marți, 10 martie 2015

Peştera Movile din Dobrogea

Peştera Movile din Dobrogea este unul dintre puţinele locuri care care rezista în faţa unui atac nuclear. Descoperită în anul 1986, aceasta a atras numeroşi cercetători, inclusiv pe cei de la NASA.

O peşteră din România este unul dintre puţinele locuri care care rezista în faţa unui atac nuclear. Aflată în Dobrogea, Peştera Movile a fost descoperită de un geolog român, dar a ajuns să fie cercetată chiar şi de specialiştii de la NASA, relatează Ştirile ProTV.
Problema este însă că mediul este toxic pentru oameni. Chiar şi aşa însă, în galeria subterană aflată la 30 de metri adâncime trăiesc peste 200 de specii adaptate să trăiască la un mediu fără oxigen, într-un ecosistem vechi de 200-300 de milioane de ani.
„Dacă cumva viaţa pe Pământ ar fi nimicită, ecosistemul ar putea să existe, pentru că el nu depinde ce se întâmplă la suprafaţă”, a explicat geologul Cristian Lascu. „Asta a fost interesant şi asta a susţinut proiectul cu americanii (...). De exemplu, viaţa pe Marte ar putea să existe, dar nu acolo unde o căutăm noi, ci în peşterile vulcanice”, a adăugat el.
Cristian Lascu a descoperit peştera în anul 1986, din întâmplare, în timp ce făcea săpături pentru construcţia unei termocentrale. De atunci, acolo s-au desfăşurat numeroase studii, iar la final gura de intrare a fost acoperită cu o placă de beton inscripţionată cu un mesaj de avertizare privind pericolul la care se supun cei care încearcă să pătrundă înăuntru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu