vineri, 27 iunie 2014

Tehnici de invatare accelerata

ealizand temele pentru acasa si invatand creste o data cu varsta copilului. Din fericire, si capacitatea sa de a descoperi noi metode de invatare creste. Citeste mai departe despre cateva dintre tehnicile de invatare accelerata – nu iti promit ca iti transforma copilul intr-un geniu, dar ii pot face activitatea de invatare mai usoara:).
1. Cere-i copilului sa explice si altei persoane ceea ce a invatat. Studiile spun ca, o data la 30 de minute de studiu poate lua o mica pauza in care sa incerce sa explice cuiva ceea ce tocmai a invatat. In acest mod, se poate corecta si isi poate completa informatiile.

2. Recomanda-i sa puna intrebari. Inteligenta creste prin curiozitate. Formuland intrebari, devine mult mai concentrat asupra raspunsurilor, ceea ce inseamna ca le va asimila mult mai rapid.

3. Sugereaza-i sa descrie cu propriile sale cuvinte ceea ce a invatat. A traduce in propriile cuvinte o notiune sau o teorie inseamna a verifica daca a fost inteleasa si ajuta la memorarea acesteia.

4. Recomanda-i sa realizeze o imagine sau sa scrie pe o hartie informatia pe care a invatat-o. O va percepe mult mai bine si isi va aminti de ea cu o mai mare usurinta.

5. Implicarea altor simturi. Cu totii suntem fiinte cu simturi multiple, cu diferite tipuri de inteligente. De ce sa nu profitam de ele, atunci cand invatam? Folosirea imaginilor, ascultarea informatiilor care trebuie invatate, manipularea  (atingerea, transformarea) unor materiale, pot face ca invatarea sa aiba loc mai repede decat prin metoda clasica de memorare a unor informatii din caiet sau manual.

6. Daca nu intelege ceva, incurajeaza-l sa experimenteze.  Atunci cand este posibil, recomanda-i sa puna in practica principiile din fizica sau reactiile chimice pe care incearca sa le inteleaga si sa le retina.

7. Ajuta-l sa dezvolte o stare psihica pozitiva si o atitudine pe masura care sa il ghideze de-a lungul procesului de invatare. O atitudine pozitiva inseamna si o descarcare de endorfine la nivel cerebral, ceea ce face ca intreg procesul de invatare sa fie perceput mai usor si mai placut.

O alta metoda de a invata mai usor este sa urmaresti cei 3 pasi:
Definirea subiectului - care este ideea de baza in informatiile pe care le ai de invatat.
Crearea unei imagini de ansamblu despre subiect. Citind cuprinsul unei carti sau subtitlurile unui capitol, copilul isi poate forma o impresie generala despre ce urmeaza sa invete, care vor fi principalele teme abordate. Acest lucru il va ajuta in invatare- va sti la ce sa se astepte, ramanand concentrat mai  usor asupra invatarii.
Relationarea subiectului cu informatii deja cunoscute - asta inseamna sa faca analogii si comparatii intre lucrurile noi pe care le invata si lucrurile pe care le stie deja.

Invatarea este un subiect de interes pentru fiecare dintre noi si in permanenta apar noi metode si tehnici de invatare, care isi dovedesc eficienta in timp. Copilul tau cum reuseste sa invete mai usor si mai repede? Dar tu ce tehnici de invatare folosesti?:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu