miercuri, 19 februarie 2014

Matematica cea mai elementară "este risipită în viaţa cotidiană"

Peste Ocean, se poartă modelul matematician-actor.
Este vorba de autoarea unei cărţi care a fost lansată la Editura "Paralela 45" şi care a fost tradusă la noi, cu titlul, mai cool pentru publicul-ţintă, adică elevii de gimnaziu, "Matematica nu e naşpa".
Despre această carte discutăm cu academicianul Solomon Marcus şi profesorul universitar doctor Radu Gologan.
Reporter: Domnule academician, dle profesor Solomon Marcus şi dle profesor Radu Gologan, asistăm la lansarea unei cărţi despre matematică. Eu sunt unul dintre părinţii care va avea Capacitatea anul acesta!  
Solomon Marcus: Filosofia acestei cărţi este că matematica cea mai elementară este risipită în viaţa cotidiană. Totul este să o vezi.  
Reporter: Dvs. aţi pledat întotdeauna şi pledaţi în continuare pentru o matematică mai pe înţelesul tuturor, să o mai poetizăm cumva, pentru că dvs. sunteţi şi scriitor.  
Solomon Marcus: Adevărul este că, din acest punct de vedere al unei posibile matematici pe înţelesul tuturor, matematicienii se împart în două categorii: sunt unii care cred într-adevăr că acest slogan este realizabil, dar sunt alţii care consideră că matematica este, prin natura ei, o disciplină aristocratică.
Ei sunt... De la început, noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că lucrurile de fineţe, lucrurile care cer o autentică înţelegere sunt rezervate unei minorităţi, iar de la cei mai mulţi să ne mulţumim să obţinem nişte lucruri superficiale, cum ar fi: aplicarea unor procedee mecanice, formule...
Reporter: Dle prof. Radu Gologan, dvs. predaţi matematica?
Radu Gologan: Da.  
Reporter: Deci, am cerut un ajutor. Sunt un părinte care va avea Capacitate în acest an...
Radu Gologan: Principalul lucru care trebuie făcut din partea părinţilor, în primul rând, şi în al doilea rând din partea educatorilor, trebuie foarte mult tact.  
Solomon Marcus: Cartea asta, să fie clar, este o carte care se vrea pentru toţi copiii, nu pentru o elită!  
Radu Gologan: Copii până în vârsta de 14 - 15 ani. Autoarea, Danica McKellar, ea însăşi o matematiciană, este şi o mare actriţă. Deci, ea a jucat în câteva seriale americane în anii '90 de mare succes.  
Reporter: Ce vor găsi în acestă carte părinţii, educatorii şi copiii?  
Solomon Marcus: Colegul meu a pus accentul pe acţiunea pedagogului, a părintelui, a educatorului. Eu m-am gândit în special chiar la copilul respectiv.
În esenţă, faptul acesta, că se poate vorbi despre numere copiilor, tot timpul în legătură cu universul lor de viaţă, ăsta mi se pare lucrul cel mai important.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu