sâmbătă, 30 noiembrie 2013

LA MULTI ANI ROMANIA!



miercuri, 27 noiembrie 2013

Tort cu nuci, cafea si ciocolata


Ingrediente


Umplutura80g zahar alb
15ml cafea tare
50g nuci, faramitate
50g ciocolata neagra, faramitata
Tort
30g faina de porumb
270g faina alba
5g praf de copt
3g bicarbonat de sodiu
125g unt
260g zahar
2 oua
5ml esenta de vanilie
200ml smantana
190ml cafea tare
100ml frisca
100g ciocolata neagra
Ciocolata in plus pentru servire

Mod de preparare

1. Amestecati ingredientele pentru umplutura si lasati-le deoparte.
2. Amestecati faina de porumb, faina alba, praful de copt si bicarbonatul intr-un bol mare. Bateti untul cu zaharul in alt bol pana devine cremos.
3. Adaugati ouale peste unt unul cate unul, apoi adaugati esenta de vanilie.
4. Incorporati ingredientele uscate in amestecul cremos, apoi adaugati smantana si cafeaua. Amestecati pana se incorporeaza bine.
5. Puneti o treime din aluat intr-o tava si turnati jumatate din umplutura peste el. Puneti o alta treime peste si turnati restul umpluturii peste aluat. Deasupra puneti ultima treime de aluat.
6. Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 35-40 de minute. Scoateti tortul din cuptor si lasati-l la racit.
7. Incalziti frisca intr-un vas mic. Cand atinge punctul de fierbere, indepartati de pe foc. Rupeti ciocolata in bucati si adaugati-o peste frisca. Amestecati pana se topeste ciocolata. Lasati-o la racit la temperatura camerei apoi puneti-o in frigider. Turnati-o peste tort, apoi decorati cu ciocolata rasa.

CEAPA IDEALĂ ÎN DIETA FEMEILOR

 
 
Ceapa este ideala in dieta femeilor. Aceasta leguma puternic aromata face parte alaturi de usturoi si praz din familia Allium, este foarte bogata in sulf, mineral responsabil pentru mirosul intepator si are numeroase beneficii pentru sanatate.

Ceapa si beneficii cardiovasculare

Specialistii au demonstrat ca substantele sulfurice regasite in ceapa au proprietati anticoagulante si previn agregarea plachetelor sangvine. De asemenea, sulful reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din sange, imbunatatind functionarea membranei celulare a globulelor rosii. Printre beneficiile consumului de ceapa se numara si prevenirea infarctului, datorita continutului foarte mare de flavonoide.

Beneficii pentru oase

Studiile au aratat ca includerea cepei in dieta de zi cu zi creste densitatea oaselor si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza, care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase. S-a demonstrat de asemenea ca femeile care au trecut de varsta menopauzei au un risc mai mic de fractura de sold daca includ ceapa in dieta zilnica. Densitatea osoasa a femeilor in varsta, care consumau ceapa zilnic, era mult mai buna decat in cazul celor care consumau ceapa doar o data pe luna sau mai rar. Ceapa contribuie substantial la sanatatea tesuturilor conective, deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.

Cum mananci ceapa

Ceapa poate fi consumata cruda in salate. Rosiile si castravetii fac casa buna cu ceapa cruda. Poti pune ceapa in salata de fasole boabe si o poti adauga, tocata in toate combinatiile de legume crude. Un truc foarte bun este sa tai ceapa marunt si sa o combini, inainte de a o adauga in salata cu putina sare. Freaca ceapa tocata cu mana si scurge sucul. O parte din miros si iutela vor dispare. Ceapa coapta este ideala alaturi de carne la gratar si legume. Coapta se induceste. Curata foile cepei si tai-o in patru. Pune bucatile in tava la copt. Presara sare, piper si ulei si coace-o. Este o garnitura simpla si delicioasa. Ceapa se combina foarte bine cu cimbrul si marurul proaspat, merge de minune cu foile de dafin si boabele de piper.

Beneficiile necunoscute ale somnului

Somnul si pierderea temporara a starii de constienta este unul din fenomenele fiziologice cel mai mult studiate de medici. Oamenii de stiinta au explicatii in plus ca raspuns la intrebarea: de ce avem nevoie de somn? Un studiu recent efectuat in SUA, arata ca somnul care capacitatea de a reface o serie de celule cerebrale. Iata cateva din beneficiile necunoscute ale somnului.

Astfel s-a dovedit ca in timpul somnului se secreta mielina, substanta care reprezinta un sistem de protectie al neuronilor, degradarea acesteia ducand la aparitia unor grave afectiuni degenerative cerebrale. Mielina este cea care favorizeaza protejarea circuitelor nervoase.

Creierul creste in timpul somnului

Descoperirea este dovada care probeaza cu argumente faptul ca somnul are rolul de a reface celulele cerebrale. In plus in timpul somnului, in perioada de dezvoltare a copilului si adolescentului creierul creste si se dezvolta.

Ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza in timpul somnului si atinge nivelul maxim in faza de somn asociata cu visele. Testele au mai dovedit ca privarea de somn creste reactivitatea organismului la stres si accelereaza procesele de moarte celulara.
Studiul a mai aratat ca cea mai mare parte din procesele cerebrale legate de refacerea celulara, dar si procese legate de memorare si insusirea unor abilitati se intampla doar in timpul somnului si, mai mult, doar in timpul unor anumite faze ale somnului.

Descoperirile au condus la concluzia ca lipsa de somn ar putea agrava simptomele sclerozei multiple, o boala in care se deterioreaza invelisul de mielina al neuronilor si ar putea fi unul din facorii care declanseaza acest gen de suferinte.

Concret cercetatorii sustin ca lipsa somnului in timpul adolescentei si al primei tinerti poate avea efecte negative pe termen lung asupra creierului.

O alta concluzie a studiului a aratat ca somnul adanc permite organismului a se recupera mai bine si a face fata la agresiunile din mediu cum ar fi stressul si razele ultraviolete.
Se stia pana acum ca somnul este indispensabil vietii, ca este un stimulent real al imunitatii, ca este perioada in care se refac depozitele de hormoni epifizari. Copiii cresc in somn, dupa cum un adolescent memoreaza ceea ce a invatat, tot in somn. In cazul adultilor somnul sustine mecanismele de logica si decizie, sporeste atentia si capacitatea de concentrare.

In plus se dovedeste ca somnul este calea prin care creierul se reface si se dezvolta. Un somn bun este, prin urmare, cea mai buna solutie pentru o minte brici.

Cea mai bună casă mică a anului 2013

Cea mai bună casă mică a anului 2013 este o cabană din lemn ridicată în Oregon (SUA)O cabană din lemn întinsă pe 75 de metri pătraţi a fost desemnată drept "cea mai bună casă de mici dimensiuni a anului 2013".
Cocheta căsuţă, construită în Oregon (SUA) pentru un cuplu aflat în pragul pensionării, nu are etaj, iar suprafaţa e ocupată de o imensă terasă (pe două dintre părţile construcţiei), un hol, un living, o bucătărie, o baie şi două dormitoare.

La intersecţia holului, bucătăriei şi livingului se află un godin ce încălzeşte întreaga zonă de zi, fiind totodată un element decorativ specific unei construcţii din lemn, explică casadex.ro.

Pentru mai multă lumină naturală în locuinţă, arhitectul Nil Pearlson a folosit ferestre mari, dar şi ferestre de tavan de tip velux.

Vă invităm să admiraţi detalii de exterior şi interior, dar şi proiectul casei, în galeria foto de mai jos (click pe imagine pentru a trece la următoarea):

FUNCTII


duminică, 24 noiembrie 2013

Derivate si integrale - pentru liceeni

Făt Frumos şi cu zmeul pregăteau să se se bată pentru Ileana Cosânzeana.
- În ce vrei să ne batem?, întreabă zmeul. În derivate să ne derivăm, sau în integrale să ne integrăm?
- Hai în derivate, că-i tangenta mai dreaptă.
S-au derivat o dată, zmeul s-a făcut un pic mai mic, dar Făt Frumos a rămas la fel. La a doua derivare, zmeul s-a făcut şi mai mic, iar Făt Frumos a rămas la fel. La a treia derivare, zmeul era căt un deget de mare. Cu ultimele puteri, zmeul îl întreabă pe Făt Frumos, care era uriaş acum în comparaţie cu mini zmeul:
- Făt Frumos, cum de tu ai rămas la fel, că doar ne-am derivat amândoi?
- Păi, zice Făt Frumos, eu sunt fiul lui E LA X!
 
Din analiza matematică: “Dacă gândurile converg, atunci ele sunt mărginite”.

CAFEA!

PISIC DULCE SI MIC!

TRANDAFIRI!

Photo: La multi ani!

MATEMATICA PE DIFERITE LUCRURI!

Laura Ofelia's photo.Laura Ofelia's photo.

Tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel

Tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel
Un tort perfect pentru sarbatori, cu care iti vei da gata musafirii. Bloggerita Andreea Juganaru ne-a trimis o reteta simpla, dar delicioasa, pe care v-o recomandam cu incredere.
Metoda de preparare
Andreea Juganaru de la andreeachinesefood.blogspot.ro ne-a trimis reteta de tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel care arata demential. Mai jos ai lista de ingrediente si modul de preparare. Sa ne zici cum ti-a iesit.
Pentru blat cu diametrul de 24 de cm: 4 oua, 150 g unt, 150 g miez nuca, 260 g faina, 130 g zahar, 2 lingurite praf de copt, 1 praf sare, 1 lingurita coaja de portocala, 1/2 lingurita scortisoara.
Pentru umplutura: 2 kg mere ionatan, 75 g zahar, 2 batoane de scortisoara, 3 cuisoare intregi, 250 ml frisca lichida, 50 g zahar, 1/2 lingurita pudra de vanilie.
Pentru caramel: 120 g zahar brun, 1 lingurita unt, 40 ml frisca lichida zahar vanilat .
Mod de preparare:
  • Incingeti cuptorul la 180 grade C. Puneti nucile intr-o tava si dati-le la cuptor pana ce nucile capata un miros placut si de prajesc usor. Lasati-le sa se raceasca, dupa care maruntiti-le intr-un robot de bucatarie. 
  • Topiti untul si lasati-l sa se raceasca. 
  • Intr-un castron amestecati faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea.
  • Intr-un castron bateti ouale impreuna cu zaharul, dupa care adaugati si untul topit. 
  • Adaugati coaja de portocala si scortisoara macinata.adaugati jumatate din amestecul de faina,amestecati usor dupa care adaugati nucile maruntite si restul de faina. 
  • Turnati amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si dati blatul la copt pentru 35 de minute. Dupa acest timp, testati blatul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, atunci scoateti blatul din cuptor, daca pe scobitoare raman firmituri de blat, mai lasati blatul la copt pentru inca 5 minute. 
  • Cat timp lasati blatul la racit, pregatiti umplutura de mere: decojiti merele, curatati-le de samburi si taiati-le feliute. Intr-o oala incapatoare puneti merele si zaharul, caliti-le impreuna pana ce merele isi lasa tot sucul. Adaugati cele 2 batoane de scortisoara (le gasiti pe site aici) si cele 3 cuisoare si mai lasati sa mai fiarba inca 5 minute. Nu caliti mai mult de 10 minute in total, astfel incat sa pierdeti tot sucul merelor! Dati oala la o parte si lasati sa se raceasca. 
  • Intr-un castron mixati bine frisca lichida impreuna cu zaharul pudra si pudra de vanilie. Taiati blatul de tort in 3 parti egale. Puneti peste blat o jumatate din cantitatea de mere impreuna cu siropul lasat de mere. In felul acest vom insiropa blatul. Peste mere puneti o jumatate din cantitatea de frisca, puneti si cea de-a doua felie de blat, presati usor blatul si continuati cu cealalta cantitate de mere calite impreuna cu siropul lasat, dupa care frisca. Deasupra puneti ultima felie de blat. 
  • Dati la frigider Intr-o tigaie cu fundul gros puneti zaharul brun, lasati-l sa se topeasca, avand grija sa nu il ardeti. Turnati frisca lichida si adaugati lingurita cu unt. Lasati totul sa bulbuceasca, si adaugati si zaharul vanilat.Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca la temperatura camerei, astfel incat caramelul sa aiba in final o consistenta "curgatoare". 
  • Scoateti tortul de la frigider si turnati deasupra caramelul, lasandu-l sa se prelinga usor pe margini. Decorati tortul cu jumatati de miez de nuca, sau dupa preferinta.

Protv Ad

Cheesecake cu lamaie

O delicatesa americana poate fi pregatita fara efort si la tine in bucatarie. Umplutura aerata cu branza dulce si stratul subtire de crema cu lamaie vor face un duo perfect peste biscuitii dulci. Poti incera desertul si cu fructe de padure sau cu portocale. Secretul pentru reusita este sa ai toate ingredientele la temperatura camerei. In locul tavii de tort cu pereti detasabili poti folosi si o tava de briose in care sa coci cheesecake-uri mici potrivite pentru o petrecere.
Metoda de preparare
Blatul:
  • 100 gr biscuiti cu graham sau biscuiti digestivi maruntiti
  • 20 gr zahar
  • 4-5 linguri unt moale
Sfarama biscuitii intr-un bol si amesteca-i cu zaharul si untul topit. Pasta obtinuta intinde-o cu degetele pe baza unei tavi rotunde de tort cu margini detasabile. Pune-o la frigider cat timp prepari crema.
Crema:
  • 450 gr crema branza dulce
  • 140 gr zahar
  • 2 oua
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 ml smantana dulce (12%grasime)
Un praf de sare Bate cu mixerul crema de branza pana cand devine spumoasa. Adauga zaharul si un praf de sare si mixeaza in continuare pana cand zaharul se topeste.
Incorporeaza ouale, adauga esenta de vanilie si smanatana si bate bine pana cand se omogenizeaza.
Toarna crema peste blatul de biscuiti din frigider si pune la cuptor tava timp de 20-25 de minute la o temperatura de 150C, pana cand crema de branza se intareste putin.
Scoate si lasa prajitura sa se raceasca apoi pune-o la frigider cateva ore.
Crusta de lamaie o poti pregati cu o jumatate de ora inainte sa scoti din nou prajitura din frigider.
Crusta:
  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 ml suc de lamaie
  • 4 linguri unt moale
  • Coaja rasa de lamaie
Bate ouale cu zaharul si sucul de lamaie la baine marine pana cand se incorporeaza bine. Continua sa tii deasupra aburilor pentru alte 5-7 minute pana cand devine o crema subtire asemanatoare smantanii.
Strecoara crema printr-o sita deasa pentru a indeparta eventualele cocoloase. Adauga imediat untul taiat cubulete. Ai grija sa nu le adaugi pe toate deodata pentru ca risti ca amestecul sa se taie, adica sa formeze cocoloase si sa scoata la suprafata apa din unt. La final adauga si coaja rasa de la cele 3 lamai.
Toarna acest amestec usor peste prajitura aflata inca in tava, niveleaza cu dosul unei linguri si pune-o din nou la frigider peste noapte.
Dupa ce s-a intarit complet desfa peretii detasabili ai formei de tort si taie felii din prajitura cu un cutit umezit. Decoreaza cu felii subtiri de lamaie sau frunze de menta.Cheesecake cu lamaie
Timp de preparare
1h
Dificultate
usor
Bucatarie
Americana

Cheesecake

intre sutele de retete de cheesecake pe care le poti gasi pe internet, in carti de bucate sau pe bloguri pe aceasta trebuie sa o incerci. Secretul ei? Nu necesita copt, asadar nu exista riscul sa o strici si o arzi prea tare. In plus, e la fel de pufoasa si cremoasa ca un cheesecake clasic, dar dureaza de doua ori mai putin sa o pregatesti.
Metoda de preparare
Ingrediente
Pentru blatul de biscuiti:
  • 100g biscuiti digestivi zdrobiti
  • 2 linguri zahar
  • 85g unt nesarat, topit
Pentru umplutura:
  • 220g crema de branza la temperatura camerei
  • 50g zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 240ml frisca lichida (peste 30% grasime)
Topping:
600g dulceata de fructe (capsune, cirese sau fructe de padure)
Mod de preparare:
Amesteca intr-un bol biscuitii zdrobiti, zaharul si untul topit. Intinde acest amestec pe baza unei tavi rotunde cu pereti detasabili cu diametrul de 20-24cm. Ai grija sa ridici si 1cm de blat si pe peretii tavii. Acopera cu o folie alimentara si pune tava la frigider cat pregatesti umplutura.
Bate crema de branza cu zaharul cu un mixer pana cand devine pufoasa. Adauga extractul de vanilie. Intr-un bol separat bate frisca lichida pana se intareste, apoi incorporeaz-o treptat in crema de branza. Toarna tot amestecul peste blatul de biscuiti si niveleaza. Pune din nou tava la frigider timp de o ora si apoi la congelator timp de cateva ore sau peste noapte.
Inainte de servire toarna deasupra dulceata de fructe.
Timp de preparare
1h
Dificultate
usor
Bucatarie
Internationala
Cheesecake

Cheesecake cu ciocolata

Un cheesecake care nu are nevoie sa stea la cuptor ca sa fie perfect.
Metoda de preparare
Amesteca biscuitii cu untul topit si aseaza-i in strat uniform intr-o tava cu diametrul de 20cm (cu pereti detasabili). Preseaza-i bine la baza tavii.
Bate cu mixerul crema de branza impreuna cu ciocolata tartinabila. Adauga nucsoara si apoi 200ml frisca batuta, pe care sa o incorporezi usor cu o spatula de silicon.
Toarna aceasta crema peste startul de biscuiti, niveleaza, acopera cu o folie alimentara si baga tava la frigider cel putin 2 ore inainte de servire.
O poti decora cu 50ml frisca batuta, fulgi de ciocolata si alune tocate.

Timp de preparare
< 30 min
Dificultate
usor
Bucatarie
Americana
  Cheesecake cu ciocolata

Dovada ca o cana de cafea trezeste creativitatea

Americanul Ben Blake are o colectie impresionanta de tablouri desenate pe filtre de cafea
Ben Blake deseneaza de cand se stie, de cand mama si bunica i-au spus sa-si foloseasca imaginatia. Din colegiu, de cand a descoperit ca ii place cafeaua, a inceput sa deseneze grafica pe filtrele de hartie pe care obisnuia sa le puna in cafetiera.
Majoritatea desenelor sale sunt legate de cafea, iar daca tema este alta, intotdeauna isi face loc in povestea 
 desenata si o ceasca de cafea pe undeva.









 









Dovada ca o cana de cafea trezeste creativitatea

Data viitoare stii ce sa comanzi la cafenea. Uite de ce sa nu ceri espresso lung cu lapte

Rasfatul suprem! E primul lucru pe care il cauti cand te dai jos din pat sau cand ajungi la birou. E desertul pauzelor de pranz si motivul de iesit in oras. Cafeaua, indiferent de forma, cantitatea de cofeina, strat de spuma si doza de lapte ramane cea mai mare descoperire, din motive practice de trezire a simturilor sau sociale pentru conversatiile placute din jurul ei.
Data viitoare stii ce sa comanzi la cafenea. Uite de ce sa nu ceri espresso lung cu lapte
Alegerea cafelei perfecte poate fi uneori inselatoare chiar si pentru cei mai fini cunoscatori ai aromelor. Cei mai priceputi baristas au venit cu atat de multe idei proaspete incat e greu sa alegi din listele cafenelelor. Uneori, pentru neinitiati e greu sa se decida si intre un “latte” si un “cappuccino”, pentru ca pana la urma, spuma de lapte de deasupra te poate pacali ca aspect.
Diferenta intre diversele tipuri de bauturi pe baza de cafea si numele lor este usoara daca stii cum sunt facute, cat de mult lapte este pus in ele si cum sunt servite. Noi te ajutam cu un ghid al celor mai cerute feluri in cafenele, astfel incat data viitoare cand iesi la o cafea sa nu mai sovai in fata meniului.
Espresso
Nu te insela sa crezi ca acesta este numele unei cafele venita din Brazilia sau Africa. De fapt, numele vine de la masinaria in care se prepara. Boabele de cafea macinate fin sunt supuse unei presiuni de 9 bari si primesc o doza de apa fierbinte. Impreuna, cele doua ingrediente extrag o cantitate mica de cafea densa si plina de aroma. De aceea un espresso adevarat vine in cescute mici de tot. Iar espresso lung cu lapte, asa cum cerem noi, este o inventie romaneasca. Afara este cunoscut sub numele de Americano, adica un espresso la care se adauga putina apa pentru a fi diluat. Gustul sau aduce cu o cafea facuta la filtru. In general se pot adauga pana la 200ml de apa si este servit in varianata “neagra” fara lapte.
Cappuccino
Este o bautura pe baza de espresso, iubita de italieni, care contine o parte espresso, o parte lapte fierbinte si o parte spuma de lapte. Daca este facut ca la carte, atunci fiecare gura de cappuccino ar trebui sa aiba cantitati egale de cafea, lapte si spuma. Un cappuccino perfect nu este mai mare de 150ml, desi adeseori il primesti in cesti mai mari de 250ml. In Italia nu este baut niciodata dupa o masa sau dupa ora 11. Este o bautura pentru dimineata.
Latte
Tot italienii sunt parintii acestei bauturi. Este facuta tot pe baza unui espresso, in care vei gasi doua parti lapte fierbinte si o parte cafea. Este servit in cesti de 200ml si pentru ca are mai mult lapte este o bautura perfecta pentru cei care nu cauta neaparat traia cofeinei.
Macchiato
Aproape toate cafelele bune pornesc de la acelasi shot de espresso. Macchiato este o varinata care pastreaza taria cafelei, dar adauga deasupra o spuma matasoasa de lapte, care sa taie din intensitatea aromei de cafea. Numele sau inseamna in traducere “marcat” si se refera la lingurita de spuma de lapte care este adaugata deasupra licorii puternice si aromate.
Café au Lait
O inventie frantuzeasca facuta din cafea tare la filtru si lapte caldut, dar nu fiert ca in cazul varinatelor de mai sus, in parti egale.
Cafea rece
Daca ceri asa ceva, asigura-te ca vei primi o cafea suficient de tare. Metoda cea mai populara de a pregati cafea rece este turnarea de cafea fierbinte peste cuburi de gheata. Este, insa, nevoie de o cafea tare pentru ca atunci cand gheata se topeste sa nu te trezesti cu o licoare mult prea diluata.
Cafea “oparita”
Este metoda pe care multi o practica si in ibricul de acasa cand se toarna apa fierbinte peste cafeaua macinata si apoi se filtreaza pentru a obtine o cafea buna, cu suficienta cofeina ca sa iti dea energie dimineata.
Mocha
E un deliciu si poate fi servit in loc de desert. Este o cafea cu gust de ciocolata pentru ca se face din combinarea unui shot de espresso cu putina cacao amestecata cu lapte fierbinte. In Torino ai putea sa ceri si un “bicerin” care este o combinatie de espresso, crema de ciocolata cu alune si frisca, servita in pahare cu picior, nu in ceasca.

Cum sa bei cafea ca un italian

Pasiunea italienilor pentru cafea este nemarginita. Iar felul in care o consuma s-ar putea sa te surprinda.
Cum sa bei cafea ca un italian
Nu ar trebui sa te mire prea tare daca vezi baruri care servesc espresso in  centrele comerciale mari. Italienii se opresc, servesc rapid un espresso si isi vad mai departe de cumparaturi. Iar daca ceri un latte, s-ar putea sa primesti o cana de lapte. Tocmai de aceea, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa bei o cafea in italia.
Barurile sunt de fapt cafenele
Daca stai si te uiti la cate baruri sunt, ai putea zice ca italienii au o problema serioasa cu bautura. In realitate, singura bautura de la care nu pot sa se abtina este cafeaua. Iar termenul caffe nu inseamna cafenea :)
Italienii beau cafea stand la bar
Oricat de ciudat ti s-ar parea tie, italienii isi servesc cafeaua direct de la bar, ca pe un whiskey. Ei nu au obiceiul sa stea ore intregi intr-o cafenea. Beau un espresso sau un cappuccino si isi vad mai departe de treaba. Uneori, chiar beau un espresso direct din picioare,la bar, doar pentru energie.
Nu bea cappuccino dupa amiaza
Daca ceri unul, s-ar putea sa fii privit ciudat. Italienii nu-l beau niciodata dupa pranz, pentru ca se considera ca laptele si spuma ingreuneaza digestia.
Invata sortimentele de cafea
Un latte cu care ne-au obisnuit Starbucks-ul sau cafenelele din Romania, in Italia este pur si simplu lapte. Sa nu te mire daca vei fi intrebat cum il vrei - cald sau rece. Espresso nu contine niciun X in pronuntie si nu exista in varianta lunga - ori bei un espresso, ori bei altceva mai slab. Iar in meniuri s-ar putea sa-l gasesti cu numele simplu de "Caffe".
Caffe macchiato inseamna cafea cu o "pata"  de lapte (macchiato inseamna patat), iar Latte macchiato inseamna exact opusul: lapte "patat" cu putina cafea.

Cafeaua la ibric este cheia longevitatii STUDIU

Explicatiile vin de la oamenii de stiinta greci care au analizat stilul de viata al locuitorilor de pe insula Ikaria.
Cafeaua la ibric este cheia longevitatii STUDIU
Cercetatorii care au studiat sanatatea cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajung la respectabila varsta de 90 de ani.
Medicul Gerasimos Siasos de la Scoala de Medicina a Universitatii din Atena spune ca numai 0.1% dintre europeni ajung sa implineasca 90 de ani. Procentul este sensibil mai mare pe insula Ikaria unde 1% dintre locuitori ating aceasta varsta, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate ale longevitatii. Nu numai ca traiesc mai mult, dar locuitorii din Ikaria sunt si mai sanatosi in comparatie cu alti europeni, spun cercetatorii.
Acestia au studiat sanatatea cardiovasculara, diabetul si alte probleme medicale in cazul a 71 de barbati si 71 de femei de pe insula. Le-au analizat stilul de viata si obiceiurile alimentare si asa au aflat ca 87% dintre ei consuma cafea greceasca la ibirc.
“Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea”, spune medical Gerasimos Siasos.
Sursa: www.upi.com

miercuri, 20 noiembrie 2013

Peltea de gutui

Ingrediente principale: 
gutui, mere rosii, zahar, zeama de lamaie
Tip reteta:

Ingrediente

2 kg gutui
500 g mere rosii
1 kg zahar
1 lamaie mica, stoarsa si strecurata
1 plic gelfix clasic

Mod de preparare

Se spala fructele si se taie feliute, fara sa se arunce miejii. Se leaga cotoarele intr-un saculet de tifon. Se pun la fiert merele si gutuile intr-o cratita cu apa rece care sa le acopere cu trei degete, alaturi de saculetul de tifon.
Cand fructele sunt fierte si zeama a scazut, se ia cratita de pe foc. Se scot fructele intr-un castron, se arunca saculetul de tifon, iar zeama se strecoara si se lasa intr-un vas timp de 10-12 ore sa se limpezeasca.
Continutul plicului de gelfix clasic se amesteca impreuna cu 2 linguri de zahar si se adauga 1 litru din sucul obtinut mai sus. Intregul amestec se pune la fiert la foc mare.
Dupa ce clocoteste, se ia oala de pe foc, se adauga restul de zahar si se pune din nou la fiert; se fierbe exact 1 minut, dupa ceas, amestecand continuu, apoi se ia de pe foc. Se toarna zeama de lamaie strecurata si se amesteca in continuare. Daca e nevoie, se mai poate da in cateva clocote pana la omogenizare.
Se umplu imediat borcanele cu fructe si sirop, apoi se sigileaza. Borcanele sigilate se intorc si se lasa 5 minute sa se sprijine pe capac. Fructele ramase se pot da prin masina, se fierb cu apa si 1,5 kg zahar si se face o marmelada pentru prajituri.
 

Gem de gutui

Gem de gutui

Ingrediente

1 kg de gutui curățate de coajă și sâmburi
600 g zahăr
400 ml apă
1 lămâie
Dacă nu aţi folosit toate fructele la gem de gutui puteţi încerca şi:

Mod de preparare

1. Dă gutuile pe răzătoare și stropește-le cu sucul de lămâie.
2. Adaugă apa și zahărul peste gutui, amestecă până se topește, după care pune pe foc potrivit și lasă să fiarbă domol, până cand gemul de gutui ajunge la consistența pe care care ți-o dorești.
3. Pune gemul de gutui fierbinte în borcanele sterilizate, acoperă-le cu o pătură și lasă să să răcească în tihnă.
Dacă nu aţi folosit toate fructele la gem de gutui puteţi încerca şi:

Marmeladă de gutui

Marmeladă de gutui 

Mod de preparare

1. Spală gutuile și curăță-le de coajă și de cotoare. Taie-le cubulețe și pune-le într-un vas cu apă rece, să nu-și schimbe culoarea.
2. Pune-ți apoi fructele scurse într-o cratiță cu fund mai gros și gura cât mai largă. Toarnă deasupra apă rece cât să acoperi cubulețe, batonul de vanilie crestat și coaja de la o jumătate de lămâie.
3. Pune pe foc și dă deoparte numai atunci când furculița pătrunde bine în gutui, semn că fructele s-au fiert. Scoate vanilia și pasează gutuile până le transformi într-un piure foarte fin.
4. Cântărește pasta obținută și adaugă jumătate din cantitatea ei de zahăr tos (dacă ai obținut 1,4 kg pastă de gutui, adaugă 700 g zahăr), apoi pune pe foc mic într-o cratiță cu gura largă și fund gros (sau poți așeza cratița pe o tablă, să nu se prindă marmelada).
5. Amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul și lasă să fiarbă pe foc mic vreme îndelungată, până când pasta se îngroașă destul de mult, fiindu-ți din ce în ce mai greu s-o amesteci.
6. Unge o tavă cu unt, așază din loc în loc jumătăți de nucă sau migadele curățate și toarnă deasupra marmelada de gutui. Nivelează ușor și dă la cuptorul încins pentru o oră, să se deshidrateze mai bine.
7. Lasă să se răcească și apoi porționeaz-o sau înfoliaz-o în hârtie marmelada de gutui și pune-o la rece

 

Marmelada de citrice

Marmelada de citrice
Citricele sunt pline de vitamine, bogate in antioxidanti si sarace in calorii. Merita sa incercati aceasta marmelada delicioasa!
Timp de preparare: mediu.
Numar de portii: 3,5-4 kg.
Complexitate: mediu
Ingrediente
  • 2 grapefruit-uri roz sau albe
  • 2 portocale
  • 2 lamai
  • 2.5 kg zahar
Mod de preparare
1. Spalati bine fructele, cu tot cu coaja. Taiati-le subtire in sferturi, scoateti samburii si legati-i intr-un saculet de tifon. Puneti apoi fructele intr-un robot de bucatarie si taiati-le si mai fin.
2. Masurati fructele taiate intr-o carafa, adaugand 1.25 litri de apa pentru fiecare 600 ml de fructe. Puneti fructele si apa intr-o oala si adaugati saculetul de samburi. Fierbeti pentru 2 ore, pana compozitia scade la jumatate. Scoateti saculetul si stoarceti-l bine in oala.
3. Cantariti cate 500 g de zahar pentru fiecare 600 ml de fructe fierte, puneti zaharul intr-un vas termorezistent si incalziti in cuptor, la foc mic, pentru 20 de minute. Supravegheati zaharul, el trebuie sa se caramelizeze, dar nu sa se arda. Adaugati zaharul cald peste fructe si fierbeti la foc mic pana se topeste, amestecand mereu.
4. Puneti doua farfuriute la congelator. Cand credeti ca s-a legat marmelada de citrice, opriti focul. Puneti o lingura de marmelada pe farfuria de la congelator. Lasati-o pentru cateva minute sa vedeti daca incepe sa se aseze. Puneti degetul peste compozitie: daca si-a format o pojghita fina, atunci este gata, daca nu, atunci readuceti la fierbere pentru inca 2 minute. Testati de fiecare data si continuati fierberea, daca este cazul.
5. Folositi o strecuratoare pentru a indeparta eventualele arsuri de la suprafata marmeladei de citrice, apoi lasati sa se raceasca pentru 10-15 minute.
6. Puneti marmelada de citrice in borcanele sterilizate, umplandu-le cat de mult puteti. Sigilati-le bine. Lasati-le sa se raceasca complet, apoi depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros.

luni, 18 noiembrie 2013

Best of Hevesh5 (3)

INSANE Domino Tricks! (Hevesh5 & Millionendollarboy)

Indian Botanist Claims To Have Cancer Cure

Cea mai -spectaculoasa-fotografie-a-cometei-secolului-de-pana-acum

Cometa ISON, supranumita cometa secolului, fotografiata pe 15 noiembrie
Damian Peach a realizat imaginea superbă pe 15 noiembrie, folosind un telescop de 20cm (8”).

Cometa ISON a devenit din ce în ce mai strălucitoare în ultimele săptămâni, însă acum câteva zile cometa a devenit brusc şi mai luminoasă. În acelaşi timp, coada cometei s-a despărţit în mai multe fâşii.

Cometa ISON a intrat pentru prima dată în sistemul solar, însă s-ar putea să fie şi ultima oară. Pe 28 noiembrie se va afla cel mai aproape de Soare, însă există şanse ca ea să se dezintegreze până atunci sau în acea perioadă.

Cometa este făcută din rochi şi praf amestecate cu gheaţă. Gheaţa este compusă din gaze sau lichide pe care le regăsim şi pe Terra: dioxid de carbon, monoxid de carbon, amoniac şi apă. Acestea îngheaţă când se află în spaţiu, dar când cometa se apropie de Soare, căldura trece de suprafaţa ei şi ajunge la rezervele de gheaţă. Ele se transformă brusc dintr-un solid în gaz - proces denumit subliminare. Materialul se expandează, reflectă lumina solar şi cometa devine, astfel, mult mai strălucitoare.

Acum, cometa ISON se află la circa 80 de milioane de kilometri faţă de Soare, adică mai aproape decât Venus.  Universitatea de Fizică Emory are un calculator care ne arată la ce distanţă se află cometa faţă de Soare şi faţă de Pământ în orice moment.

Cometa ISON se mişcă în prezent cu 50 de kilometri pe secundă, iar viteza sa va creşte la peste 600 de kilometri pe secundă când va trece pe lângă suprafaţa solară pe 28 noiembrie. Cometa poate fi văzută pe cer cu binoclul, însă când se va apropia de Soare nu va mai putea fi văzută.

După 28 noiembrie, cometa se va întoarce şi va veni înspre Pământ, iar în luna decembrie, dacă va reuşi să supravieţuiască, va putea fi văzută cu ochii liber pe cer.

PLANETA NOASTRA

Dovada CERTĂ că trăim o PLANETĂ EXTRAORDINARĂ. Lucruri inedite pe care sigur nu le ştiai despre TERRA

Terra este probabil cel mai incredibil loc din Univers. Nu numai că este singura planetă pe care există viaţă, însă reuşeşte să fascineze prin modul în care a apărut şi se dezvoltă, fiind considerată unică. Cu toate acestea, există numeroase lucruri pe care cărţile de geografie omit să le spun, informaţii care te vor face cu singuranţă mândru că eşti pământean şi ai avut şansa să te naşti.
 537  2
 
Comenteaza comments
Planeta Pamant uimeste prin modul in care a aparut
Planeta Pământ uimeşte prin modul în care a apărut
Foto: Daily Mail
1. Pământul nu este rotund. El are o formă de geoid, având diametrul la Ecuator de 12.756 km, dar este puțin turtit la poli, diferența dintre raza ecuatorială, 6.378 km, și cea polară, 6.356 km, este de aproximativ 22 km.
2. Planeta noastră este cea mai densă din Sistemul Solar, având o densitate de aproximativ 5.5 g/cm. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează centrului de fier din interior.
3. Rotaţia Terrei se încetineşte odată cu timpul, ceea ce înseamnă că zilele devin din ce în ce mai lungi. Astfel, o secundă în plus este adăugată la fiecare sute de ani vitezei de rotaţie.
4. Multe persoane nu ştiu acest lucru, însă Pământul are două luni care îl orbitează. Cea de-a doua este asteroidul 3753. El a fost descoperit în 1986 şi a fost denumit cel la "ciudat companion al Terrei", deoarece are o orbită în formă de potcoavă de cal.
Citeşte şi Lucruri inedite pe care nu le ştii despre tine: CORPUL UMAN conţine 100 grame de PRAF de PUŞCĂ şi MULT VAR
5. Viaţa nu ar fi fost posibilă fără apariţia Lunii. Potrivit unei teorii, datorită fluxului şi refluxului creat de gravitaţia Lunii au apărut primele forme de viaţă. Mai mult, asteroidul a creat condiţiile ca animalele marine să tranziteze spre uscat.
6. Terra a avut o soră geamănă, numită Theia. Era de mărimea lui Marte şi cele două planete aveau o singură orbită, înainte să se ciocnească. Astfel, corpul ceresc a fost absorbit de Pământ, iar rămăşiţele au creat luna. Datorită adaosului de masă s-a creat gravitaţia necesară pentru a susţine o atmosferă.
7. Interiorul planetei este creat dintr-un miez de fier lung de 2.400 de kilometri. Cu toate că are culoarea albă, din cauza căldurii uriaşe, presiunea enormă face metalul să rămână în formă solidă.
8. Dacă ai putea evapora apa din oceane, sarea rezultată ar putea crea un strat de 150 de metri pe toată suprafaţa uscatului.
9. Pământul este singura planetă care are plăci tectonice şi este numită Planeta Albastră datorită faptului că este acoperită în proporţie de 70% de apă.
Citeşte şi Populaţia Terrei creşte GALOPANT. Câţi oameni vor trăi pe Pământ în 2050 şi care va fi cea mai POPULATĂ zonă
10. Cel mai lung nume al unui oraş este "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit", fiind denumirea oraşului Bangkok în thailandeză.
11. Terra este cea mai luminoasă planetă din sistemul solar deoarece razele soarelui sunt reflectate de apa oceanului.
12. În oceane există peste 20 de milioane de tone de aur, dar el este atât de diluat încât nu poate fi folosit.
13. Antarctica este cutia de gheaţă a planetei, conţinând 90% din toată gheaţa planetei şi 70% din întreaga cantitate de apă dulce disponibilă, conţinând la fel de multă gheaţă pe câtă apă are oceanul Atlantic.
15. Pământul creşte cu 1 centimetru la fiecare 100 de ani din cauza prafului stelar.
Citeşte şi 22 de informaţii pe care nu le vei citi NICIODATĂ în cartea de ISTORIE: De ce îşi rădeau EGIPTENII SPRÂNCENELE
16. Doar 1% din teritoriul planetei este locuit de oameni.
17. Gravitaţia planetei diferă de la un loc la altul din cauza distribuirii inegale a masei.
18. Distanţa dintre Pământ şi Soare este de 149.597.870.700 de metri, adică 150 de milioane de kilometri, iar razele soarelui au nevoie de 8 minute şi 19 secunde să ajungă la noi.
Citeşte şi PRIMA FOTOGRAFIE cu planeta Pământ surprinsă de pe Lună

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/dovada-certa-ca-traim-o-planeta-extraordinara-lucruri-inedite-pe-care-sigur-nu-le-stiai-despre-terr_108207.html#ixzz2kzxeeUdR

Dovada că trăim pe o planetă extraordinară. Lucruri inedite pe care sigur nu le ştiai despre Terra:

Diferente

Postul Crăciunului: 3 reţete de post din Dobrogea

Pilaf dobrogean
După ce v-am prezentat reţete din Maramureş, Oltenia şi Ardeal, continuăm cu câteva mâncăruri din Dobrogea.
După ce v-am prezentat câteva reţete de post din Maramureş, Oltenia şi Ardeal, continuăm astăzi cu câteva mâncăruri din Dobrogea.

Pilaf dobrogean

Pentru această reţetă este nevoie de puţine ingrediente: o ceaşcă de orez, 2 cepe, un morcov, 4 linguri de ulei, sare, o legătură de mărar, 3 cartofi şi 3 ceşti de apă.

Cartofii curăţaţi se taie în şase bucăţi. Se curăţă şi morcovul, care trebuie dat apoi prin răzătoarea mică. Cepele curăţate se taie mărunt. Cartofii şi ceapa se călesc la foc mic, apoi se adaugă morcovul şi apa. După ce au fiert puţin, se adaugă orezul şi se amestecă bine. Se adaugă sare după gust, mărarul tocat mărunt şi apă, în caz că mai este nevoie. Se bagă totul la cuptor şi se poate servi cu salată de varză.

Musaca de post

Pentru a prepara musaca de post după reţetă dobrogeană, bucătarul are nevoie de un kilogram de vinete, un kilogram de cartofi, 3 cepe, o legătură de pătrunjel, una de mărar, un kilogram de roşii, un ardei gras, un păhărel de vin alb, un pahar de pesmet,  ceaşcă de untdelemn, sare şi piper.

Cartofii curăţaţi se taie rondele după care se pun la prăjit, într-o tigaie. Vinetele şi o parte dintre roşii trebuie tăiate cubuleţe. Se toacă mărunt ceapa, ardeiul şi verdeaţa.

Pentru umplutură, se pune ceapa la călit într-o tigaie, timp de câteva minute. Se adaugă treptat, vinetele, ardeiul, roşiile, mărarul, sare şi piperul (după gust), vinul. După ce s-au călit toate, se cerne puţin pesmet peste ele.

Într-o cratiţă unsă cu ulei se alternează straturile de cartofi prăjiţi cu cele cu umplutură. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi. Roşiile feliate se aşază peste. Cratiţa se dă la cuptor 30 de minute, după care se presară pătrunjel.

Uscăţele dobrogene

Este un preparat dulce, pentru care avem nevoie de 500 g faină, 250 ml ulei, 100 g zahăr, esenţă de rom, esenţă de vanilie, 4 plicuri de zahăr vanilat, praf de sare. Cei care doresc ca uscăţelele să fie puţin crescute, pot adăuga un pic de drojdie. De asemenea, în acest caz, aluatul trebuie lăsat puţin la crescut, într-un loc călduros.

Ingredientele menţionate vor fi folosite pentru a prepara un aluat. Acesta se întinde astfel încât să se obţină o foaie de 0,5 cm grosime. Se taie fâşii pe lungime, apoi pe lăţime. Puteţi controla după bunul plac forma uscăţelelor, dar un raport bun ar fi cel de 2-3 centimetri lăţime şi 14-17 lungime.

Se crestează fiecare bucată la mijloc şi se poate face chiar o fundiţă (trecând coca prin crestătură). Se coc în ulei mult, într-o cratiţă mare. Când se rumenesc, se scot din tigaie. Când le scoatem, e bine ca uscăţelele să fie aşezate pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de surplusul de ulei. Se pun apoi pe un platou şi se presară cu zahăr pudră (eventual, obţinut din zahăr vanilat). Se pot servi atât fierbinţi, cât şi reci.

Mathematica Learning Path for Primary and Secondary Educators

In[6]:=
Click for copyable input
x
http://wolfram.com/xid/0fz3xp8d3e93ro
Out[6]=Play Animation ▪
You can open any or all of the subpanels to see numerical values, and you are free to animate many different variables at the same time if you like.
One way to think of Manipulate is as a way to interactively explore a large parameter space. You can move around that space at will, exploring interesting directions as they appear. As you will see in later sections, Manipulate has many features designed to make such exploration easier and more rewarding.

Symbolic Output and Step Sizes

The previous examples are graphical, and indeed the most common application for Manipulate is producing interactive graphics. But Manipulate is capable of making any Mathematica function interactive, not just graphical ones.
Often the first issue in examples involving symbolic, rather than graphical, output is that you want to deal with integers, rather than continuously variable real numbers. In Table the default step size is 1, so you naturally get integers, while in Manipulate the default is to allow continuous variation (which you could think of as a step size of zero). Compare these two examples, and note that Manipulate allows values in between those returned by Table.
In[7]:=
Click for copyable input
Out[7]=
Functions involving algebraic manipulations, for example, often do nothing interesting when given noninteger parameter values. This Expand function never expands anything.
Fortunately it is trivial to add an explicit step size of 1 to the Manipulate command, yielding exactly the same set of possible values in Manipulate as is returned by Table.
With an explicit step size, the Expand example is much more interesting.
The fact that only one value is displayed at a time allows you to create examples that go far beyond what would be practical in a Table command. An important property of Manipulate output is that there is no fixed panel size or arbitrary limit as to how large the output panel can grow.
(In printed forms of this documentation, the slider is set fairly low to avoid wasting paper, but when moved all the way to the right, the output smoothly grows to cover many pages worth of vertical space.)
As with Table, if you use rational numbers for the minimum and step, you will get perfect rational numbers in the variable, not approximate real numbers. Here is an example that uses the formatting function Row to create a simple example of adding fractions.
You can even use end points and step sizes that are symbolic expressions rather than just plain numbers.

Types of Controls

Manipulate supports a wide range of alternate ways of specifying variables, which generate different kinds of controls for those variables. This includes checkboxes, popup menus, and others in addition to sliders.
The principle is that for each variable, you ask for a particular set of possible values, and Manipulate automatically chooses an appropriate type of control to make those values conveniently available. For a typical numerical Table-like iterator, a slider is the most convenient interface.
You might, on the other hand, want to specify a discrete list of possible values (numeric or symbolic) rather than a range. This is done with an iterator of the form .
(Note the extra level of list compared to the range specification.) If you ask for a small number of separate values, you will get a row of buttons.
If you ask for a larger number of discrete values, Manipulate will switch to using a popup menu.
If you use the specific values True and False, you will get a checkbox.
These choices are of course somewhat arbitrary, but they are designed to be convenient, and you can always override the automatic choice of control type using a ControlType option inserted into the variable specification. (The full list of possible control types is given in the documentation for Manipulate.)
For example, you can ask for a row of buttons even if the automatic behavior would have chosen a popup menu, using the option ControlType->SetterBar.
Sliders can be used to scan through discrete symbolic values, not just through numerical ranges (and this allows you to animate through them as well). The option ControlType->Manipulator asks for the default control used by Manipulate, which is a slider plus an optional control panel with numerical value and animation controls (see the previous example). ControlType->Slider asks for a plain slider.
It is even possible to use two different controls to adjust the value of the same variable. Here both a popup menu and a slider are connected to the value of the variable. If the slider is used to select a value that does not appear in the popup menu, the popup will appear blank, but remains functional. When a value is chosen from the popup menu, the slider is moved to the corresponding position. Both controls can thus be used interchangeably to adjust the same value, and each one follows along when the other is being used.
This is not an exhaustive list of the possible control types in Manipulate. See the Manipulate documentation for a more detailed listing. One of the most important control types, Locator, which allows you to place control points inside graphical output in a Manipulate, is discussed in "Locator"; Slider2D is discussed in the "2D Sliders" section.

Initial Values and Labels

Here is a fun example for making Lissajous figures.
Unfortunately you see nothing at first: until you move the and (amplitude) variables away from their initial values of zero, there is nothing to see. It would be convenient to set their initial value to something other than the default left-most value. This is done by using a variable specification of the form .
Here is the same example with both amplitudes set to 1 initially, and the default frequency values set to give a pleasing initial figure.
It is fun to watch how one shape turns into another, and in this connection it is good to know about an unusual feature of sliders in Mathematica. If you hold down the Option key (Macintosh) or Alt key (Windows), the action of the slider will be slowed down by a factor of 20 relative to the movements of the mouse. In other words, when you drag the mouse left and right, the thumb will move only 1/20^(th) as much as it normally would. If you move outside the area of the slider, the value will start moving slowly in that direction as long as the mouse remains clicked.
By holding down the Shift or Ctrl keys, or both, in addition to the Option/Alt key, you can slow the movement down by additional factors of 20 (one for each additional modifier key). With all three held down, it is possible to move the thumb by less than one part per million of its full range, which can be helpful in examples like this where beautiful patterns are hidden in very small ranges of parameter space.
(The option PerformanceGoal->"Quality" is used in this example to ensure that ParametricPlot draws smooth curves even when a slider is being moved: the need for this option is explained in more detail in "Advanced Manipulate Functionality".)
By default Manipulate uses the names of the variables to label each control. But you may want to provide longer, more descriptive labels, which can be done by using variable specifications of the form .