luni, 10 martie 2014

Alimente bune pentru sănătatea inimii

Colesterolul mare este o problemă a societăţii moderne care nu discriminează. Fie slab, fie gras, fie moderat ca greutate, colesterolul „rău“ ţine de o dietă greşită şi poate conduce la probleme de inimă, la diabet şi la tensiune mare. Însă, există alimente care ajută la scăderea colesterolului, fiind benefice pentru sănătatea inimii.
 
Există mulţi factori care contribuie la un colesterol „rău“ mare (LDL – proteine cu densitate mică). Printre aceştia se numără genetica, însă şi dieta greşită şi lipsa exerciţilor fizice joacă un rol important. Dar, există alimente care ajută la scăderea colesterolului din organism, printre acestea fiind căpşunile, nucile şi chiar şi ceapa. „Yahoo! Health“ realizează o scurtă listă cu alimente care ajută la scăderea colesterolului şi la promovarea unei inimi sănătoase.
 
1. Căpşunile
 
Aceste mici fructe roşii nu numai că au un gust minunat, dar cercetătorii au descoperit că antioxidanţii de care sunt pline ajută la scăderea colesterolului. Oamenii de ştiinţă italieni de la „Universita Politecnica delle Marche“ au demonstrat că aceste fructe reduc nivelurile colesterolului LDL, cu toate că nivelul colesterolului bun, HDL – proteine cu densitate mare, rămâne la fel.
 
2. Peştele
 
Asociaţia Americană a Inimii recomandă cel puţin două porţii de peşte pe zi deoarece este bogat în acizi graşi Omega-3. Alte cercetări au descoperit că uleiurile din peşte au efecte benefice asupra pacienţilor care suferă de boli de inimă.
 
3. Nucile
 
Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate şi au un conţinut scăzut de grăsimi saturate, făcându-le duşmanul declarat al colesterolului „rău“. Multe studii au demonstrat că nucile reduc colesterolul LDL cu 3-19%. Printre recomandările specialiştilor se numără consumul de migdale, castane, nuci pecan, fistic şi nucile tradiţionale.
 
4. Ceapa
 
Cercetătorii americani au descoperit că oamenii care mănâncă cel puţin o jumătate de ceapă crudă pe zi au o creştere a colesterolului „bun“ de 30%. Ceapa ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, la scăderea tensiunii arteriale şi previne chiar formarea cheagurilor de sânge.
 
5. Turmericul
 
Acest condiment sud-asiatic oferă multe beneficii, printre care scade colesterolul „rău“, prevenind formarea plăcilor ateromatoase pe vasele de sânge care conduc la infarct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu