luni, 10 februarie 2014

Renunta: top 3 alimente daunatoare sanatatii si substituentii acestora

De ce suntem intotdeauna tentati sa alegem alimentele cremoase, grase, crocante ce duc la acumularea de kilograme, cresterea nivelului colesterolului si a presiunii arteriale cat si la un disconfort general? Pentru ca au un gust bun . In continuare iti vor fi prezentate cele mai daunatoare 3 alimente pentru sanatate, impreuna cu alternative sanatoase si la indemana. Cel mai probabil te vei simti satul, dar vei manca mai putin si iti va da un plus de energie. Este pur si simplu vorba de a-ti antrena papilele gustative cu noile arome.
Majoritatea dintre noi se plange de faptul ca pentru a se simti bine in pielea lor, ar mai trebuialimente sa dea jos cel putin 5 kilograme. Cauza? Alimentatia excedentara si de slaba calitate si lipsa exercitiului fizic. Caloriile ingerate zilnic nu vin de la alimente bogate in fibre, nutrienti si cu un continut caloric scazut – precum fructele si legumele sau cerealele integrale. In schimb, ne orientam spre alimente care intr-un final contribuie la agravarea starii noastre de sanatate prin: ingrosarea arterelor, depunerea de grasime pe organe s.a.m.d. – cum ar fi de exemplu branza topita, produsele de patiserie pline ochi de zahar rafinat sau cartofi prajiti intr-o baie de ulei incins. Dar nu trebuie sa spui NU gustului, ci doar sa gasesti alternative sanatoase. Iata cateva sugestii:
1. Cartofii prajiti 30 de grame de cartofi prajiti contin in jur de 152 calorii si 10 grame de grasime nesanatoasa. Daca mananci 30 de grame pe zi, intr-un an acumulezi in plus aproximativ 23 400 calorii (sa nu mai vorbim de acea grasime trans nesanatoasa) ce se concluzioneaza in aproximativ 5 kilograme in plus in jurul taliei. Si asta doar de la o mana de cartofi prajiti, o cantitate care pe multi nu ii face satui. Alternativa: chipsuri fara foc . In esenta, ea suna cam asa:
  • o telina /o gulie
  • fulgi de drojdie inactiva
  • condimente dupa gust (curry,boia de ardei,etc..)
  • sare [Himalaya] – dupa gust
  • un strop de otet balsamic / sos din lamaie cu ulei de masline virgin / sos de soia
Se taie gulia/telina rondele/pai (dupa preferinte), se da prin otet/sos din lamaie si ulei de masline/sos de soia si se ‘tavaleste’ prin fulgii de drojdie. Se lasa in jur de 15 minute ‘la dospit’, dupa care se poate servi cu incredere. De asemenea, popcorn-ul facut la jet de aer fierbinte, fara adaos de sare sau arome este un bun inlocuitor al cartofilor prajiti.
2. Sosuri si toppinguri  Desi sunt tentante prin aspect si gust, sosurile in marea lor majoritate nu sunt alcatuite decat sirop de porumb si grasimi vegetale hidrogenate – compozitia chimica a plasticului – plus cateva arome si potentiatori – un adevarat pericol pentru artere. O lingurita de astfel de topping-uri are in medie 32 calorii. Intrebarea este: cine se opreste la o singura lingurita? Alternativa: maioneza raw Reteta este cat si poate de simpla si gustoasa. Poate fi modificata dupa gust si plac, astfel incat sa satisfaca si cele mai pretentioase gusturi. Fiti liberi si experimentati. Ingrediente:
  • o cana migdale/nuci/orice seminte aveti la indemana – inmuiate in prealabil in apa
  • ulei de masline
  • un praf de sare de mare
  • zeama de la o lamaie
  • putina apa
  • un catel usturoi
Toate ingredientele se pun in blender si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se pot incerca variatiuni adaugand rosii in compozitie si condimente pentru un sos de pizza delicios.
3. Mici, carnati si crenvursti Facuti din amestec de carne,cu sorici si grasime din abundenta, aceste preparate sunt adevarate bombe pentru sanatatea ta. Un carnacior mediu are in jur de 230 de kilocalorii si peste 20 grame de grasime din care 15 grame reprezinta grasimi saturate. Alternativa: chiftelute / carnaciori vegetali Exista mai multe retete de chiftelute vegetale fara soia delicioase. Iata una din ele (Chiftele cu nuci si ciuperci):
  • o cana fulgi de ovaz fierti si raciti
  • un cartof mare razuit fin
  • doua linguri ulei de masline
  • jumatate de cana de nuci macinate fin
  • jumatate de cana de ciuperci taiate marunt
  • o cana pesmet
  • jumatate de cana de seminte de in –  lasate la hidratat – pentru a inchega compozitia
  • doi-trei catei usturoi razuiti
  • jumatate de lingurita maghiran
  • un sfert de lingurita salvie pudra
  • o lingura patrunjel verde tocat marunt
  • sare – dupa gust
Se pun in blender ingredientele si se amesteca putin, pana devin o pasta, dar nu prea omogena. Se pune compozitia astfel obtinuta intr-un bol de unde se vor forma ulterior chiftelute care se vor pune intr-o tava de preferinta pe o hartie de copt si se introduc la cuptor la foc mic pentru circa 30 minute. Sper ca acest articol v-a deschis apetitul si curiozitatea de a incerca ceva bun si hranitor in acelasi timp, cu minim de efort dar cu maxima imaginatie. Spor la gatit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu