miercuri, 1 februarie 2017

” MATEMATICA ESTE REGINA ŞTIINŢELOR „ (Carl Friederich Gauss)

”  Intrarea în cetatea cunoaşterii se face pe podul matematicii ”  , spunea profesorul universitar Ştefan Bârsănescu. Indiferent în ce domeniu va lucra, omul zilelor noastre, şi cu atât mai mult omul viitorului, trebuie să posede o bună pregătire matematică. Matematica este mai mult decât o ştiinţă; este un act de cultură, este unul din modurile fundamentale ale gândirii umane.
  Pentru a-şi extinde capacitatea  de înţelegere a fenomenelor ce ies de sub incidenţa simţurilor sale mărginite, omul foloseşte alături de alte modalităţi de cunoaştere şi cunoaşterea matematică…
  Matematica este disciplina care, prin însăşi esenţa ei – de ştiinţă a structurilor creatoare de modele  şi limbaje ştiinţifice  ale realităţii, ce foloseşte cu precădere modele analogice – poate şi are menirea de a forma o gândire investigatoare, creatoare, o apropiere de necunoscut printr-un adevărat stil de cercetare.
  Matematica îşi dovedeşte importanţa deosebită participând cu mijloace proprii la dezvoltarea personalităţii nu numai sub aspect intelectual, ci şi sub aspect estetic şi moral, motiv pentru care se completează  foarte bine cu alte discipline cum ar fi : literatura, muzica, arta, etc.
  Matematica este nu numai interesantă şi frumoasă, ea nu oferă numai bucurie, ci este şi utilă. Oricine ştie că fără matematică, tehnica noastră modernă n-ar fi posibilă, că ea a pătruns ca aerul în toate domeniile vieţii  moderne, iar viitorul depinde de matematică, după cum bine a spus matematicianul Grigore Moisil:
 Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice. ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu