joi, 23 aprilie 2015

Ce legătură este între Fizică şi Matematică?

Ce ar trebui să ne frământe în Fizică? Care sunt cele mai importante probleme ale Fizicii? Există oare o problemă atât de generală încât să fie suficientă pentru rezolvarea tuturor celorlalte probleme ale Fizicii? Ce am obţine dacă am rezolva cea mai importantă problemă a Fizicii? Am avea o teorie din care să putem obţine [...]
Ce ar trebui să ne frământe în Fizică? Care sunt cele mai importante probleme ale Fizicii? Există oare o problemă atât de generală încât să fie suficientă pentru rezolvarea tuturor celorlalte probleme ale Fizicii? Ce am obţine dacă am rezolva cea mai importantă problemă a Fizicii? Am avea o teorie din care să putem obţine toate răspunsurile.
Oare nu avem deja o astfel de teorie, doar că nu ştim să tragem concluziile din ea? Nu cumva Matematica este chiar această teorie? Putem deduce din Matematică răspunsuri pentru Fizică? Evident ca da pentru că Fizica se foloseşte de Matematică. Dar este Matematica suficientă pentru Fizică? Poate să dea Matematica toate răspunsurile pe care i le cere Fizica? Şi asta este evident afirmativ pentru că niciun adevăr al Fizicii nu se poate afla în afara Matematicii.
Aşadar, Fizica este un capitol important al Matematicii. Restul Matematicii (diferit de Fizică) este doar un artificiu teoretic interesant a cărui legătură cu Fizica nu a fost găsită încă. Ba chiar este posibil ca tot ce aparţine Matematicii şi este diferit de Fizică să fie fals! De ce? Pentru că nu poate exista ceva ce să fie adevărat şi să nu aparţină Fizicii.
Dar asta ar însemna că Fizica şi Matematica sunt identice! Păi cum? Atunci de ce se studiază separat? Pentru că nu ştim să definim precis nici ce este Fizica şi nici ce este Matematica, deci nu avem cum să vedem identitatea lor. Fiecare dintre ele porneşte din locuri diametral opuse pentru a ajunge la adevăr: Matematica porneşte de la lucruri abstracte, iar Fizica porneşte de la lucruri concrete.
Aha! Deci raportul dintre Matematică şi Fizică este exact acelaşi raport ca şi cel dintre teorie şi practică. Păi atunci unde mai este identitatea dintre Matematică şi Fizică, din moment ce teoria este diferită de practică? Da’ cine a zis că teoria este diferită de practică? O teorie corectă nu poate fi diferită de practică şi nici practica nu poate fi diferită de o teorie corectă! Deci nici Matematica nu poate fi diferită de Fizică! Tot ce aparţine Matematicii şi este diferit de Fizică (de exemplu, singularităţile (Fizica nu are singularităţi)), se va dovedi a fi fals sau se va dovedi că există fenomene fizice care pot fi modelate complet de acele concepte matematice care păreau a nu aparţine Fizicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu