vineri, 1 noiembrie 2013

Alimentele care ne ajută să avem un somn odihnitor

Cerealele integrale cu lapte pot induce starea de somnAtunci când nu avem probleme de sănătate sau alt tip de probleme care să ne ocupe mintea, vinovată pentru un somn de slabă calitate este dieta, spun specialiştii. Anumite alimente pe care le consumăm seara, înainte de clucare, ne pot împiedica să ne odihnim. În acelaşi timp, există şi alimente care ne liniştesc sau care induc somnul. Aflăm de la specialiştii în nutriţie care sunt alimentele cele mai eficiente în astfel de situaţii.

1. Alimentele bogate în carbohidraţi

Fasolea, năutul, lintea, cerealele integrale, seminţele de floarea soarelui, alunele şi arahidele, toate sunt alimente bogate în carbohidraţi care, potrivit unor nutriţionişti, netezesc drumul către creier al unui aminoacid numit triptofan, implicat în inducerea stării de somn.

2. Combinaţia de carbohidraţi şi proteine
Deşi sunt feluri de mâncare mai potrivite pentru micul dejun, cerealele cu lapte sau brânza cu biscuiţi, mai precis combinaţia de carbohidraţi şi proteine, ajută organismul uman să producă serotonină care la rândul său produce melatonină, un neurotransmiţător cu efect calmant, explică nutriţionistul american Danielle Omar, citat de Yahoo News SUA.

Înainte de culcare sunt total neindicate mâncărurile foarte bogate proteine (care dau multă energie), zahăr (induc o stare de agitaţie), dar şi cele care conţin catităţi mari de sare, grăsimi sau sunt foarte condimentate. Acestea pot declanşa tulburări digestive, care pot provoaca la rândul lor arsuri la nivelul tractului digesitiv sau pot da senzaţia de sufocare în timpul somnului

3. Fructul pasiunii
Deşi nu este întotdeauna la îndemâna tuturor, specialiştii în nutriţie spun că fructul pasiunii merită să fie căutat de cei cărora le este greu să adoarmă. Acesta conţine semniţe asemănătoare macului, care pot induce somnul. Poate fi consumat ca atare, sub formă de suc sau ceai.

4. Bananele
Bananele conţin cantităţi mari de magneziu, un mineral ce actioneaza ca un relaxant muscular şi care ne poate ajuta să adormim mai repede. De asemenea, extrem de util în astfel de cazuri este şi potasiul (o banană conţine 422 de miligrame de potasiu), în condiţiile în care unele studii arată că potasiul poate ajuta la reglarea somnului.

5. Sucul de cireşe
Un studiu publicat în 2011 în European Journal of Nutrition arată că sucul de cireşe poate fi un ajutor de nădejde pentru cei care îşi doresc un somn odihnitor. Adulții monitorizaţi de cercetători, care consumau două pahare de suc de cirese zilnic, dormeau, în medie, cu 39 de minute mai mult decât de obicei. Se pare că cireșele conţin unele dintre cele mai mari cantităţi de melatonină dintre alimentele naturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu