marți, 4 martie 2014

Ce este o problemă?

Nomogramă Venn,,Capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care s-o aprinzi, astfel încât, mai târziu, să lumineze cu propria lumină” este îndemnul pe care l-a făcut Plutarh, acum mai bine de 2000 de ani.
Dar ce înseamnă a rezolva probleme? Ce este o problemă? Un răspuns ar fi cel dat de Paul Fraisse: „Orice situaţie în care răspunsul nu poate fi dat imediat constituie o problemă.” Altfel spus, o problemă este o situaţie nouă, necunoscută în faţa căreia rezolvatorul se află şi pe care trebuie să o rezolve, să ia o decizie, să găsească soluţia.
          „A găsi soluţia unei probleme este o performanţă specifică inteligenţei, iar inteligenţa este apanajul specific speciei umane”, completează J.James. Se poate spune că, dintre toate îndeletnicirile omeneşti, cea de rezolvare a problemelor este cea mai caracteristică.
           Orice problemǎ implicǎ în rezolvarea ei o activitate de descoperire ,deoarece exclude preexistenţa,la nivelul rezolvitorului, a unui algoritm de rezolvare,care ar transforma-o într-un exerciţiu.Iar, orice exerciţiu oferǎ elevului datele (numerele cu care se opereazǎ şi precizarea operaţiilor respective ),sarcina lui constând în efectuarea calculelor dupǎ tehnici şi metode cunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu