joi, 25 iunie 2015

STĂRI NEGATIVE!

De cele mai multe ori când sunt afectaţi de probleme, unii oameni se adâncesc şi mai mult în emoţii negative. Se întreabă de ce li se întâmplă tocmai lor, îşi plâng de milă sau se înfurie şi se răcoresc cu resentimente faţă de ceilalţi.
De ce stăm uneori aşa de mult în stări neplăcute? De ce ne complacem cu gânduri negre şi ne creăm tot felul de poveşti care mai de care mai deplasate?
Pentru că la un anumit nivel chiar ne place! Pentru fiecare emoţie negativă care se prelungeşte, avem unele beneficii ascunse.
Spre exemplu, furia care ne face să fim mai siguri pe noi: atunci când începem să blamăm măcar nu mai ne simţim aşa de slabi! Sau deprimarea, care ne face să căutăm alinare şi astfel ne oferă o umbră de afecţiune din partea celor care ne consolează.
Opreşte-te chiar acum din citit şi imaginează-ţi un pitic care se sălăşluieşte pe creierul tău. Acest pitic se hrăneşte cu emoţiile tale negative, se delectează cu frustrare, tristeţe sau mânie. Este un adevărat artist de telenovelă şi îţi şopteşte cele mai dramatice scenarii, apoi plânge mai ceva ca Betty cea urâtă!
De acum înainte, vei ştii că de fiecare dată când simţi o emoţie negativă şi nu vrei să ieşi din acea stare, piticul îşi face de cap pe creierul tău! Plânge, urlă, bate din picioare sau se înfoaie ca un cocoş de munte! Şi întrebarea este simplă: vrei să ai o viaţă fericită sau să-i dai satisfacţie piticului?
Piticul

Dar cum facem să îmblânzim piticul pentru a nu mai fi controlaţi de el?

În primul rând, imaginează-ţi pentru un minut cum arată acel pitic din capul tău. Ce culoare are, cum e îmbrăcat, cum stă tolănit pe creierul tău. În acest fel conştientizezi că tu nu eşti vocea din capul tău, şi te poţi detaşa mai repede de acele gânduri.
Apoi pune-ţi următoarele întrebări, când eşti într-o pasă proastă:
  • Ce câştig din această stare negativă? (siguranţă, atenţie sau poate afecţiune?)
  • Pe ce mă concentrez în acest moment?
  • Vreau să rămân în această stare sau să mă simt mai bine?
  • Cât de mult îi ajută pe cei din jurul meu dacă sunt  această stare?
Nu uita, întotdeauna putem alege dacă ascultăm vocea piticului frustrat sau vocea noastră autentică. Dacă vrem să ne complacem în sentimente negative sau să trecem peste acestea şi să fim un exemplu pentru cei din jurul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu