miercuri, 20 noiembrie 2013

Marmeladă de gutui

Marmeladă de gutui 

Mod de preparare

1. Spală gutuile și curăță-le de coajă și de cotoare. Taie-le cubulețe și pune-le într-un vas cu apă rece, să nu-și schimbe culoarea.
2. Pune-ți apoi fructele scurse într-o cratiță cu fund mai gros și gura cât mai largă. Toarnă deasupra apă rece cât să acoperi cubulețe, batonul de vanilie crestat și coaja de la o jumătate de lămâie.
3. Pune pe foc și dă deoparte numai atunci când furculița pătrunde bine în gutui, semn că fructele s-au fiert. Scoate vanilia și pasează gutuile până le transformi într-un piure foarte fin.
4. Cântărește pasta obținută și adaugă jumătate din cantitatea ei de zahăr tos (dacă ai obținut 1,4 kg pastă de gutui, adaugă 700 g zahăr), apoi pune pe foc mic într-o cratiță cu gura largă și fund gros (sau poți așeza cratița pe o tablă, să nu se prindă marmelada).
5. Amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul și lasă să fiarbă pe foc mic vreme îndelungată, până când pasta se îngroașă destul de mult, fiindu-ți din ce în ce mai greu s-o amesteci.
6. Unge o tavă cu unt, așază din loc în loc jumătăți de nucă sau migadele curățate și toarnă deasupra marmelada de gutui. Nivelează ușor și dă la cuptorul încins pentru o oră, să se deshidrateze mai bine.
7. Lasă să se răcească și apoi porționeaz-o sau înfoliaz-o în hârtie marmelada de gutui și pune-o la rece

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu