Rasfatul suprem! E primul lucru pe care il cauti cand te dai jos din
pat sau cand ajungi la birou. E desertul pauzelor de pranz si motivul de
iesit in oras. Cafeaua, indiferent de forma, cantitatea de cofeina,
strat de spuma si doza de lapte ramane cea mai mare descoperire, din
motive practice de trezire a simturilor sau sociale pentru conversatiile
placute din jurul ei.
Alegerea cafelei perfecte poate fi uneori inselatoare chiar si pentru
cei mai fini cunoscatori ai aromelor. Cei mai priceputi baristas au
venit cu atat de multe idei proaspete incat e greu sa alegi din listele
cafenelelor. Uneori, pentru neinitiati e greu sa se decida si intre un
“latte” si un “cappuccino”, pentru ca pana la urma, spuma de lapte de
deasupra te poate pacali ca aspect.
Diferenta intre diversele tipuri de bauturi pe baza de cafea si numele
lor este usoara daca stii cum sunt facute, cat de mult lapte este pus in
ele si cum sunt servite. Noi te ajutam cu un ghid al celor mai cerute
feluri in cafenele, astfel incat data viitoare cand iesi la o cafea sa
nu mai sovai in fata meniului.
Espresso
Nu te insela sa crezi ca acesta este numele unei cafele venita din
Brazilia sau Africa. De fapt, numele vine de la masinaria in care se
prepara. Boabele de cafea macinate fin sunt supuse unei presiuni de 9
bari si primesc o doza de apa fierbinte. Impreuna, cele doua ingrediente
extrag o cantitate mica de cafea densa si plina de aroma. De aceea un
espresso adevarat vine in cescute mici de tot. Iar espresso lung cu
lapte, asa cum cerem noi, este o inventie romaneasca. Afara este
cunoscut sub numele de Americano, adica un espresso la care se adauga
putina apa pentru a fi diluat. Gustul sau aduce cu o cafea facuta la
filtru. In general se pot adauga pana la 200ml de apa si este servit in
varianata “neagra” fara lapte.
Cappuccino
Este o bautura pe baza de espresso, iubita de italieni, care contine o
parte espresso, o parte lapte fierbinte si o parte spuma de lapte. Daca
este facut ca la carte, atunci fiecare gura de cappuccino ar trebui sa
aiba cantitati egale de cafea, lapte si spuma. Un cappuccino perfect nu
este mai mare de 150ml, desi adeseori il primesti in cesti mai mari de
250ml. In Italia nu este baut niciodata dupa o masa sau dupa ora 11.
Este o bautura pentru dimineata.
Latte
Tot italienii sunt parintii acestei bauturi. Este facuta tot pe baza
unui espresso, in care vei gasi doua parti lapte fierbinte si o parte
cafea. Este servit in cesti de 200ml si pentru ca are mai mult lapte
este o bautura perfecta pentru cei care nu cauta neaparat traia
cofeinei.
Macchiato
Aproape toate cafelele bune pornesc de la acelasi shot de espresso.
Macchiato este o varinata care pastreaza taria cafelei, dar adauga
deasupra o spuma matasoasa de lapte, care sa taie din intensitatea
aromei de cafea. Numele sau inseamna in traducere “marcat” si se refera
la lingurita de spuma de lapte care este adaugata deasupra licorii
puternice si aromate.
Café au Lait
O inventie frantuzeasca facuta din cafea tare la filtru si lapte
caldut, dar nu fiert ca in cazul varinatelor de mai sus, in parti egale.
Cafea rece
Daca ceri asa ceva, asigura-te ca vei primi o cafea suficient de tare.
Metoda cea mai populara de a pregati cafea rece este turnarea de cafea
fierbinte peste cuburi de gheata. Este, insa, nevoie de o cafea tare
pentru ca atunci cand gheata se topeste sa nu te trezesti cu o licoare
mult prea diluata.
Cafea “oparita”
Este metoda pe care multi o practica si in ibricul de acasa cand se
toarna apa fierbinte peste cafeaua macinata si apoi se filtreaza pentru a
obtine o cafea buna, cu suficienta cofeina ca sa iti dea energie
dimineata.
Mocha
E un deliciu si poate fi servit in loc de desert. Este o cafea cu gust
de ciocolata pentru ca se face din combinarea unui shot de espresso cu
putina cacao amestecata cu lapte fierbinte. In Torino ai putea sa ceri
si un “bicerin” care este o combinatie de espresso, crema de ciocolata
cu alune si frisca, servita in pahare cu picior, nu in ceasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu