miercuri, 20 noiembrie 2013

Peltea de gutui

Ingrediente principale: 
gutui, mere rosii, zahar, zeama de lamaie
Tip reteta:

Ingrediente

2 kg gutui
500 g mere rosii
1 kg zahar
1 lamaie mica, stoarsa si strecurata
1 plic gelfix clasic

Mod de preparare

Se spala fructele si se taie feliute, fara sa se arunce miejii. Se leaga cotoarele intr-un saculet de tifon. Se pun la fiert merele si gutuile intr-o cratita cu apa rece care sa le acopere cu trei degete, alaturi de saculetul de tifon.
Cand fructele sunt fierte si zeama a scazut, se ia cratita de pe foc. Se scot fructele intr-un castron, se arunca saculetul de tifon, iar zeama se strecoara si se lasa intr-un vas timp de 10-12 ore sa se limpezeasca.
Continutul plicului de gelfix clasic se amesteca impreuna cu 2 linguri de zahar si se adauga 1 litru din sucul obtinut mai sus. Intregul amestec se pune la fiert la foc mare.
Dupa ce clocoteste, se ia oala de pe foc, se adauga restul de zahar si se pune din nou la fiert; se fierbe exact 1 minut, dupa ceas, amestecand continuu, apoi se ia de pe foc. Se toarna zeama de lamaie strecurata si se amesteca in continuare. Daca e nevoie, se mai poate da in cateva clocote pana la omogenizare.
Se umplu imediat borcanele cu fructe si sirop, apoi se sigileaza. Borcanele sigilate se intorc si se lasa 5 minute sa se sprijine pe capac. Fructele ramase se pot da prin masina, se fierb cu apa si 1,5 kg zahar si se face o marmelada pentru prajituri.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu