marți, 25 martie 2014

Cum sa se descurce la matematica?

Cum sa se descurce la matematica

Cum sa se descurce la matematica?
Nota 10 la matematica
Cum il ajut pe copil la matematica? O intrebare pe care poate ti-ai pus-o adesea. Stapanirea tainelor matematicii este un obiectiv important pentru dezvoltarea ulterioara a copilului, in toate domeniile.  Pentru cursurile de fizica sau de chimie copilul va avea nevoie de o baza solida de cunostiinte matematice; la fel si pentru a obtine note mari la admiterea in liceu sau facultate, lucruri care ii vor influenta fundamental evolutia in cariera. Iata cum il poti ajuta pe copil la matematica:

1. Asigura-te ca intelege concepte matematice
In caz contrar, matematica devine un exercitiu mental fara sens, care implica o simpla memorare a unor reguli ciudate sau actiuni de rutina. Pentru conceptele de baza foloseste-te de obiecte din viata de zi cu zi: spre exemplu, pentru a intelege adunarea pot aseza mai multe cuburi, unul peste altul, iar apoi vor numara cate cuburi sunt in turnulet.

2. Ajuta-i sa stapaneasca elementele de baza
Daca stapaneste o operatie, poate raspunde la o intrebare care implica acea operatie in mai putin de trei secunde. Pentru a ajunge in acest punct insa este necesara multa munca. Joaca-te de-a matematica impreuna cu el: pune-i intrebari din aritmetica si atunci cand nu poate raspunde lasa-l sa se foloseasca de obiecte in calcul.

3. Invata-l sa scrie corect cifrele
25% din greselile matematice facute de copii au la baza cifre si numere scrise neatent. Copilul poate invata cum sa scrie corect trecand cu pixul peste numere pe care tu le-ai scris deja cu creionul. De asemenea, este indicat sa se foloseasca pentru calcule caiete speciale de matematica ce ajuta la alinierea corecta a cifrelor.

4. Ajuta-l atunci cand are nevoie de tine!
Matematica este mereu construita pe bazele a ceea ce stii deja. Daca cineva are probleme cu intelegerea notiunii de procente, nu va putea stapani nici numerele rationale. Daca profesorul nu il poate ajuta pe copil, fii tu insuti un profesor sau apeleaza la un meditator potrivit.

5. Arata-i cum sa abordeze temele la matematica
Temele de casa ajuta la aprofundarea si consolidarea cunostiintelor dobandite la scoala. Invata-i sa inceapa fiecare tema citind lectia si exemplele rezolvate din manual. Sugereaza-le sa refaca singuri problemele rezolvate inainte de a le incepe pe cele din tema.

6. Incurajeaza-l sa faca mai mult decat tema de casa
Pentu stapanirea tainelor matematicii este necesar un exercitiu semnificativ. Daca obiceiul profesorului este de a lasa ca tema pentru acasa numai problemele cu numar impar, spre exemplu, incurajeaza-l pe cel mic sa faca si o parte din cele cu numar par. Cu cat mai mult timp este investit in exercitiu, cu atat mai repede va creste increderea in sine a copilului.

7. Explica-i cum sa citeasca enuntul problemei
Pentru a invata sa rezolvi probleme de matematica, trebuie sa rezolvi probleme de matematica! Spune-i copilului sa citeasca enuntul problemei de mai multe ori, eventual sa faca un desen / diagrama pentru a reprezenta problema. Fa intelegerea unei probleme mai usoara pentru ei, inlocuind numerele mari cu numere mai mici si mai abordabile.

8. Ajuta-l sa invete vocabularul matematicii
Nu va simti niciodata cu adevarat matematica si nici nu va putea invata concepte avansate fara sa inteleaga vocabularul matematic! Fii sigur ca cel mic poate defini termeni noi; daca nu, incearca sa creezi modele sau reprezentari simple pentru ca ei sa inteleaga mai usor.

9. Invata-i sa calculeze in minte
Matematica mentala este o modalitate foarte importanta de a rezolva probleme, chiar si in situatii de zi cu zi. Copiii ar trbeui incurajati cat mai mult sa isi foloseasca mintea si nu calculatorul sau hartia.

10. Aseaza matematica in viata cotidiana a copilului
Matematica va deveni mai semnificativa atunci cand copilul tau va vedea cat de importanta este in numeroase situatii din existenta sa. Incurajeaza-i sa foloseasca matematica intr-un mod practic. spre exemplu, lasa-i sa faca cumparaturi si sa primeasca restul, roaga-i sa planteze flori in curte la o anumita distanta una de alta etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu