sâmbătă, 21 decembrie 2013

Totul despre casă Idei mici, proiecte mari



Cea mai ieftina casa din lume 

Cea mai ecologica forma de constructie a unei case este cea care foloseste materiale naturale. Un astfel de caz este si casa din aceste imagini, realizata din lut, nisip, apa, paie, lemn si multe obiecte reciclate. Proiectul “Casa Verde” a prins deja in mai multe localitati din Romania si ne-a suscitat si noua interesul.

Peisaj banatean de vis

Casa este amplasata intr-o zona cu peisaj mirific, pe cheile Nerei in judetul Caras Severin, satul Sasca Montana. Ajungi aici doar dupa o sesiune de off-road, pe un drum  neconventional.De la departare pare ca rasare direct din pamant
Acoperis de pamant cu iarba, e drept putin uscata dupa zile in sir de canicula. Pereti rotunzi, geamuri din bucati de sticla refolosita, gen luneta de Dacie si un interior de-a dreptul fermecator.
Aceasta este Casa Verde, un semn al renasterii constructiilor traditionale in randul populatiei urbane. Dar din ce este facuta aceasta casa parca din povesti? Dintr-un material care ne este pus cu generozitate la dispozitie de natura, dar pe care l-am uitat undeva pe drum, coplesiti de sarabanda de noutati tehnologice: pamantul.

Ce materiale se folosesc pentru o casa ecologica

 Sigur ca o astfel de constructie nu reprezinta o noutate pentru noi. Case din pamant mai exista inca, e drept, tot mai putine. Numai ca in cazul acestei constructii s-a folosit cob, adica un amestec de lut, apa, nisip si paie, asemanator vaiugii sau paiantei, dar totusi destul de diferit. O deosebire esentiala este faptul ca acest material nu este pregatit sub forma unor caramizi si nici nu este batut peste o retea de scandura, ci se pune direct in zid pentru o structura monolita, foarte rezistenta.

Ileana, arhitectul si vinovatul moral al acestui proiect, a folosit doar materiale ecologice. Cobul, piatra pentru fundatie, lutul pentru tencuieli, cu pigment natural unde s-a dorit culoare, multe materiale refolosite, lemn pentru decorat si pentru structura de rezistenta. Singura concesie a fost o centura armata de 20 de cm la fundatie, pentru stabilitate.

Cat costa o astfel de casa

 Pentru ca proiectul a suscitat foarte mult interes din partea cunoscutilor Ileanei, dar si din partea unora care doreau sa cunoasca mai bine arhitectura ecologica, casa s-a construit prin voluntariat. In plus, materialele folosite sunt in mare masura gratuite: pamant, apa, paie, multe materiale reciclate. Din acest motiv, daca esti destul de descurcaret si ai prieteni dornici de miscare, poti sa ajungi in final cu un cost aproape incredibil de mic  – in jur de 1000 de euro pentru o casa functionala de acest gen.

Ileana organizeaza periodic workshopuri pentru cei interesati de acest tip de constructie. Ideea a prins deja acolo unde te-ai astepta mai putin: in Bucuresti, dar si in alte orase din tara. Semn ca si locuitorii din zona urbana resimt aceasta distantare de un mod de viata linistit, fara agresiuni tehnologice si cu un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu