Câtă matematică este în jurul nostru și cât de importantă este - merită să descoperim
vineri, 6 decembrie 2013
Tradiţii de Moş Nicolae
Tradiţia spune că Moş Nicolae aduce cadouri dulci copiilor cuminţi, dar tot el îi “pedepseşte” pe cei leneşi şi neascultători, care nu găsesc dimineaţa decât o nuieluşă. Acesta nu este însă singurul obicei legat de ziua Sf. Nicolae.
În Franţa…Moş Nicolae vine tot în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Povestea spune că trei copii s-au pierdut într-o pădure şi au fost găsiţi de un personaj rău, care i-a dus în cabana lui şi i-a ţinut la sărat într-un butoi timp de 6 ani. Cu ajutorul Sf. Nicolae, copii au reuşit să se întoarcă acasă, iar de atunci, acesta este recunoscut drept protectorul familiilor.
Personajul se numea Père Fouettard , iar de la acea întâmplare se spune că îl urmează peste tot pe Sf. Nicolae, în ruşine, lăsându-le copiilor neascultători cărbuni sau nuieluşe. Cei cuminţi primesc în schimb turtă dulce, ciocolată şi mici cadouri.
Se crede că Sf. Nicolae este înmormântat în Irlanda, în biserica din ţinutul Kilkenny. Sf. Nicolae din Myra a fost un filantrop care a trăit în secolul 4, şi se sp
Una din legende povesteşte cum a fost odată un om sărac, care avea trei fete, dar care nu avea bani să le dea zestre şi să le salveze astfel de la sclavie. Pe măsură ce fetele se apropiau de vremea măritişului, teama omului creştea. Până când, într-o noapte, i-a fost aruncat pe coş un sac de galbeni. La fel şi în următoarele 2 nopţi (câte un sac de galbeni pentru fiecare din fete). Şi astfel, bărbatul şi-a putut salva copilele de la scalvie. Se crede că banii i-a primit de la un om bogat, Sf. Nicolae, care şi-a dat toată averea celor săraci.
În Ţările de Jos, Sf. Nicolae şi ajutoarele sale, Zwarte Piet, ajung pe la mijlocul lui noiembrie. Ei vin cu vaporul, din Spania, şi în fiecare an se opresc în alt şi alt port. Moşul poartă o robă tradiţională de episcop şi pleacă din port pe un cal alb, pentru a ajunge în oraş, unde este întâmpinat de primar. Urmează apoi o mare paradă în cinstea lui (desfăşurare care are loc în aproape toate oraşele).
În săptămânile dinaintea zilei de Sf. Nicolae, 6 decembrie, acesta călătoreşte prin ţară pentru a vedea care copil e cuminte şi care nu (se duce în şcoli, spitale, magazine, chiar şi acasă). Copii au cântecele speciale şi îşi pun cizmuliţele lângă uşă sau la geam, împreună cu un desen, o listă de dorinţe, şi ceva morcovi şi fân pentru caii Sf. Nicolae. A doua zi, găsesc mici cadouri ori dulciuri, sau cărbuni şi sare (dacă n-au fost cuminţi).
Olandezii îl serbează pe Sinterklaas pe 5 decembrie, în ajun, cu petreceri festive la care participă toată familia. Inclusiv cei mari primesc daruri. Adoră surprizele, aşa că de multe ori vor pune un cadouaş mic într-o cutie mare, sau le vor ascunde pentru a da apoi indicii încât să fie găsite. Fiecare cadou este însoţit de câteva strofe ironice la adresa destinatarului.
Pentru copii, indiciul că a venit Moş Nicolae este o ciocănitură la geam, semn că micuţii vor găsi un sac de cadouri la uşa casei sau a sufrageriei. Sinterklass este cea mai importantă tradiţie în Olanda (abia apoi vine bradul de Crăciun şi Ziua Reginei) şi este celebrată cu mare fast în fiecare an.une că în timpul vieţii lăsa pe neştiute cadouri săracilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu