miercuri, 27 noiembrie 2013

Beneficiile necunoscute ale somnului

Somnul si pierderea temporara a starii de constienta este unul din fenomenele fiziologice cel mai mult studiate de medici. Oamenii de stiinta au explicatii in plus ca raspuns la intrebarea: de ce avem nevoie de somn? Un studiu recent efectuat in SUA, arata ca somnul care capacitatea de a reface o serie de celule cerebrale. Iata cateva din beneficiile necunoscute ale somnului.

Astfel s-a dovedit ca in timpul somnului se secreta mielina, substanta care reprezinta un sistem de protectie al neuronilor, degradarea acesteia ducand la aparitia unor grave afectiuni degenerative cerebrale. Mielina este cea care favorizeaza protejarea circuitelor nervoase.

Creierul creste in timpul somnului

Descoperirea este dovada care probeaza cu argumente faptul ca somnul are rolul de a reface celulele cerebrale. In plus in timpul somnului, in perioada de dezvoltare a copilului si adolescentului creierul creste si se dezvolta.

Ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza in timpul somnului si atinge nivelul maxim in faza de somn asociata cu visele. Testele au mai dovedit ca privarea de somn creste reactivitatea organismului la stres si accelereaza procesele de moarte celulara.
Studiul a mai aratat ca cea mai mare parte din procesele cerebrale legate de refacerea celulara, dar si procese legate de memorare si insusirea unor abilitati se intampla doar in timpul somnului si, mai mult, doar in timpul unor anumite faze ale somnului.

Descoperirile au condus la concluzia ca lipsa de somn ar putea agrava simptomele sclerozei multiple, o boala in care se deterioreaza invelisul de mielina al neuronilor si ar putea fi unul din facorii care declanseaza acest gen de suferinte.

Concret cercetatorii sustin ca lipsa somnului in timpul adolescentei si al primei tinerti poate avea efecte negative pe termen lung asupra creierului.

O alta concluzie a studiului a aratat ca somnul adanc permite organismului a se recupera mai bine si a face fata la agresiunile din mediu cum ar fi stressul si razele ultraviolete.
Se stia pana acum ca somnul este indispensabil vietii, ca este un stimulent real al imunitatii, ca este perioada in care se refac depozitele de hormoni epifizari. Copiii cresc in somn, dupa cum un adolescent memoreaza ceea ce a invatat, tot in somn. In cazul adultilor somnul sustine mecanismele de logica si decizie, sporeste atentia si capacitatea de concentrare.

In plus se dovedeste ca somnul este calea prin care creierul se reface si se dezvolta. Un somn bun este, prin urmare, cea mai buna solutie pentru o minte brici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu