luni, 25 ianuarie 2010

Alimente pentru imbunatatirea memoriei

Alimentele constituie un element important in mentinerea sanatatii creierului si in incetinirea procesului de imbatranire. Afla care sunt alimentele ce contribuie la protectia celulelor nervoase si vaselor de sange.

1.Afinele - sunt importante surse de antioxidanti, care “anihileaza” actiunea radicalilor liberi. De asemenea, au efecte benefic si asupra tensiunii arteriale.
2.Legumele cu frunze inchise la culoare homocisteina este parte normala a metabolismului proteic, insa un nivel ridicat al acesteia poate duce la dementa, precum si la un risc ridicat de aparitie a bolilor cardiovasculare. Ea are nevoie de folati, vitaminele B6 si B12, care se gasesc in legume precum sfecla mangold si varza verde.
3.Somon, sardine si hering - acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru o buna functionare a creierului. Au un efect major in tulburarile maniaco-depresive, depresie majora si schizofrenie. Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat cel putin o portie de carne de peste pe saptamana sunt mult mai putin predispuse la a dezvolta Alzheimer.
4.Spanacul are un puternic efect antioxidant, incetinind deficientele de memorie si problemele sistemului nervos central care apar odata cu inaintarea in varsta.
5.Vinul rosu - prelungeste viata. Insa, trebuie sa retii ca alcoolul in exces incetineste functionarea creierului, asadar poti sa alegi fara probleme sucul de struguri. Un studiu recent a aratat ca sucul de struguri imbunatateste semnificativ memoria si functiile motorii. Potrivit cercetatorilor implicati in studiu, sucul de struguri ar stimula productia neurotransmitatorului dopamina.
6.Grau integral si orez brun o metoda eficienta de a-ti imbunatati aportul de nutrienti este sa te axezi pe o dieta care include in planul ei orezul brun. Foarte bogat in vitamine si magnezi, acesta aduce un beneficiu important sanatatii cognitive. De asemenea, graul integral are in compozitie vitamina B6, care are rolul de a reduce nivelul homocisteinei
7.Pudra de cacao Nutritionistii sustin ca antioxidantii din 2 linguri de pudra de cacao “sunt de 2 ori mai puternici decat cei care se gasesc in vinul rosu, de 2-3 ori mai eficienti decat cei din ceaiul verde si de 4-5 ori mai puternici decat cei din ceaiul negru”. Substantele antioxidante din pudra de cacao protejeaza celulele creierului impotriva stresului oxidativ, care poate cauza Alzheimer sau alte afectiuni.
8.Fructele oleaginoase (migdalele si nucile) - sunt bogate in antioxidanti si au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Un studiu efectuat de expertii de la Harvard a aratat ca femeile care au consuma regulat mai mult aproximativ 150 grame de fructe oleaginoase pe saptamana si-au redus semnificativ riscul de a dezvolta boli coronariene. Si mai mult, aceste fructe nu ingrasa, in comparatie cu alte alimente bogate in grasimi. De asemenea, nucile au un continut ridicat de acizi grasi omega-3.
9.Uleiul de masline - contine polifenoli, cu o puternica actiune impotriva radicalilor liberi. Acesta reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Este recomandat sa alegi uleiul de masline extra-virgin.
10.Usturoiul - datorita proprietatilor antioxidante impiedica imbatranirea prematura. De asemenea, mai adauga si componentele antibacteriene si antivirale care ajuta la indepartarea racelilor si a diverselor infectii. Consumat in stare cruda isi pastreaza toate aceste proprietati. Prin gatire, desi se reduc aceste beneficii, totusi este foarte indicat pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Concluzii referitoare la alimentatie
Pentru a spera in performante ale activitatii intelectuale, hrana de baza trebuie sa contina preponderent alimente de origine marina (peste, scoici, creveti etc.), organe (ficat, rinichi, inima, creier), carne slaba de pasare, galbenus de ou, germeni de grau, fructe (kiwi, ananas, banane, citrice, pepene galben) si legume (morcovi, varza, legume cu frunze verzi), cereale integrale (paine neagra, paine de secara, graham), lactate (chefir, iaurt, lapte batut, branza de vaci), fasole uscata, seminte de floarea soarelui si de dovleac, migdale, alune prajite, nuci, susan, curmale, smochine, stafide.
Zilnic, se pot lua doua linguri de ulei de porumb, dimineata si seara, pentru a asigura necesarul de vitamina E.
De asemenea, se recomanda cure cu drojdie proaspata de bere (1-2 lingurite pe zi). Se vor evita pe cat posibil tehnicile de prelucrare alimentara (prajitul, coptul si fiertul), caci ele distrug vitaminele si substantele benefice organismului.
Vor fi evitate: slanina, carnea de porc si carnea grasa, in general, afumaturile, alcoolul, tutunul.
Pentru o buna hidratare a celulelor, se recomanda cel putin 2 litri de lichide pe zi.
In ceea ce priveste alcoolul, retineti faptul ca oboseala, lipsa de concentrare, lipsa memoriei, somnolenta se normalizeaza dupa 6 saptamani de pauza de alcool.
Recomandari:
1.Ananasul - intrucat are proprietatea de a intari memoria, se poate bea in perioadele in care trebuie sa se memoreze o cantitate mare de cunostinte, cate un pahar de suc de ananas pe zi.
2.O banana pe zi (este bine sa fie cat mai coapta) reface rapid energia consumata prin efort intelectual. Ea reda calmul si increderea inainte de examen.
3.Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare. Deci elevii si studentii, inainte de a incepe memorarea cursurilor, sunt sfatuiti sa manance o salata de morcovi cruzi cu lamaie si putin ulei. Cu efecte asemanatoare poate fi folosita salata de varza cruda, iar pentru perioadele de concentrare indelungata - nucile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu