joi, 24 octombrie 2013

Tarta frantuzeasca de mere


Usor de facut si delicioasa, tarta frantuzeasca e preferata iubitorilor de deserturi fine.
Timp de preparare: 
Mediu
Numar de portii: 
6
Complexitate: usor

Ingrediente

Pentru aluat:
280g de faina
30g de zahar brun
155g de unt
45ml de apa cu gheata
Pentru umplutura:
6 mere rosii
45g de unt
45g de zahar brun
sucul a doua lamai
In plus:
zahar pentru pudrat
inghetata si frisca pentru servire
unt/ulei pentru uns

Mod de preparare

Aluatul:
1. Pune faina si zaharul intr-un castron. Freaca faina si zaharul cu unt, cu ajutorul degetelor, pentru a obtine aluatul. Adauga apa cu gheata si framanta in continuare. Acopera aluatul cu folie si lasa la racit timp de 20 de minute.
2. Intinde-l intr-un strat gros de 2mm pe o suprafata tapetata cu faina. Taie patrate de cate 15 cm latura, apoi unge cu unt sau ulei sase forme de tarta de 12 cm. Asaza aluatul in tavi potrivindu-l cat mai bine, apoi taie marginile care ies afara. Lasa la cuptor timp de 20 de minute.
Umplutura:
3. Topeste untul intr-o oala medie. Adauga zaharul brun. Curata 4 dintre mere si scoate cotorul. Taie-le in bucati mari si adauga-le peste unt. Lasa totul pe foc timp de 10 minute pana ce merele sunt moi. Pune totul la blender, apoi lasa la racit.
4. Umple aluatul copt cu piureul de mere. Feliaza celelalte doua mere si stoarce suc de lamaie deasupra. Aranjeaza feliile de mar peste tarta. Presara zaharul pudra si da totul la cuptor timp de 5 minute sau pana cand zaharul se topeste. Serveste tarta calda, alaturi de inghetata de vanilie sau frisca.

Minitarte cu mere si nuci

Minitarte cu mere si nuci
Un desert extraordinar, mai ales pentru pentru copii!
Timp de preparare: mediu.
Numar de portii: 1.
Complexitate: usor.
Ingrediente
  • 500 g inghetata de vanilie
  • 500 g mere
  • 150 g nuci
  • 1 lingura cu unt
  • scortisoara
  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 1 lingurita cu zahar
  • 1 cana apa
  • sareMod de preparare
    1. Cerne faina. In mijloc, fa o gropita in care pune untul, zaharul, sare si apa calduta. Framanta, dupa care acopera aluatul cu un servet si lasa-l la cald cel putin 2 ore.
    2. Intinde aluatul si taie-l in patrate mari. Umple formele de tarta unse cu unt. Inteapa din loc in loc si coace in cuptor cam 15-20 de minute.
    3. Curata merele, taiele cubulete si caleste-le putin in unt topit. Scoate aluatul copt din forme si, cat este cald, presara scortisoara. Serveste repede cu inghetata, cubulete de mere calite si nuca zdrobita.

miercuri, 23 octombrie 2013

Ursulet din chiftelute

Ursulet din chiftelute

Am avut o comanda de chiftelute pentru un bufet suedez...Si ce m-am gandit? Hai sa le asez cat de cat intr-o forma mai "neobisnuita" ca sa nu fie aranjarea clasica pe platouri. M-am jucat putin cu chiftelutele si iata ce a iesit ;) 

Ingrediente

  • pentru chiftelute:
  • 500 gr. pupla de porc tocata;
  • 1 ceapa;
  • 8 catei de usturoi, mici;
  • 1 ou;
  • sare;
  • piper;
  • 2 linguri rase cu pesmet;
  • ulei (pentru prajit);
  • pentru "ursulet":
  • 2 portocale (pentru corpul ursuletului);
  • bete pentru frigarui;
  • scobitori;
  • folie de aluminiu;
  • cateva masline (pentru gura ursuletului);
  • cateva bulete de cascaval ( pentru ochii, nasul, piciorusele si codita ursuletului)
  • Portii: 10Portii: 10
  • Timp de preparare Timp de preparare: sub 90 minute                            

Mod de preparare reteta Ursulet din chiftelute

Cum preparam chiftelutele:
Punem intr-un bol incapator carnea tocata, sarea, piperul, ceapa si usturoiul  - tocate foarte marunt - apoi adaugam oul. Amestecam totul foarte bine, punem si pesmetul si vom obtine compozitia pentru chiftelute.
Pregatim un vas cu apa rece, o tava si incepem sa formam chiftelutele astfe: Cu ajutorul unei lingurite luam o cantitate - cat o nuca - de compozitie, udam mainile cu apa, si formam o mingiuta pe care o aseam pe tava.
Procedam astfel pana se termina compozitia.
Punem intr-o tigaie uleiul, lasam sa se incinga si apoi punem chiftelutele si le lasam sa se rumeneasca pe toate partile, miscand din cand in cand tigaia, inainte si inapoi astfel incat chiftelutele sa se gateasca uniform.
Le scoatem pe servetel absorbant si le lasam la racit.
Cum montam "ursuletul":
Invelim cele 2 portocale in folie de aluminiu.
Le punem una peste alta si le fixam cu ajutorul unui bat pentru frigarui, introducand batul de sus in jos, prin mijlocul portocalelor pana ce acestea se unesc una cu cealalta.
Rupem in jumatate doua bete pentru frigarui si le infigem in portocale astfel incat sa obtinem urechile ursuletului. Punem pe acestea, 2 sau 3 chiftelute (depinde cat de mari vrem sa avem urechile).
In capatul fiecarei scobitori punem cate o chifteluta si alcatuim corpul introducand din loc in loc chiftelute astfel incat sa acoperim cat mai bine toata suprafata portocalelor.
Tot cu ajutorul unor bete pentru frigarui, rupte in jumatate, formam piciorusele. Pe acestea punem cateva bulete de cascaval (reteta o gasiti aici: http://www.bucataras.ro/retete/bulete-de-cascaval-43315.html).
Pentru a obtine nasul si ochisorii folosim tot bulete de cascaval.
Pentru gura ursuletului am folosit cateva masline fixate tot cu ajutorul catorva scobitori.
Punem totul la frigider si aducem pe masa inainte de a fi servite

marți, 22 octombrie 2013

RELATII STABILE! CALCUL MATEMATIC SAU NU!


În ultima vreme bărbaţii par să nu mai fie interesaţi de relaţiile stabile. Să fie oare fuga de responsabilitate? Poate că nu au întâlnit femeia potrivită? Nu vor să facă pasul cel mare? Iată care ar fi principalele motive care îi pun pe fugă:
1. Bărbaţii au senzaţia că îşi pierd libertatea rămânând într-o relaţie, că nu mai pot face lucrurile pe care le făceau în mod normal. Dacă eşti prea posesivă şi nu-i oferi puţină libertate, va simţi că se sufocă şi, în curând, îl vei pierde.
2. Au senzaţia că femeile încearcă să-i schimbe dacă se implică serios într-o relaţie.
3. Aceştia se speria la gândul că femeia cu care sunt este ultima cu care va face sex.
4. Bărbaţii fug de femeile care îşi schimbă atitudinea după o perioadă de timp şi nu le mai oferă aceeaşi afecţiune ca la începutul relaţiei.
5. Te-ai gândit că poate nu a fost niciodată implicat într-o relaţie serioasă şi nu ştie să se poarte? Poate că a avut o astfel de relaţie şi nu mai vrea să se implice.
6. Principala atracţie atunci când doi parteneri se cunosc este cea sexuală. Când această latură nu mai este la fel de atractivă şi focul pasiunii nu este întreţinut, bărbaţii au tendinţa să caute ceva nou.
7. O relaţie sănătoasă este una activă. Dacă nu mai vrei să ieşi, te plângi mereu şi eşti tot timpul posomorâtă, partenerul tău se va plictisi.
8. Presiunea unei responsabilităţi finaciare poate fi un alt motiv care să-i pună pe bărbaţi pe fugă. Ai grijă ca dorinţele tale să nu fie mai mari decât îşi poate permite.
9. Când nu se simte pregătit să facă pasul cel mare şi simte presiune din partea ta şi a familiei, va alege calea cea mai uşoară.
10. De multe ori, obiceiurile, familia sau felul lui de a fi nu sunt în concordanţă cu personalitatea ta şi lucrurile pur şi simplu nu funcţionează. Asta ar trebui să fie un semn pentru amândoi.

luni, 21 octombrie 2013

Cura cu must de struguri


 
E simpla si gustoasa: incepe cu jumatate de litru zilnic, impartit in trei reprize si servit inainte de mesele principale. Aceasta cantitate trebuie crescuta progresiv cu 100 ml pe zi, pana se ajunge la 2 litri (dupa circa doua saptamani), cantitate care se mentine 2-3 zile, fara a se consuma altceva. Dupa acest nivel maxim, se revine la cantitatea initiala, tot in doua saptamani.

La ce ajuta?


Pe timpul curei, e bine sa se evite solicitarile nervoase, consumul de alcool, tutun si sare in exces. Asocierea curei cu o dieta vegetariana ajuta si mai mult.

§  Prin continutul mare in zaharuri usor absorbabile si in vitamine, mustul mareste rezerva de glicogen din ficat si imbunatateste functionarea acestuia, mai ales in bolile cronice.

§  Alte boli care se trateaza cu must sunt: tulburarile de nutritie, unele stari alergice, laringitele cronice si tuberculoase, anemia, rahitismul, astenia.

§  Continutul ridicat de saruri de fosfor recomanda mustul pentru cei cu activitate intelectuala intensa. Se poate administra in toate bolile pentru care e indicata dieta cu lapte: nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoza, enterocolita, cistite. De asemenea, gingivitele pot fi eficient combatute cu clatiri locale.

LEAC PENTRU INIMĂ:

Mustul rosu nefermentat contine o cantitate mare de flavonoizi, care inhiba formarea cheagurilor de sange, iar antocianinele din strugurii negri sau rosii au efect protector asupra bolilor de inima, gratie capacitatii lor de a inhiba sinteza de colesterol. Antioxidantii reduc considerabil riscul aparitiei infarctului miocardic. Pentru toate acestea, consumul unui singur pahar pe zi este suficient.

TORT DE MERE CU STAFIDE



Dacă merele sunt în sezon, este în sezon şi tortul de mere! Iată una dintre cele mai bune reţete de tort de mere - se face simplu, este foarte gustoasă, iar stafidele îi aduc un plus de eleganţă!

Ingrediente
  • 225 grame făină
  • o linguriţă de praf de copt
  • 2 linguriţe de aroma de vanilie şi puţină scorţisoară macinată

  • 100 grame unt, plus suplimentar pentru uns tava
  • 125 grame zahăr
  • 1 ou mare
  • 6-8 linguri de lapte
  • 3-5 mere, decojite, tăiate cubuleţe, plus un măr pentru aşezat deasupra
  • 100 grame stafide

Mod de preparare
1. Incinge cuptorul. Unge tava si tapeteaz-o cu hartie de copt.

2. Amesteca faina cu praful de copt si scortisoara. Adauga untul si amesteca cu degetele, pana cand se formeaza un amestec care seamna cu pesmetul fin. Adauga zahar si amesteca din nou. tot cu degetele.

3. Bate oul cu cele 6-8 linguri de lapte si esenta de vanilie, apoi adauga totul in compozitia initiala, pana rezulta un aluat uniform dar gros.

4. Adauga stafidele si merele si amesteca. Rastoarna aluatul in tava de copt si aseaza deasupra un mar taiat in felii subtiri. Indeasa putin merele in aluat.

5. Coace tortul de mere circa 40 minute, pana devine auriu.

6. Scoate-l din tava dupa ce s-a racorit. Serveste cu sos de fructe, frisca sau inghetata. Este delicios!

Unde-s haiducii?


Phoenix - In Umbra Marelui URSS


Phoenix - In Umbra Marelui URSS


Cum le-a venit ideea? : Suma unghiurilor unui triunghi oarecare este 180 de grade

Cere-i unui adult să arate că suma unghiurilor unui triunghi oarecare este 180 de grade şi n-o să ştie.
Arată-i demonstraţia clasică şi n-o s-o înţeleagă prea uşor.
Arată-i unui copil demonstraţia de mai jos şi o s-o ţină minte o viaţă întreagă.
Povestea teoremei:
În timp ce punea gresie de formă triunghiulară, cineva a observat că dacă aşează 3 plăci ca în figura de mai jos, ele se aliniază perfect.

Demonstraţie color:
Cele 3 triunghiuri sunt congruente (placile de gresie sunt de acelaşi fel).
Unghiurile de aceeşi culoare sunt egale (ar avea aceeasi literă, dacă plăcile are avea litere în colţuri).
Cele trei culori fac împreună 180 de grade (formează un unghi prelungit).
Morală (sau concluzia demonstraţiei)
Cele trei culori fac împreună 180 de grade, şi când sunt puse toate 3 în acelaşi triunghi.
În demonstraţia clasică, se duce o paralelă la o latură a triunghiului, printr-unul dintre vârfuri. În rest, demonstraţia este aceaşi. Dar … cum îi dădea prin cap unui elev perfect sănătos ideea unei paralele? Dacă ar fi văzut versiunea color, cea alb-negru ar fi fost floare la ureche.
Ştiaţi că la şcoală nu e voie cu flori la urechi? ;)

duminică, 20 octombrie 2013

Phoenix - Strunga


Gluma

Încă din clasa I, Bulişor stătea toată ziua la calculator. Într-o zi, vine Bulă şi-l întreabă:
- Cât fac 1 + 1?
La care Bulişor, revoltat:
- Da’ ce, eu ţin minte toate constantele?

miercuri, 16 octombrie 2013

marți, 15 octombrie 2013

DIN FRUMUSETIILE GLOBULUI



Atentie la text!

Un mut intra intr-un magazin si vrea sa cumpere o periuta de dinti . Nu poate sa vorbeeasca asa ca ii mimeaza vanzatorului ce doreste .
  Acum spune cum il convinge un orb pe un vanzator sa-i deie ochelari de soare ?

  Raspuns : orbul poate sa vorbeasca si sa-i ceara , nu e mut !

Matematica si spiritul de atentie

Doua trenuri pleaca la ora 8:00 de la capete diferite ale unui tunel cu o singura linie de cale ferata si mergand fiecare spre celalt capat . Cum de nu se ciocnesc ?

  Raspuns :  pleaca la 8 dimineata si 8 seara sau in zile diferite
Cate luni din cele 12 au 28 de zile ?

  Raspuns : toate au cel putin 28 de zile ...           

duminică, 13 octombrie 2013

Holograf - Best Of ( compilat. MariusSabou )

Balada pescarusilor albastri

Everyday I Love You (lyrics)

E CRIZA!

Photo

O zi minunata cu un decor pe masura

Buna dimineata !

Ceapă umplută ca la Caransebeș

Timp de preparare: 
Mediu
Numar de portii: 6
Complexitate:  mediu
Ingrediente principale: 
ceapa, masline, nuci, ulei, paine, lapte, faina, bulion, vin alb

Ingrediente

600 g ceapă
100 g măsline
100 g nuci
150 ml ulei Arpis
100 g pâine înmuitaă în lapte
20 g făină Arpis
10 g zahăr
25 g bulion de roșii
20 g pătrunjel verde
100 g smântână
sare
piper
vin alb

Mod de preparare

Ceapa se curăță și se fierbe întreagă. Se dă apoi la rece și i se scoate miezul.

Se realizează apoi o compoziție din: nucile pisate bine în piua, pâinea înmuiată în lapte și stoarsă bine, măslinele jumătăți, sare, piper, miezul cepelor și patrunjelul tocat mărunt.

Cu aceasta compoziție se umplu cepele, care se așează apoi într-o tavă unsă.

Separat se face un sos, astfel: se rumenește făina în uleiul Arpis bine încins, până ce făina capătă o culoare aurie. Se stinge apoi cu bulionul de roșii și cu un pic de vin alb. Se presară apoi zahărul și se mai dă în câteva clocote. Cand sosul este gata se toarnă peste cepele din tavă.

Se bagă apoi tava la cuptor pentru circa 15 minute. Preparatul se servește fierbinte cu smântână deasupra.

Panna cotta cu ceapa


Panna cotta cu ceapa
Cand spui "panna cotta" te gandesti automat la desert. Incearca insa aceasta reteta si toti invitatii tai vor fi surprinsi de combinatie!
Timp de preparare: mediu.
Numar de portii: 4.
Complexitate: mediu
Ingrediente
  • 500 ml smantana pentru gatit
  • 2 cepe
  • 6 fire de arpagic
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • ½ telina
  • 4 linguri cu ulei de masline
  • 3 foi de gelatina
  • sare
  • piperMod de preparare
    1. Inmoaie gelatina in apa rece. Separat, taie marunt ceapa si trei fire de arpagic. Inabuse ceapa tocata in doua linguri cu ulei de masline, dupa care toarna smantana pentru gatit si condimenteaza cu sare si piper.
    2. Amesteca usor, pune si restul de arpagic tocat si opreste focul. Adauga gelatina stoarsa bine si amesteca energic sa se topeasca. Preparatul astfel obtinut repartizeaza-l in formele pregatite si umezite cu apa rece. Lasa-le la rece cel putin doua ore.
    3. Intre timp, taie legumele in cubulete si opareste-le in apa cu un praf de sare. Scurge-le bine, stropeste-le cu restul de ulei de masline si lasa-le la rece cateva minute. Inainte de servire, rastoarna panna cotta pe farfurie si serveste cu salata de legume.

Povestea primului olimpic la Matematică

În 1959, când s-a organizat prima Olimpiadă Internaţională de matematică, Basarab Nicolescu, pe atunci elev la liceul „I.L. Caragiale“ din Ploieşti, a cucerit prima medalie de aur din istoria concursului. Aceasta a fost prima distincţie, punctul de plecare pentru o carieră academică internaţională. Născut în 1942, a apucat să beneficieze de o educaţie aşa  cum primeau copiii în perioada interbelică: pe scurt, a fost francofon de mic copil, a studiat de la vârsta de şase ani limba franceză cu o călugăriţă a unui ordin francez, misionară în România. Acesta a fost primul contact pe care l-a avut cu o cultură pe care avea să o adopte după terminarea Facultăţii de Fizică de la Bucureşti.

Ce face acum primul olimpic de aur la Matematică al României

Basarab Nicolescu mai rămâne în istorie şi ca primul olimpic internaţional medaliat cu aur la cea dintâi Olimpiadă Internaţională de Matematică organizată la Braşov, în 1959.
S-a desăvârşit însă peste hotare. În 1968 a avut şansa să primească o ofertă de studii doctorale din partea Universităţii „Pierre et Marie Curie“ din Paris şi, cu ajutorul lingvistului Alexandru Rosetti, care a garantat revenirea sa în ţară, a reuşit să obţină viza de ieşire. Franţa i-a deschis drumul către o carieră academică pe care nu ar fi putut să o aibă într-o ţară comunistă.
În 1993, după 25 de ani de absenţă, Nicolescu s-a întors prima dată în România. De atunci, revine în mod constant să ţină conferinţe şi, din 2006, a fost numit profesor la Facultatea de Studii Europene de la  Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde coordonează un program de doctorat în filosofie.

sâmbătă, 12 octombrie 2013