Conrad Wolfram, un antreprenor si profesor britanic, a lansat o provocare sistemului educational din aceasta tara, propunand ca elevii sa aiba acces la calculatoare petru a rezolva problemele din clasa si din cadrul examenelor. Conceptia sa, care urmareste aplicarea matematicii la viata de zi cu zi, este implementata in prezent in Estonia.
Matematica ar trebui sa fie un domeniu mult mai practic si mai conceptual si mai putin mecanic, spune Wolfram, citat de The Guardian.
Schimbarea educatiei matematice ar trebui sa fie orientata catre sansele individului in viata si catre nevoile societatii. Nicio societate competitiva nu isi poate permite sa detina o armata de emigranti matematicieni, spune Wolfram.
Viziunea lui Wolfram este pusa acum in practica in cadrul unui proiect pilot care se desfasoara in 10% din scolile din Estonia, in invatamantul gimnazial si superior.
Copiilor li se cere sa raspunda la intrebari precum "Va ploua maine?", avand acces la datele despre vreme si utilizand programe pe computer care le permit sa faca previziuni. Utilizarea matematicii ca un instrument in viata obisnuita a fost mereu dezideratul lui Wolfram.
"Majoritatea oamenilor sunt mult mai speriati de matematica decat de istorie", spune profesorul britanic, iar explicatia este data de faptul ca domeniul stiintelor exacte este foarte indepartat de ei.
Un sfert din populatia Estoniei este de acord cu investitiile in educatie, astfel incat acest domeniu sa atinga standardele din tarile nordice. Estonia a fost primul stat care a publicat online deciziile Cabinetului si care a inclus orele de programare in programa scolara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu