luni, 26 august 2013

10 vitamine si minerale din surse naturale




 10 vitamine si minerale din surse naturale

Iata care sunt cele mai la indemana surse de vitamine si minerale si la ce iti folosesc ele. Dupa ce vei afla beneficiile lor, cu siguranta iti vei regandi lista de cumparaturi!
1. Vitamina A are un rol important in cresterea imunitatii si iti ajuta vederea. O gasesti in ficatul de vita, spanac, peste, lapte, oua, mocovi si cartofi dulci. DZA: 700 micrograme/ zi (femeile adulte).
2. Vitamina B6 este un termen umbrela pentru sase componente care aduc organismului uman aceleasi beneficii: mai multa energie (ajuta la formarea hemoglobinei), stabilizeaza nivelul de zahar din sange si produce anticorpi. Gasesti vitamina B6 in peste, carne de pasare, ficat de vita si cel mai mult in naut. DZA: 1.3 mlg/ zi.
3. Vitamina B12 este vitala pentru un sistem nervos sanatos dar si pentru a preveni anemia. Cele mai la indemana surse de vitamina B12 sunt cele de sursa animala, in special scoicile. O mai gasesti si in ton, somon, pastrav si mai este adaugata si in cerealele pentru micul dejun. DZA: 2.4 micrograme/ zi.
4. Vitamina C este un antioxidant important si este si un ingredient necesar catorva procese foarte importante in corp. Desi primul gand care iti vine in minte cand te gandesti la vitamina C este la citrice, o sursa mai importanta o constituie ardeii rosii, apoi kiwi, broccoli, varza de Bruxelles. DZA: 75 mlg/ zi.
5. Calciul este mineralul cel mai abundent in corp, aflat in mare parte in dinti si oase si restul in vasele de sange, functiile muschilor, comunicarea celulara si secretiile hormonale. Cea mai buna sursa naturala de calciu o constituie laptele dar o gasesti si in verdeturile cu frunza mare precum napii sau ca adaos in cereale. DZA: 1,000 mlg/ zi.
6. Vitamina D este generata de organism atunci cand stam la soare si faciliteaza absobtia de calciu si are un rol important in imunitatea organismului. Poti sa o gasesti si in pestele gras precum somonul si tonul dar si in alte alimente procesate ca supliment. DZA: 5 micrograme/ zi.
7. Vitamina E este un puternic antioxidant si iti protejeazaorganismul prin sporirea imunitatii. Dintre sursele naturale de vitamina E putem enumera semintele si nucile dar si in uleiul deermeni de grau. DZA: 15 mlg/ zi.

8. Acidul folic ajuta la crearea de noi tesuturi si pe femeile insarcinate le ajuta sa dea nastere unor copii sanatosi. Poti gasi acid folic in verdeturi cu frunza lata, fructe, nuci si lactate. Cea mai mare concentratie o gasesti in ficatul de vita si apoi in cereale si alte produse din cereale. DZA: 400 micrograme/ zi.
9. Fierul transporta oxigenul in sange si se gaseste atat in produse de origine animala cat si in cele de origine vegetala: ficatul de pasare contine cea mai mare concentratie, dar il gasesti si in linte si fasole boabe. DZA: 18 mlg/ zi.
10. Vitamina K are un rol important in coagularea sangelui, pentru a se putea opri din curgere atunci cand te tai. Cea mai buna sursa naturala de vitamina K ar fi napii, spanacul si sfecla verde. DZA: 90 micrograme/ zi.
In functie de deficientele pe care le ai - in urma analizelor de sange - poti mari doza de vitamine si minerale din alimentatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu