luni, 17 februarie 2014

PICTURA ŞI MATEMATICA – O SIMBIOZĂ-Scris de Dr. Dan BRUDAŞC

Dan_Brudascu
Din câte se ştie, deşi aparţin unor domenii aparent opuse, pictura şi matematica nu se exclud, aşa cum ar putea crede unii. Matematica face, de secole, casă bună cu diverse forme ale creativităţii artistice dacă ar fi să luăm ca repere cel puţin celebrele cazuri ale lui Michelangelo Buonaroti şi cel al lui Dan Barblian (Ion Barbu). Nu sunt, desigur, singurele în acest sens. Dar ne oprim doar la ele pentru că scopul acestui text nu este acela de a epuiza analiza sau inventarerea unui astfel de tip de raporturi interdisciplinare. Ne-a determinat la o astfel de abordare cazul unei fetiţe, aflată doar în clasa a IV-a în prezent, la celebrul liceu clujean „Nicolae Băcescu". Este vorba despre eleva Bogdana Chiş.
 
În perioada 25-27 martie a.c., mai mulţi elevi clujeni, între care şi de la renumitul liceu clujean amintit, au participat, la Râmnicu Vâlcea, la un concurs internaţional de matematică, denumit „Şcoala cu ceas". S-au întrecut aproape 5.000 de copii din România, dar şi din ţări ca: Indonezia, Tailanda, Ucraina, Serbia, Ungaria, Basarabia, Croaţia etc.
Cea mai înaltă distincţie obţinută de elevii clujeni, respeciv Medalia de argint, i-a revenit elevei Bogdana CHIŞ, din clasa a IV-a C a Liceului „Nicolae Bălcescu" (învăţătoare d-na Floarea Rostogol). O medalie de bronz s-a decernat elevei Bianca Papuc, iar menţiuni lui Horaţiu Cepoi şi Adrianei Damian, elevi ai aceleaşi clase[1].
Ne-a reţinut atenţia, însă, cazul elevei Bogdana Chiş, după părerea noastră, una din cele mai dotate eleve ale acestui liceu, cu rezultate excepţionale la învăţătură (inclusiv diplome şi premii obţinute la Olimpiada de limba şi literatura română[2]), dar şi un autentic talent la pictură şi desen. În urmă cu doi ani, lucrările de pictură şi desen semnate de eleva Bogdana Chiş, în vârstă de numai opt ani, au impresionat pe cei care au vizitat prima sa expoziţie personală găzduită de Galeria Excelsior a Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca. În pofida vârstei ei fragede, Bogdana Chiş s-a dovedit a fi un artist stăpân pe tainele artei sale, impresionând nu doar prin simţul cromatic excepţional, ci şi prin tehnica abordată şi profunzimea temelor alese pentru lucrările ei, multe încărcate de surprinzătoare sensuri meditative. Unde mai pui că Bogdana Chiş este şi o deosebit de înzestrată şi pasionată jucătoare de tenis de câmp, domeniu în care, dacă ar beneficia de o îndrumare calificată şi susţinută, ar putea performa în viitorul apropiat.
Iată, însă, că Bogdana Chiş (pasionată nu doar de lucrurile specifice vârstei sale) a reuşit să se situeze pe un extrem de onorant loc doi, la un concurs internaţional de matematică, între cei circa 5.000 de copii din România şi alte ţări participante.
Adresăm sincere felicitări tuturor elevilor care au obţinut aceste frumoase rezultate, dar şi celor c se ocupă de pregătirea lor. Avem deplina convingere că, în viitorul apropiat, va spori substanţial numărul olimpicilor şcolilor clujene, evidenţiind, şi în acest fel, nivelul elevat al învăţământului din acest important centru cultural şi universitar sud est european.
[1] Din informaţiile noastre, elevii îndrumaţi de doamna învăţătoare Floarea Rostogol obţin, în ultima vreme rezultate cu totul deosebite la o serie de concursuri şcolare, nclusiv la olimpiadele pe materii, rod al muncii şi preoupării deosebite a dăscăliţei lor.
[2] Încă de când era în clasa a II-a, Bogdana Chiş este în măsură să recite o bună parte din poeziile lui Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavin Goga, dar şi ale altor poţi clasici şi contemporani. Lecturile sale, atât cantitativ, cât şi din punct de vedere al diverităţii lor, sunt de-a dreptul impresionante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu