miercuri, 31 decembrie 2014

LA MULTI ANI!


marți, 30 decembrie 2014

2015



EXPLORARE, Investigare si descoperire in matematica

Exploram caile de rezolvare a unei clase de probleme numite Probleme de urmarire.
PROBLEMA SURSA
Un ogar urmareste o vulpe care are 60 sarituri inaintea lui. Peste cate sarituri va ajunge ogarul vulpea, stiind ca, pe cand ogarul face 6 sarituri, vulpea face 9, dar ca 3 sarituri ale ogarului fac cat 7 de-ale vulpii? 
Rezolvare.Notam
x=numarul de sarituri necesare ogarului pentru a ajunge vulpea;
y=  numarul de sarituri pe care le face vulpea din momentul inceperii urmaririi si pana in momentul in care este ajunsa de ogar.
Sa observam mai intai ca datele problemei, pe care le vom numi in continuare parametrii urmaririi, pot fi grupate in doua categorii: date care furnizeaza informatii in raport cu timpul si date care furnizeaza informatii de natura spatiala(urmarirea are loc in timp si spatiu)
Dupa punerea problemei in ecuatie rezolvarea ei se reduce la rezolvarea sistemului format din urmatoarele doa ecuatii cu doua necunoscute; nivel gimnazial 3x-2y=0 si 7x-3y=180 acesta are solutia x=72 si y=108. 

duminică, 28 decembrie 2014

DIAGRAMA TRANSFORMĂRII FULGULUI ÎN LABORATOR

DIAGRAMA TRANSFORMĂRII FULGULUI ÎN LABORATOR
transformarea dintr-o formă în alta şi temperatura exactă la care se produce sunt încă întrebări fără răspuns.

FORME FULGI!


Fulgii de zăpadă oferă un spectacol fascinant

În fiecare iarnă, fulgii de zăpadă oferă un spectacol fascinant. Iar dacă îi analizăm la microscop, priveliştea devine şi mai încântătoare. Frumuseţea lor este comparabilă cu cea a diamantelor.
Profesorul de fizică Kenneth Libbrecht, de la Institutul de Tehnologie din California, SUA, a fotografiat cristalele de zăpadă cu ajutorul unui aparat special - fotomicroscop -, numit Snow Master 9000, care poate capta structura moleculară a fulgilor de nea.
Kenneth a realizat o serie de fotografii la temperaturi de sub zero grade, pentru a ne arăta adevărata formă a micilor steluţe de gheaţă, pe care nu o putem observa cu ochiul liber.

Povestea fulgului de nea

Povestea fulgului de nea începe cu  vaporii de apă din atmosferă. Evaporarea apei din oceane, lacuri şi râuri duce apa în atmosferă, dar şi plantele elimină vapori ca şi animalele şi oamenii când expiră.
Formarea fulgilor se produce la circa -10 C (14 F).

FULG