marți, 6 august 2013

O viziune legată de matematică

Da, forte bine spus, matematica este peste tot în jurul nostru!!
Iubesc matematica; învățând matematică am învățat să gândesc!
Matematica ori o iubești ori nu! Cale de mijloc nu există…Iubirea pentru matematică ți-o dă în primă instanță Dumnezeu și apoi ți-o pot cultiva profesorii, dacă ai noroc de ei…
Rezolvând, de mici, probleme dificile de matematică, care nu par să aibă vreun rost, ne va fi mai ușor să rezolvăm probleme reale în viață și să nu intrăm în panică atunci când nu avem soluții;ele se vor ivi… Matematica ne pregatește așadar pentru viață, ne dezvoltă logica și discernamantul.
În matematică nu e numai ştiinţă… Și fiindcă o-nţeleg ( parțial bineînțeles) şi o iubesc TOTAL , ştiu că iubirea nu e ştiinţă, iubirea e credinţă!
Legătura dintre matematică și filozofie este o chestiune deja discutată și rediscutată.Ceea ce este de reținut este că logica nu este practic o filozofie, însă poate fi considerată o metodologie de aflare a adevărului, ceea ce tot filozofie se numește că este.
Aristotel inventa, deci, mașinăria de calcul al adevărului – logica, iar mult mai târziu se echivala această mașinărie cu calculul matematic. Până la un punct, paralelismul este posibil dar atunci când limbajul devine aluzie sau metaforă – calculul matematic aplicabil acestor lucruri pălește.
Din păcate, astăzi, logica (modalitatea rațiunii de aflare a adevărului) este înțeleasă ca o caznă a minții omenești, iar matematica (știința demonstrării adevărului) rezumată doar la calculul financiar contabil…O desuitudine pe care marii maeștri ai noii logici a lumii moderne o întrețin și matematic exact o implementează în mentalul colectiv global…
Galileo Galilei a spus ca matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul.
Vin cu un exemplu în sprijinul acestei afirmații: șirul Fibonacci și proporția de aur ( se găsesc multe informații pe net, nu insist!)
Matematica este instrumentul lui Dumnezeu care i s-a relevat omului și a fost și folosită, la fel ca orice unealtă sau informație, atât în scopul dezvoltării și progresului cât și în scopuri mai puțin morale.
Nici o știință nu este morală atunci când este unealta omului; fizica, chimia, genetica, informatica sunt morale??? Și exemplele pot continua…
Moralitatea, neținând de științele exacte, conține o doză importantă de subiectivism, mai ales în ziua de azi, când totul se axează mai mult pe inedit, pe diferit, pe frapant, în ultimă instanță pe a fi la modă.
Frederich Nietzche spunea că: nu există defel fenomene morale, ci doar o interpretare morală a fenomenelor Parafrazând: nu există științe morale , ci doar o interpretare morală a științelor.
Care este așadar interpretarea morală a matematicii?
Matematica ne învață că unei ipoteze trebuie să îi urmeaze o demonstrație și abia apoi și numai apoi o concluzie…
Limita matematicii: demonstrația prin reducere la absurd!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu