luni, 10 martie 2014

Mucenici moldovenesŸti de post

Mucenici moldovenesŸti de post
Mucenicii moldovenesti sunt mult mai aproape de colac, insotitorul tuturor evenimentelor importante din viata romanilor.
Timp de preparare: mediu.
Numar de portii: 8.
Complexitate: mediu.
Ingrediente
  • 500 g faina
  • 20 g drojdie
  • 250 ml apa
  • 1 lingurita cu zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 esenta de rom
  • 1 lingurita cu ulei
  • 150 g nuci macinate
  • sare
Pentru sirop:
  • 2 cesti cu zahar
  • 4 cesti cu apa
  • 4 linguri cu miere
Mod de preparare
1. Inmoaie drojdia cu zaharul si putina apa calda, apoi toarna-le in mijlocul unui pumn de faina pus pe planseta. Amesteca si adaugaputina apa, cat sa devina de consistenta unei smantani groase. Acopera si lasa sa creasca 10-15 minute.
2. Adauga peste plamadeala restul fainii, uleiul, zaharul vanilat, romul si apa, putin cate putin. Framanta bine, pana cand aluatul incepe sa faca basici si se dezlipeste usor de pe mana. Presara putina faina si mai lasa la crescut cam o ora.
3. Formeaza opturi mai maricele. Mai lasa putin la crescut, dupa care da la cuptorul incins, vreme de 30 de minute.
4. Intre timp, prepara siropul, punand toate ingredientele la fiert. Da in cateva clocote.
5. Cand mucenicii s-au copt si s-au mai racorit putin, inmoaie-i repede in siropul fierbinte si asaza-i intr-un castron. La sfarsit, toarna restul siropului peste ei si presara nuca macinata.
  • Sugestie: Coca se poate face si de dulce, inlocuind cantitatea de apa cu lapte si adaugand 3 oua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu