Propus de: Delia Lungu 04 Martie 2014
Nivel: 2 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.
Sursa foto: Flickr.com
Se apropie cu pasi repezi Ziua Femeii. O ocazie in plus sa ne bucuram si ne sarbatorim feminitatea. Feminitatea noastra, a mamelor noastre, a fetelor noastre. Cum in ultimul timp feminitatea incepe sa fie asociata tot mai frecvent cu succesul, ma intreb ce inseamna o femeie de succes? Cu siguranta, succesul poate fi definit diferit de fiecare dintre noi. Am sa ma opresc la o trasatura a succesului care mi se pare esentiala: increderea in sine.
In acelasi timp, adresez o provocare catre mame: Cum cresti o fata astfel incat sa ajunga o femeie increzatoare?
Stim ca mass media, prietenii si societatea au o influenta mare asupra fetelor. Totusi, impactul parintilor este mult mai mare decat acestia isi pot imagina in ceea ce priveste dezvoltarea incredererii in sine a fetelor lor. Am pregatit, mai jos, cateva situatii frecvente cu care parintii se confrunta:
- “Ce rochita frumoasa ai! Ce bine iti sta cu ea!”
Cand spui asta, fetita invata ca :”Este important sa arat bine, ca ceilalti sa ma aprecieze”.
Aprecierile legate de infatisare accentueaza imaginea de sine intr-un mod nesanatos. Cu cat fetele cresc, cu atat presiunea devine mai mare. Astfel ca, incepand cu perioada preadolescentei pentru marea majoritate a fetelor stima de sine este strans legata de modul in care arata si de felul in care se imbraca.
Recomandari: Poti sa faci mai putine aprecieri legate de modul in care arata fetita si sa oferi mai multe incurajari legate de alte calitati ale ei: de ex. “Ce mult imi place sa petrecem timpul impreuna!”
Ca mama, nu vorbi negativ despre propriul tau corp si nu fi preocupata in exces de propria infatisare. Fa-o pe fetita ta sa se simta bine cu corpul ei. Vorbiti impreuna despre schimbarile prin care va trece corpul ei.
- Doar 9 ai luat la matematica? Stiu eu ca puteai si mai bine.
Cand spui asta, fetita intelege ca: “Este nevoie sa iau 10 pentru ca mama sa ma aprecieze si sa ma iubeasca.”
Mesajul “stiu ca puteai mai bine” inseamna de fapt “Nu ai facut suficient de bine” si este descurajant.
Ce poti face: Incurajeaza efortul pe care-l face fetita ta, chiar daca uneori rezultatul final nu este cel dorit. De asemenea, incurajeaza progresul pe care il face “De data acesta, ai desenat mai bine copacul. Are niste crengi asa frumoase!” Si, foarte important, incurajeaz-o si arata-i dragoste, fara sa ai un motiv anume.
- “Nu poti sa faci asta, lasa-ma pe mine.”
Cand spui asta, in mintea fetitei apare ideea :”Eu nu sunt in stare sa fac”.
Uneori “nu poti sa faci asta, lasa-ma pe mine“ poate insemna de fapt “ eu fac mai bine decat tine” sau “eu fac mai repede decat tine”. Din lipsa de timp sau din perfectionism, o incurajam sa fie dependenta de ceilalti. In spatele lui “nu pot” este de fapt lipsa de incredere in sine. Cu timpul, dorinta ei de a face lucruri se diminueaza.
Ce poti face: Invata fetita sa faca lucruri, in loc sa le faci tu pentru ea. Asigura-te mai intai de doua aspecte: ca stie sa le faca si ca este in stare sa le faca. Ofera-i sansa de a se implica in treburile gospodaresti. Poti sa-i dai sarcini specifice, in raport cu varsta.
In concluzie, fetele isi dezvolta mai intai in cadrul familiei increderea in sine. Iar acum, mai mult ca niciodata, parintii au intr-adevar posibilitatea sa-i asigure fetei elementele de baza in lungul drum al dezvoltarii acesteia intr-o femeie puternica si increzatoare.
Pentru a asculta povesti adevarate de viata iti propun un eveniment deosebit,"Feminitate si succes" organizat pe 7 martie de Accendo Training unde invitatele vor discuta despre curaj, determinare, familie, leadership, modele de business si echilibru personal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu