marți, 28 mai 2013

Unde sunt amintirile din primii ani de viață?

Nu mai e niciun secret faptul că primele amintiri ale noastre încep de la 4, 5 ani și că până atunci există o pată neagră pe toate amintirile legate de primul gângurit sau de primii pași pe care i-am făcut
Oamenii de știință au încercat să afle de ce nu avem amintiri legate de primii ani din viață și au descoperit că „amnezia infantilă” a apărut ca urmare a dezvoltării rapie a unei regiuni din creier, numită hipocampus, responsabilă cu introducerea noilor experiențe în memoria pe termen lung.
Coordonatorul studiului, Paul Frankland, de la Spitalul de Copii Bolnavi din Toronto a declarat:„Copiii nu pot forma amintiri stabile legate de evenimentele din primii ani de viaţă. Am o fiică în vârstă de 4 ani şi pentru că lucram la acest studiu, mereu o întrebam dacă îşi amintea de locuri pe care le vizitaserăm cu 2, 3 luni înainte. Este clar că ea poate forma amintiri reţinând câteva detalii, însă peste alţi patru ani, nu îşi va mai aminti nimic”.
„Hipocampusul se maturizează încet şi probabil că până la 3-4 ani nu atinge un nivel rezonabil de maturitate. În timp ce copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani îşi pot aminti lucruri pe termen scurt, este nevoie de hipocampus pentru a putea stoca informaţiile în memoria pe termen lung”, a declarat dr. Eric Kandel, director al Institutului Kavli pentru Cercetarea Creierului, de la Universitatea Columbia, potrivit NBC NEWS.
Pe măsură ce hipocampusul se maturizează, se formează un număr mare de noi neuroni care trebuie să fie introduşi în circuitele deja existente. Cel mai probabil, în acest proces de restructurare, creierul „uită” unde a stocat amintirile. Pe măsură ce procesul de expansiune se încetineşte, creierul poate urmări mai uşor unde sunt stocate informaţiile şi astfel memoria pe durată mai lungă de timp începe să funcţioneze mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu