Câtă matematică este în jurul nostru și cât de importantă este - merită să descoperim
vineri, 30 decembrie 2011
sâmbătă, 17 decembrie 2011
duminică, 11 decembrie 2011
Politeţe şi curtuazie
Politeţea, curtuazia sau arta bunelor maniere au ca funcţie esenţialǎ atenţia de a nu îl deranja pe celǎlalt, de a nu-l face sǎ se simtǎ stingherit, iar ca finalitate, constituie uleiul necesar pentru a face sǎ funcţioneze relaţiile interpersonale şi rotiţele sistemului social. De obicei este vorba despre un ansamblu de atitudini şi comportamente, codificate în aria unei culture date: respectful acestora permite fiecǎruia sǎ se simtǎ mai bine sau cel puţin sǎ se simtǎ confortabil în prezenţa celuilalt. Fiind politicoşi şi amabili, ne înscriem în ordinea propunerii, a invitaţiei, a unei ofrande gratuite, pe de o parte şi a discreţiei, a deschiderii şi a disponibilitǎţii, pe de altǎ parte.
A spune bunǎ ziua, la revedere, a ţine uşa cuiva, a-şi ridica pǎlǎria sau şapca, în prezenţa unei femei, reprezintǎ câteva mici aspect ale faptului cǎ astǎzi aceste obiceiuri sunt tot mai puţin respectate. Politeţea este totuşi unul dintre rǎspunsurile elementare date nevoii de recunoaştere, de confirmare şi de respect de sine, care existǎ în fiecare dintre noi. O demonstreazǎ reacţiile prin care confirmǎm faptul cǎ am primit cadoul acelei atenţii care ni s-a acordat.
sâmbătă, 10 decembrie 2011
A spune bunǎ ziua un obicei care se pierde
A spune bunǎ ziua este începutul unei adaptǎri, este pregǎtirea unui schimb, a unei legǎturi. Cel mai bun mod de a face acest lucru constǎ în a o spune fǎrǎ grabǎ, privindu-l în ochi pe cel cǎruia i se adreseazǎ acea urare de “bunǎ ziua”. Dacǎ adǎugaţi un zâmbet din toatǎ inima, veţi semǎna un pic mai multǎ iubire şi linişte în lume. În acest mod uneori, puteţi sǎ schimbaţi starea de spirit a interlocutorului vostru – şi a voastrǎ, pentru acea zi.
A spune bunǎ ziua, înseamnǎ, iniţial a ura (şi nu a prezice) o zi frumoasǎ şi bunǎ celuilalt. Înseamnǎ a oferi o privire binevoitoare unui necunoscut, ca pe un sprijin pentru a suporta apoi ziua ce urmeazǎ.
A îndrǎzni sǎ spui bunǎ ziua înseamnǎ sǎ saluţi imprevizibilul vieţii.
“Atenţia acordatǎ celuilalt este cea care face sǎ circule mai repede energia vieţii”
Christiane Singer
CIVISMUL ŞI PLĂCEREA DE A TRĂI ÎMPREUNĂ
Sǎ ne amintim înţelepciunea lui Peuls:
De la 0 la 21 de ani trebuie sǎ ne formǎm învǎţâmd împreunǎ cu ceilalţi,
De la 21 la 42 de ani trebuie sǎ ne formǎm muncind,
De la 42 la 63 de ani trebuie sǎ ne formǎm formându-I pe alţii,
De la 63 la 84 de ani trebuie sǎ ne formǎm povestind celorlalţi povestea tribului sau a clanului nostrum,
Şi dupǎ 84 de ani, când ajungem la cea vârstǎ, totul este posibil!
TRĂIND CU CEILALŢI ÎN FIECARE ZI … VIAŢA Jacques Salome
“Nici un om de geniu, nici un sfânt, nici un Dumnezeu nu îi poate spune unui om cum trebuie sǎ trǎiascǎ. Fiecare trebiue sǎ descopere în el însuşi propria sa înţelepciune, ştiinţa secretǎ a sufletului”
MAURICE MAGRE