miercuri, 8 decembrie 2010

Stresul de sarbatori



Sarbatorile de iarna nu sunt doar zile frumoase, in care caldura sufleteasca ne invaluie. Sunt si zile stresante, pline de munca, oboseala fizica si psihica. De cele mai multe ori, copiii sunt implicati in sarcinile casnice. Totusi, rezultatele pot sa fie dezastruoase pentru copii in aceasta perioada. Fara sa-ti dai seama incepi sa ridici tonul in fata copilului, in loc sa-l rogi sa faca ceva, ii ordoni, incepi sa te infurii pentru ca nu reuseste sa-si mentina curatenia in camera sau nu e capabil sa faca asa cum iti doresti tu sarcinile pe care i le oferi.

Din pacate, copii resimt stresul parintilor si, cu atat mai mult, pe cel descarcat asupra lor. Astfel ca s-ar putea ca in aceste zile de iarna, copilul tau sa dea semne de oboseala extrema la fel ca si tine. Ce ai putea sa faci pentru a va simti confortabil in perioada sarbatorilor de iarna?


Iata cateva recomandari:


Planifica toate activitatile din timp. Incepe cat mai devreme pregatirile pentru sarbatori. Cumparaturile, curatenia, alegerea sau confectionarea cadourilor pentru cei dragi pot fi ocazii de a te simti bine daca nu sunt facute in graba. Asadar, marcheaza in calendar zilele in care te vei ocupa de toate pregatirile si asigura-te ca si ceilalti membri ai familiei sunt disponibili sa te ajute.

Implica-i pe toti membrii familiei in activitate, dand fiecaruia un rol precis. De multe ori, stresul de sarbatori are drept cauza faptul ca, din diverse motive, toate pregatirile revin unei singure persoane. Anul acesta iti poti propune sa schimbi situatia. Anunta-l pe partenerul tau si pe copii ca veti lucra impreuna. Intreaba-i ce sarcini ar prefera sa indeplineasca fiecare si ai grija ca acestea sa fie clar formulate.
Organizeaza-ti bugetul pentru cheltuieli. Lipsa banilor poate fi un stres in plus in aceasta perioada. Daca ai trecut prin dificultati financiare anul acesta, priveste situatia cu realism si incearca sa te incadrezi in bugetul disponibil. O solutie ar fi sa pui din timp bani deoparte pentru cheltuielile de Sarbatori. In plus, daca vrei sa economisi banii pentru cadouri, incearca sa le confectionezi manual, impreuna cu copilul tau.

Pentru a face gatitul mai placut poti sa-l implici pe copil in special in realizarea prajiturilor. Ar putea el sa puna lingurile de faina sau zahar de care ai nevoie, iar la final te poate ajuta sa „curete” vasele in care ai facut crema. Este o activitate care in general este prefarata de copii, mai ales ca e ceva dulce si neconventional.
Relaxati-va. Aseaza-te pe podea sau pardoseala impreuna cu copilul tau. Pozitionati-va otrzontal si ridicati-va picioarele pe un perete. In acest fel va acordati putin timp pentru a va relaxa. Incearca sa comunici si sa deschizi subiecte care stii ca-l deranjeaza pe copilul tau. Pozitia va favoriza o circulatie sangvina mai buna, o oxigenare si o relaxare a intregului corp. In plus va oferi si un moment de intimitate cu cel mic.
Plimbati-va. Trezeste-te dimineata devreme si ia-ti copilul la o plimbare in jurul casei sau a blocului, pe strazile laturalnice. Daca momentul este nepotrivit si apar rezistente din partea copilului, alege altul. Plimbati-va seara, dupa cina. In acest fel veti putea comunica si detasa de tot stresul acumulat pe parcursul intregii zile.
Suflati baloane. Intre coacerea unei prajituri sau o maioneza, cheama-l pe copil si faceti impreuna cateva baloane din apa si sapun. Va fi o activitate plina de umor si relaxare ce va aduce buna dispozite pe buzele tale si a celui mic. Iesi putin din rolul tau de adult. Nu uita ca in fond ai si tu in suflet ascuns un copil care n-a mai vazut de ceva vreme lumina zilei.
O bataie cu pernele este indicata in momentele de tensiune si de oboseala. Seara, inainte de a va pune la somn, nu strica cateva „aruncari cu perna”. Distractia va fi garantata.
Profita de momentele libere pentru a realiza cu cel mic activitati educative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu