luni, 27 mai 2013

Se caută viață pe sateliții lui Jupiter

Pe doi dintre sateliții lui Jupiter ar putea exista organisme vii
Agenția Spațială Europeană pregătește o misiune de cercetare a sateliților naturali ai planetei Jupiter în vederea descoperirii de forme de viață extraterestră. Cercetătorii spun că pe doi dintre sateliții celei mai mari planete din Sistemul Solar există în prezent condiții pentru dezvoltarea de forme de viață.
Deși roverele de pe Marte descoperă din ce mai multe indicii ale existenței, în trecut, a unor factori care ar fi favorizat apariția și dezvoltarea formelor de viață, cea mai bună șansă pe care o avem pentru a descoperi viață în Sistemul Solar o reprezintă cercetarea sateliților lui Jupiter, spun specialiștii. Aici s-ar putea afla nu doar rămășise ale unor bacterii de mult decedate, ci chiar organisme vii, relatează bbc.com.
A cincea planetă de la Soare are aproape 70 de sateliți naturali cunoscuți, dintre care cei mai mari sunt, Ganymede, Europa, Io și Callisto. Ganymede și Europa sunt în mare parte acoperiți de ghețari, sub care se află însă oceane de apă, iar unde există apă exisă și potențial pentru viață. Aceasta este și premisa de la care au plecat cercetătorii Agenției Spațiale Europene când au pus la punct planurile misiunii Juice (acronim al JUpiter ICy moons Explorer, în limba română „explorator al sateliților înghețați ai lui Jupiter”).  În 2022 sonda Juice va pleca spre Jupiter, unde va ajunge abia în 2030. Va petrece trei ani studiind planeta și sateliții acesteia pentru ca în cele din urmă să orbiteze în jurul lui Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar.
„Este o misiune extraordinară”, precizează Andrew Coates de la University College London, unul dintre cercetătorii coordonatori ai proiectului. „Va compara (n.r. sonda) toți cei trei sateliți înghețați, va analiza condițiile de viață din toate trei și procesele de formare”, a declarat omul de știință. În prezent proiectul nu are alocați suficienți bani pentru a construi și un lander, o sondă care să aterizeze pe un satelit și să analizeze îndeaproape condițiile de acolo, însă în situația în care se va dovedi că există condiții de viață, se vor depune eforturi și în acest sens, spun specialiștii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu