luni, 3 martie 2014

O descompunere matematica dupa frecventa cuvintelor folosite

Discursul Guvernatorului. O descompunere matematica dupa frecventa cuvintelor folosite

de DP     HotNews.ro
Vineri, 7 octombrie 2011, 9:57 Economie | Finanţe & Bănci

 Atunci cand o persoana publica tine un discurs, frecventa cu care abordeaza o tema anume o poate impune in agenda publica. Daca un presedinte, premier, guvernator de banca centrala utilizeaza cuvantul “criza” la fiecare al zecelea cuvant de pilda, e un semnal ca mesajul e perceput de ascultatori ca fiind centrat in jurul “crizei”. Multumita prietenilor de la MediaIQ, am luat cele doua discursuri ale Guvernatorului Isarescu de marti si miercuri si am analizat care au fost cele mai utilizate cuvinte, dintr-un set de 30 de expresii prestabilite (criza, inflatie, bani, banca centrala, credite samd, insotite de familiile de cuvinte).  Softul utilizat masoara frecventa cu care a fost rostit un cuvant la un total de 100 de cuvinte rostite. O frecventa de 0,1 a cuvantului “Craciun” de pilda inseamna ca la 100 de cuvinte, cuvantul “Craciun” a fost utilizat de 0,1 ori. La 1000 de cuvinte, a fost utilizat o data, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

In total, in cele doua zile de discurs, cele mai utilizate cuvinte au fost “credite” si “economie”, cu tot ce inseamna 
cloud
cloud
Foto: Hotnews
forme inrudite ale celor doua cuvinte. La “credite” au intrat de pilda in masuratoare formele “credit, creditare, acordare credite, imprumuturi” iar la economie au intrat “economic, economie, economia”- asta pentru a interpreta mai usor datele finale. Primele 10 cuvinte utilizate ca frecventa au  fost “credite, economic, european,fonduri, tari, risc, investitii, consum, resurse, social” . Cele mai putin utilizate au fost “PIB” (0,001 la suta de cuvinte), “Guvern” si “solutii” (ambele cu o frecventa a aparitiei de 0,002 la suta de cuvinte).

Filtrate dupa  tipul discursului (care abordeaza tematici diferite- politica monetara, fiscala, criza actuala samd), cuvantul “criza apare cu o frecventa ridicata, la egalitate cu  “tintire”, pensii”, inflatie” si “autostrazi”, cu o frecventa de aparitie de 0,067 de ori la suta de cuvinte folosite.

O utilizare medie au avut  si expresiile “reforma”, “reducere” si “stimulare” (utilizate cu o frecventa de 0,008 la 
frecventa1
frecventa1
Foto: Hotnews
suta de cuvinte).

In cele doua discursuri, sintagme “FMI” a fost si ea rar utilizata (frecventa 0,026 ).

Mesajul Guvernatorului a fost axat in cele doua zile, daca e sa ne luam dupa criteriul frecventei celei mai ridicate, pe chestiuni legate de creditare, fonduri europene, riscuri si investitii. De remarcat dimensiunea sociala care creste ca frecventa in discursul Guvernatorului, in vreme ce sintagma “solutii” are o utilizare destul de redusa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu