joi, 16 mai 2019

lucruri pe care nu le stiai despre matematica

  1. Matematica – regina stiintelor
Nu e de mirare ca multora li se pare foarte greu sa exceleze la matematica! Carl Friedrich Gauss, matematician de vaza in secolul 19, a numit matematica “regina tuturor stiintelor”, asa ca merita sa faci ceva eforturi pentru a o intelege mai bine.
  1. In 2010 s-a aflat rezultatul unei probleme ce data inca din 1904
Pot trece foarte multi ani pana cand un exercitiu sau o problema sa isi gaseasca “rezolvarea perfecta”. Dovada este concursul organizat in 2000 de Clay Mathematic Institute. Reprezentantii acestuia au anuntat premii in valoare de 1 milion de dolari pentru rezolvarea a 7 probleme din cadrul “Millenium Prize Problems”. De-abia 10 ani mai tarziu, institutul si-a dat primul premiu rusului Grigori Perelman, pentru rezolvarea unei probleme ce data inca din 1904.
  1. O singura propozitie pentru a tine minte valoarea lui Pi (3.1415926)
Daca ai ajuns la partea in care trebuie sa retii valoarea lui Pi, afla ca americanii au descoperit o metoda ingenioasa de a face asta. Si usoara, am spune noi! Tot ce trebuie sa faci este sa numeri literele fiecarui cuvant din propozitia “May I have a large container of coffee”
  1. Pietricelele, la oricinea calculului matematic
Se pare pitagoricienii, adeptii scolii filosofului grec Pitagora,, foloseau pietre mici pentru a reprezenta numerele. De aici numele de calcul, intrucat in greaca “calculus” inseamna “pietricica”.
  1. Bertrand Russell – o alta interpretare a matematicii
Si, daca am inceput prin a spune ca matematica este “regina tuturor stiintelor”, trebuie in final sa amintim si de conceptia ceva mai diferita  filosofului si matematicianului britanic Bertrand Russell. El spunea foarte plastic ca “matematica este subiectul in care nu stim niciodata despre ce vorbim sau daca ce spunem este adevarat”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu