duminică, 12 octombrie 2014

Motivational – esti in liceu, de ce iti este utila matematica?

Mark KARADIMOS are un eseu minunat pe tema – “De ce sa invat matematica?” – “Why Must I Learn Math?”. Voi incerca sa raspund si eu la intrebarile pe care le pune el, prin prisma unui elev de liceu.
Iata intrebarile lui Mark KARADIMOS:
“What is this essay about?
What is math?
How can math help me solve problems?
What do all problems have in common?
What does problem solving have to do with math in school?
Who commonly uses math?
Which professions use math?
How can I get a good job without learning a lot of math?
What are employers looking for?
After high school, what do I do to learn more math?”
Sursa.
Si iata raspunsurile mele:
In acest eseu este vorba de utilitatea matematicii in viata reala. Voi detalia aceste aspecte.
Grigore Moisil considera ca “Matematica va fi limba latina a viitorului, obligatorie pentru toti oamenii de stiinta. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maxima a circulatiei ideilor stiintifice.”
Matematica poate fi considerata regina stiintelor. Mai exact insa, matematica este o disciplina intelectuala importanta avand propriile sale drepturi, si un arbore genealogic care se intinde in trecut in diferite culturi, incepand din Grecia antica pana la civilizatiile timpurii. Matematica e stiinta ce studiaza modelele de structura, schimbare si spatiu.
Cum ma ajuta matematica sa rezolv problemele? In primul rand imi creeaza un set de tipare mentale pentru a putea rezolva problemele. Cu alte cuvinte, matematica ma ajuta sa devin rezolvitor profesionist de probleme. Daca sunt un bun matematician si rezolv o problema cu usurinta, pot sa rezolv si problemele de zi cu zi mai usor.
Ce au toate problemele in comun? Rezolvitorii foarte buni de probleme sunt capabili sa inteleaga ce se asteapta de la problemele pe ar ele intalnesc. Cu alte cuvinte, o persoana care e experta in rezolvarea de problema stie ca trebuie sa cunoasca toate elementele initale ale problemei. Pentru a rezolva o problema din viata obisnuita trebuie sa ai o buna atentie la detalii si o rabdare. Abia apoi, dupa ce am facut o examinare a detaliilor, trebuie sa iau alegerile inteligente. Urmeaza dezvoltarea unei strategii, pas cu pas. Planul trebuie realizat intr-o ordine care are sens. E bine sa se faca si experimente cu planul obtinut. Odata ce s-a obtinut o solutie reala, ea trebuie testata, pentru a se stabili daca este sau nu corecta.
Ce are in comun rezolvarea problemelor cu matematica din scoala? Hans Krebs considera ca “Numai matematica permite spiritului uman să atinga certitudinea.” E vorba aici de structurarea informatiei – o problema din viata are aceeasi
Matematica e utilizata de orice om, dar in special de cei care lucreaza cu cifre (contabili, finantisti, directori financiari). Desigur, aproape nu exista meserie care sa nu se folseasca macar in parte de matematica. Printre domeniile cele mai populare sunt: pedarea matematicii (sa predau altora matematica), stiinte actuariale (finante, asigurari, probabilitati, statistice, finante, economie), stiinte din domeniul tehnologia informatiei (informatica, programare, retelistica, baze de date, dezvoltator de sisteme integrate), cercetare (pot folosi matematica pentru a descoperi lucruri utile pentru companii), biomatematica (un domeniu interdisciplinar care studiaza procesele biologice folosind unelte si tehnici din matematica), criptografie (sa studiez informatiile ascunse, de exemplu sa lucrez la SRI), finante (in domeniul financiar e evidenta nevoie de matematica). Si un artist are nevoie de matematica. Si un critic de arta are nevoie de asa ceva. Un grafician? Are si el nevioe de arta. Sculptor? Da, si lui ii este necesara matematica.
Angajatorii cauta persoane logice si disciplinate cu ajutorul matematicii. Este una din calitatile cele mai importante ale unui angajat, si e bine ca si eu sa pot dobandi competente in matematica cat mai avansate. Imi va fi de folos la joburile viitoare. Am nevoie sa stiu matematica pentru a putea intelege foarte bine procesele unei organizatii. Mai ales in multinationale, unde gandirea structurata si procesele joaca un rol atat de important.
Dupa terminarea liceului pot invata matematica la facultate (de exemplu, facultati cu profil tehnic, sau economic). Pot invata matematica si la masterate, MBA-uri sau doctorate. Apoi orice curs de contabilitate si finante presupune matematica. In plus, daca invat informatica in particular, voi invata si matematica.
Cam astea ar fi raspunsurile mele. Voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu