sâmbătă, 5 octombrie 2019

Interdisciplinaritatea

ARGUMENT Interdisciplinaritatea apare ca necesitate a depasirii granitelor artificiale intre diferite domenii. Argumentul care pledeaza pentru interdisciplinaritate consta in aceea ca ofera o imagine integrata a lucrurilor care sunt, de regula, analizate separat.

Prin interdisiciplinaritate se creează:
·         Acoperirea rupturilor dintre discipline, eliminarea izolarii şi lipsei corelaţiilor intre continuturile diverselor discipline.
·         Construirea, prin educatie, a unor structuri mentale dinamice, flexibile si responsive, capabile sa sprijine deciziile cele mai potrivite.
·         Rezolvarea de probleme, care poate fi considerata cea mai importanta forta motrice a integrarii, datorita relevantei sale practice. Problemele cu care ne confruntam in viata profesionala, sociala sau personala impun judecati si decizii care nu sunt, de regula, limitate in jaloanele disciplinare. Aceste probleme au un caracter integrat, iar rezolvarea lor impune corelatii rapide si semnificative.
Avantajele invatarii la nivel interdisciplinar:
·         Incurajarea colaborarii directe si a schimbului intre specialisti care provin din discipline diferite, contribuind la constituirea unui caracter deschis al cercetarii, al practicilor sociale si al curriculumului scolar
·         Centrarea procesului de instruire pe invatare, pe elev, dezvoltarea pedagogiilor active , participative de lucru la clasa, lucrul pe centre de interes, invatarea tematica sau conceptuala, invatarea pe baza de proiecte sau de probleme, invatarea prin cooperare.
·         Crearea unor structuri mentale si actional - comportamentale flexibile si integrate, cu potential de transfer si adaptare.
·         Invatare durabila si cu sens, prin interactiuni permanente intre discipline, prin relevanta explicita a competentelor formate in raport cu nevoile personale, sociale si profesionale.
Decentrarea teoriei si practicii pedagogice de pe ideea de disciplina si a decompartimentarii achizitiilor invatarii in favoarea interactiunilor si corelatiilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu