permite să aruncăm o privire rapidă pentru a determina cât de multe obiecte avem în faţa noastră. Pentru multe persoane, această capacitate este limitată la aproximativ cinci obiecte, dar pentru persoane mai speciale este uşor să vadă un număr mare, aparent nelimitat, de obiecte.
"Când vedem un număr mic de obiecte, nu avem nevoie să le numărăm", spune Ben Harvey, conducătorul studiului publicat în revista Science. "Ştim cât de multe sunt, imediat".
Regiunea creierului descoperită de oamenii de ştiinţă, după cum spune Harvey, se "aprinde" atunci când vedem o anumită cantitate de obiecte. Într-o serie de experimente, Harvey şi colegii săi au folosit rezonanţa magnetică pentru a măsura şi a întocmi o hartă a creierului participanţilor, arătându-le o serie de cercuri pe un ecran, de la unul, până la opt cercuri.
Un grup de aproximativ 80 de mii de neuroni, de mărimea unui timbru poştal, s-au "iluminat" în creierele tuturor celor opt participanţi în timpul studiului. Cercetătorii au descoperit în acest fel că "neuronii care sesizau numere mai mici se aflau într-o parte a creierului, în timp ce neuronii care sesizau un număr mai mare erau pe partea cealaltă a creierului".
"Există părţi din creier conectate la suprafaţa pielii sau suprafaţa retinei", a spus Harvey. "Acestea reflectă un organ extern. Am găsit prima hartă a unei funcţii cognitive. De exemplu pentru a vedea este nevoie de mai mulţi neuroni care prelucrează centrul vizual al câmpului, pentru a avea o viziune foarte clară".

marți, 24 septembrie 2013

Cum iti poti ajuta copilul sa isi dezvolte gandirea originala?

Din ce in ce mai multi specialisti atrag atentia asupra faptului ca felul in care este organizat  sistemul de invatamant diminueaza nivelul de creativitate al copiilor. (Poti urmari o prezentare pe Ted.com pe aceasta tema). Asadar, ne revine noua rolul de a-i incuraja pe copii sa gandeasca original. Iata cum poti face acest lucru:


1. Fii deschis lucrurilor noi, situatiilor cu care nu te-ai mai confruntat si solutiilor pe care nu le-ai mai testat.

2. Evita sa ii arati cum sa procedeze in diverse situatii si accepta faptul ca cel mic, prin metoda la care s-a gandit, va ajunge intr-un final la rezultat, chiar daca modalitatea de rezolvare e diferita de a ta.

3. Evita sa critici solutiile sau ideile propuse de copilul tau. Chiar daca ti se pare ca nu au sens sau ca sunt imposibile, nu porni de la premisa ca „Nu se poate pentru ca nu am mai auzit de asa ceva niciodata”.

4. Provoaca-l la discutii pe teme „serioase”, dupa ce ii expui problema pe intelesul lui.  Poate fi vorba de probleme care vizeaza intreaga planeta sau doar familia voastraSmile. De exemplu, daca vreti sa rearanjati mobila intr-o camera pentru a obtine mai mult spatiu, nu ezita sa ii ceri parerea si copilului tau – te poate surprinde cu o solutie ingenioasa.

5. Atunci cand copilul tau nu reuseste sa inteleaga ceva la scoala, cautati impreuna pe internet prezentari si demonstratii diferite fata de ceea ce a invatat. In acest mod va intelege ca orice problema poate sa aiba mai multe solutii, pe cat de bune, pe atat de diferite. Iata un exemplu: cum il inveti pe copilul tau sa numere de la 1 la 10 in engleza?
-    Printr-un film in care fiecare cifra este prezentata pe rand: https://www.youtube.com/watch?v=y4a0pdIleP8
-    Printr-un cantec in engleza: https://www.youtube.com/watch?v=dk9Yt1PqQiw

6. Ofera-i jucarii care pot fi folosite in mai multe feluri, nu care au o singura functie. Astfel, copilul poate sa isi dezvolte imaginatia prin joaca, oferind jucariilor mai multe roluri si improvizand diverse jocuri. De exemplu, o minge poate juca rolul de planeta, de ghiulea sau de mar in jocuri diferite ale copiilor.

7. Stimuleaza curiozitatea copilului. Orice informatie noua il determina pe copil sa faca legaturi cu informatiile deja asimilate, incurajandu-l sa descopere asemanarile si deosebirile dintre fenomene, procese sau situatii despre care invata.

Gandirea originala inseamna de fapt a fi diferit de ceilalti, a privi lucrurile dintr-o perspectiva diferita de cea cu care ai fost obisnuit. Inseamna sa iesi din cotidian, sa nu mai privesti anumite lucruri ca fiind tabu, ci pur si simplu sa dai frau liber imaginatiei si gandirii. Tu cum dezvolti gandirea originala a copilului?

luni, 23 septembrie 2013

10 Signs of a Spiritual Awakening MUST SEE [HD]

MATEMATICA, CALEA DE ÎNŢELEGERE A CREAŢIEI.mpg

Matematica vietii

MATEMATICA PE NOTE

Matrice inversa, exercitiu rezolvat

Aplicatii ale determinantilor

Colesterolul marit

 Colesterolul marit NU produce moarte(asa cum spune  textul) ,dar infunda arterele ,iar daca se intimpla acest lucru  la cap ,atunci te duci pe apa Sambetei,SUBITO!
Orice carne fripta la gratar

produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.
Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar.
 
1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.

 
2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.

 
3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.

 
4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.

 
5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa. 

 
6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.

 
7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.

 
8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta. 

 
Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.

 
Colesterolul, o problemă ?

 
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.
Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?"
Răspundem: nu, nu este grav.
 
Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.
Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.

 Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.

 Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat.
 
Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.
 
Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.
 
Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.

 
Tratamentul hipercolesterolemiei
Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
 
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
 
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
 
Tipuri de întrebări frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?
 
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.
 
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

 
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
 
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.
 
Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

 
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
 
Dr Mihnea DRAGOMIR
Bucureşti, 16 iulie 2008
 
Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.
E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea

luni, 16 septembrie 2013

Matematica creează logici pe termen lung, ordonează gândirea, dezvoltă raționamentul, imaginația, capacitatea de analiză și sinteză, perspicacitatea și puterea de a lua decizii!
De fapt, matematica ne arată că acea algoritmizare a rezolvării problemelor trebuie să existe și în treptele pe care le parcurgem în viață.Încercând să sărim o etapă, ajungem la un rezultat fals, la o ecuație imposibilă.
De fapt, matematica ne direcționează ¸si în alegerea partenerilor de viață.
Dacă nu ții cont de condițiile la limită, s-ar putea ca ele să vicieze răspunsul, lucru care s-ar putea întoarce împotriva noastră.
Există o logică a lucrurilor, o logică a universului pe care cel care pătrunde tainele matematicii n-o contestă și nu încearcă s-o schimbe. Cel mult încearcă să o înfrumusețeze.

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Placinta taraneasca cu dovleac

Ingrediente

1 kg dovleac plăcintar
200 g margarină
400 g făină tip 000
1 ou
200 g zahăr pudră
1/2 pliculeț cu praf de copt
2 pliculețe cu zahăr vanilat
sare

Tarta cu dovleac și miere

Mod de preparare

1. Curăță și taie felii dovlecul și pune-l la copt.
2. Pentru aluat, freacă margarina cu 150 g de zahăr. Încorporează oul, praful de copt, un pliculeț cu zahăr vanilat, un praf de sare și făina cernută proaspăt.
3. Frământă un aluat omogen, dar nu foarte tare. Învelește-l într-o folie și dă-l la frigider pentru cel puțin jumătate de oră.
4. Pune dovleacul copt într-un blender (sau într-un vas de mixer), pune restul de zahăr pudră și vanilat și, după gust, un praf de scorțișoară.
5. Împarte aluatul în două și întinde tot atâtea foi (după dimensiunea tăvii folosite). Pune o foaie pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt, pune deasupra umplutura și deasupra cealaltă foaie.
6. Înțeapă din loc în loc și dă la cuptorul fierbinte pentru 40-45 de minute. Pudrează plăcintă și porționeaz-o după ce s-a răcit.

Placinta cu dovleac si nuci
Login

Cum vă puteți înscrie în concursul Lider European?

Concursul Lider European, dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România  în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale  are rolul de a dezvolta abilităţile elevilor de leadership şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene. Concursul se derulează la nivel național și este deschis tuturor liceelor din România.
Cum puteți participa la acest concurs?
1. Înregistrare în campanie pe portalul www.europacasanoastra.ro
Pentru a putea participa la concursul de proiecte Lider European, cadrele didactice trebuie să înscrie liceul în campanie completând formularul de la rubrica Înregistrează-te aici.
2. Alcătuirea echipei de proiect
După înscrierea în campanie, profesorii îi vor încuraja pe liceeni să alcătuiască o echipă din 4 membri (elevi) și să identifice o problemă din comunitatea locală.
3. Teme de proiect:
Proiectele implementate în cadrul concursului trebuie să se încadreze într-unul din domeniile de mai jos:
·         Mediu
·         Social
·         Cultural
·         Alegeri europarlamentare 2014
4. Implementarea proiectului
Odată identificată problema, echipa de proiect (alcătuită din cei 4 elevi și profesorul coordonator) va trebui să realizeze un proiect prin care să încerce să rezolve problema identificată. Cei 4 elevi trebuie să atragă și să implice în proiectul lor voluntari. Pot implica oricât de mulți  voluntari.
Atenție!! echipa de proiect trebuie să aibă 4 membri elevi și un singur profesor coordonator. Pot fi implicați voluntari care să sprijine echipa de proiect. Un profesor coordonator poate înscrie o singură echipă în competiție. Un liceu poate implementa și înscrie în concurs mai multe rapoarte. Fiecare profesor coordonator va înscrie liceul în campanie.
5. Redactarea raportului de proiect
După implementarea proiectului, profesorul coordonator va redacta și completa un raport (după modelul care poate fi descărcat de aici), urmând ca proiectul să fie verificat și trimis juriului pentru evaluare. Termenul limită pentru trimiterea proiectelor este 15 noiembrie 2013.
6. Încărcarea raportului
Raportul realizat după modelul existent pe website, va putea fi încărcat pe website-ul www.europacasanoastra.ro în contul profesorului coordonator.
7. Evaluarea proiectelor
Evaluarea proiectelor se va face în perioada 15 octombrie – 8 noiembrie 2013 și are două etape:
·         Etapa inițială în cadrul căreia vor fi jurizate toate proiectele primite din întreaga țară și vor fi selectata cele mai bune 25 proiecte. Profesorii coordonatori ai celor 25 de proiecte vor câștiga o excursie de 2 zile la Bruxelles la Comisia Europeană.
·         Etapa finală – din cele 25 proiecte alese în cadrul etapei inițiale, vom selecta cele mai bune 8, iar cele 8 echipe finaliste vor veni la București pentru a-și prezenta proiectele în fața juriului.
8. Premii
Toate cadrele didactice care vor încărca rapoarte pe website vor primi diplome de participare. Elevii care vor realiza cele mai bune proiecte vor primi premii în bani: 700 euro pentru locul I, 500 euro locul II și 300 euro locul III, 100 euro pentru cele 5 mențiuni. Profesorii coordonatori ai celor mai reușite 25 de proiecte vor câștiga o excursie la Bruxelles la Comisia Europeană.
Premierea câştigătorilor programului “Lider European” se va face în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România în luna noiembrie/decembrie.

Prajitura aromata cu dovleac

Prajitura aromata cu dovleac
Gustul dulceag al dovleacului va fi potentat la maximum de mirodeniile din aceasta prajitura.
Timp de preparare: Mediu
Numar de portii: 12
Complexitate: mediu
Ingrediente
  • 400 g dovleac copt
  • 175 ml ulei
  • 250 g zahar muscovado
  • 2 oua
  • 175 g faina, cernuta
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 lingurita ghimbir macinat
  • 1/2 lingurita scortisoara
Pentru topping:
  • 200 g crema de branza
  • 400 g caramel la cutie
  • 60 g ananas, taiat cubulete 
Mod de preparare
1. Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti pulpa de dovleac intr-un castron si adaugati o lingura de apa. Acoperiti cu folie de plastic si dati la microunde pentru 8 minute, la treapta maxima. Alternativ, caliti dovleacul intr-o tigaie cu 4 linguri de apa timp de 15 minute, apoi scurgeti-l.
2. Folosind un blender, pisati dovleacul pana obtineti o pasta fina.
3. Turnati uleiul, zaharul si ouale intr-un castron si mixati-le, pana obtineti o compozitie groasa, pala.
4. Adaugati faina, bicarbonatul si mirodeniile, amestecand bine. Turnati piureul de dovleac si amestecati din nou. Puneti compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Coaceti pentru 50 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in prajitura iese curata.
5. Lasati prajitura de dovleac in tava pentru 5 minute, apoi lasati-o pe un platou sa se raceasca.
6. Pentru topping: Amestecati crema de branza cu 4 linguri de caramel. Spritati crema obtinuta peste prajitura apoi prasarati ananasul taiat cubulete. Incalziti restul de caramel si turnati-l deasupra, apoi serviti.

STEIERDORF - CARAS SEVERIN PE VREMEA CAND ERA STATIUNE!


Semnificatia unor cifre!


9 este numarul care anunta „reinnoirea”
9 este ultimul numar simplu si anunta sfarsitul unei serii de numere si inceputul unei noi serii. Este, deci, simbol de sfarsit si de reinnoire. Numarul 9 reprezinta faptul ca trebuie sa invatati ce inseamna uitarea de sine, punand nevoile altora inaintea celor ale dumneavoastra. Este o lectie dificila in societatea noastra materialista. Sub influenta numarului 9, invatam sa ne depasim si sa nu mai fim egoisti. Invatam sa daruim si sa ne daruim.
Numarul 1 simbolizeaza unitatea
Cifra 1 este asociata actiunii, miscarii si agresivitatii. Reprezinta lumina si soarele, originea vietii... este prima cifra folosita in calcul. Este individualitatea. Reprezinta tineretea, initiativa, dar si vointa si autonomia. Cifra 1 are toate atributele pentru a reusi.
Numarul 2 este adesea asociat cu notiunea de colaborare. Este numarul „unificator”.

Doi este numarul asocierii, al uniunii, al cuplului. Simbolizeaza asocierea, parteneriatul.  Semnifica faptul ca veti da dovada de conciliere, de adaptare, de cooperare. Sub influenta numarului 2 veti putea trai o perioada de uniune sau de asociere dar, de asemenea, de dualitate, de emotivitate, de incertitudine si uneori, de separare.

vineri, 13 septembrie 2013

Scapa de kilogramele in plus...scriind

Ţine un jurnal

Nu vorbim despre genul acela de jurnal pe care-l ţineai în liceu şi în care îţi notai detalii despre tipii hot din grupa ta, ci despre un jurnal...alimentar. Potrivit cercetătorilor, un jurnal în care să-ţi notezi cât şi ce mănânci într-o zi reprezintă o armă infailibilă în lupta cu kilogramele, ajutându-te să-ţi dublezi şansele de a slăbi.

Oricât de incredibil sună, Jurnalul American de Medicină Preventivă arată că e cu totul şi cu totul adevărat! Cu ajutorul unuia dintre cele mai complexe studii de slăbit, s-a descoperit că participanţii care au folosit metoda jurnalului alimentaţiei au pierdut cu 50% mai multe kilograme decât cei care au rămas doar la dietă.

Frumoasă şi sănătoasă

Jurnalul alimentaţiei nu are doar avantajul de a te face mai suplă, ci şi mai sănătoasă. E o ocazie bună de a deveni conştientă de felul în care te hrăneşti, inclusiv în privinţa deserturilor şi băuturilor. Nu mai poţi ascunde de tine însăţi obiceiurile nesănătoase, pentru că tot ceea ce mănînci e scris acolo, chiar sub nasul tău. Iar acest lucru chiar te ajută să devii mai responsabilă.

Sfecla rosie si beneficiile ei pentru sanatate

 Sfecla rosie si beneficiile ei pentru sanatate
Din vara pana in toamna, tarziu, o poti gasi in gradina. Iarna si primavara, e de vanzare in magazinele cu legume si fructe. Nu este atat de apetisanta daca o vezi in galantare, dar in salate, borsuri sau pur si simplu in pahar, proaspat stoarsa, este o adevarata binefacere. Despre cine este vorba? Chiar despre sfecla rosie!
Ajuta ficatul
Cercetatorii au demonstrat ca sucul de sfecla proaspat stors sprijina ficatul sa distruga "depozitele" de grasimi, este un tonic al acestuia, ajutand la detoxificare, dar si la regenerarea celulelor hepatice. Tot specialistii recomanda consumul, zilnic, a unei jumatati de sfecla rosie cruda si a unui pahar de suc proaspat.

Combate hipertensiunea
Consumat zilnic, sucul de sfecla combate hipertensiunea arteriala, sustin cativa cercetatori din Regatul Marii Britanii. "Vinovat" de acest fapt este nitritul, o substanta care ajuta vasele de sange sa se dilate, crescand fluxul sangvin. Nitritul se regaseste si in spanac sau in salata verde. Cantitatea recomandata de suc este de maximum 300 ml, iar daca vrei sa incepi tratamentul, creste treptat consumul in fiecare zi.
Lupta impotriva cancerului
Rudolf Breuss, un terapeut de origine austriaca, pariaza pe sucul de sfecla in lupta cu leucemia si cancerul. Acesta le recomanda tuturor pacientilor slabiti, anemici, fara pofta de mancare sa consume zilnic suc de sfecla rosie, iar pentru un efect mai puternic, trebuie baut cu lingurita.

miercuri, 11 septembrie 2013

Retete cu dovlecei

Dovlecei cu smantana 

Ingrediente: 2 dovlecei, 250 g branza de vaci, 4 linguri de gris sau orez, 2 oua, 100 g smantana, o legatura de marar, 20 g unt, sare (dupa gust)
Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se spala si se pun la foc domol timp de zece minute. Nu trebuie sa-i fierbi, ci doar sa-i oparesti. Se scot intr-o strecuratoare, se scurg si se lasa la racit. Intre timp, se fierbe bine orezul sau grisul, apoi se trece printr-un jet de apa rece. Se amesteca branza de vaci cu orezul (grisul) fiert si racit. Se bat galbenusurile bine si se toarna peste branza. Se lasa compozitia sa se odihneasca in timp ce din dovlecei se scot miezul si semintele. Se incinge bine cuptorul. Se bat albusurile spuma si se amesteca cu pasta de branza, la care se adauga in cele din urma smantana, sarea si mararul maruntit bine. Se amesteca pana ce se omogenizeaza compozitia. Nu-ti mai ramane, mamico, decat sa umpli dovleceii si sa-i asezi intr-o tava unsa cu unt si putin pesmet. Deasupra se pun doua-trei cubulete de unt. Se lasa la foc moderat maximum jumatate de ora. Se servesc calzi sau reci, dupa preferinta.

Mancare de dovlecei cu rosii

Ingrediente: 500 g rosii, 4 dovlecei, 1 ceapa mare, verdeata, sare (dupa gust), 3 linguri de ulei
Mod de preparare
Pentru mancarea de dovlecei cu rosii, dovleceii se spala, se curata de coaja si se taie rondele. Rosiile se spala, se curata de pielite si se taie feliute. Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie solzisori. Se caleste apoi cu o lingura de ulei. Cand isi schimba culoarea se adauga rosiile si dovleceii si restul de ulei. Se pune sare dupa gust si se lasa pe foc 30-40 de minute, amestecandu-se din cand in cand. Cand este aproape gata se adauga verdeata. Pentru o aroma deosebita se poate adauga la calit, o data cu ceapa, si un gogosar rosu.

Dovlecei umpluti cu carne

Dovlecei umpluti cu carne

Ingrediente: 4 dovlecei, 250 g carne de vita sau de pasare, 3 linguri de orez, un ou, sare, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, 2 linguri de ulei, o ceapa de marime medie, o lingura de bulion

Mod de preparare
Pentru dovleceii umpluti, se curata cei patru dovlecei de coaja, se spala, se taie in jumatate si se scobesc, inlaturandu-li-se semintele.
Se spala bine carnea, se trece prin masina de tocat sau prin robot. Se bate oul, orezul se spala in doua ape si se amesteca cu carnea. Se adauga la acestea o parte din verdeata tocata marunt si se amesteca totul pana se obtine o pasta omogena. Intre timp se incinge bine cuptorul. Se umplu dovleceii cu compozitia astfel obtinuta si se asaza intr-o tava cu peretii inalti. Se face un sos dintr-o lingura de bulion, ceapa taiata solzisori si o ceasca de apa. Se toarna sosul peste dovlecei si se adauga cele doua linguri de ulei si restul de verdeata tocata. Se introduce tava in cuptor si se lasa timp de doua ore, la foc molcom. Din cand in cand, se mai poate adauga cate o cescuta de apa, in caz ca sosul scade foarte mult.