Prima piramida alimentara a fost creata de suedezi si a fost o inventie
dictata de necesitate mai mult decat orice altceva. In anii ’70
suedezii erau ingroziti de preturile mari ale alimentelor. Guvernul de
la acea vreme a cerut Comitetului National de Sanatate sa vina cu o
solutie pentru aceasta situatie in care alimentatia populatiei avea de
suferit. Astfel, in 1972, a fost creata o lista cu alimente de baza si
alimente suplimentare, prin care alimentele de baza erau acelea ieftine
si hranitoare, iar alimentele suplimentare erau cele care aduceau un
aport de vitamine si minerale in plus fata de ce se regasea in prima
grupa.
Anna Britt Agnsäter, care lucra pentru Uniunea Cooperativelor Suedeze,
este cea care a dus ideea un pas mai departe. Desi idea celor doua grupe
era una buna, Anna a vrut sa o imbunatateasca printr-un model
trinunghiular astfel incat portiile sa fie mai bine reprezentate vizual.
Piramida a fost publicata in revista anuala a Cooperativei in 1974 sub
titlul “Alimente hranitoare la preturi acceptabile”.
Piramida avea in cadrul alimentelor de baza alimente esentiale: lapte,
branza, unt, paine, cereale si cartofi. In partea superioara, mai mult
de o treime, era reprezentata de fructe si legume si doar varful
continea carne, peste si oua. Comitetul de Sanatate suedez s-a dezis
imediat de o astfel de ilustrare, dar piramida Annei Britt Agnsäter a
devenit in scurt timp foarte populara si a fost reprodusa in alte tari
scandinave, Germania sau Japonia.
Varianta moderna a piramidei alimentare
In 1992, Departamentul de Stat pentru Agricultura din SUA a venit cu
propria varianta, mai apropiata de cea pe care o cunoastem astazi. Baza
piramidei era formata grupul cerealelor, painii, orezului si pastelor,
era urmat de grupul format din parti aproape egale de legume si fructe,
apoi grupurile lacatatelor si si proteinelor, in parti egale, iar
varful, adica alimentele folosite doar din cand in cand, era reprezentat
de grasimi uleiuri si dulciuri.
De la aparitia ei a suferit mai multe schimbari si imbunatatiri, prin
cresterea proportiilor de legume si fructe si prin crearea de gruprui
diferite pentru lactate si proteine.
Piramida alimentara a stranit nenumarate controverse si critici mai
ales din partea celor care spun ca astfel de prezentari sunt sutinute cu
milioane de dolari de marile companii din industria alimentara, care au
interesul ca grupa alimentara din care produc sa fie cat mai bine
reprezentata.
Ultima reprezentare a grupelor esentiale de alimente a fost adoptata in
Statele Unite in 2011 si a fost sustinuta la lansare chiar de prima
doamna, Michelle Obama. Se numeste My Plate si reprezita cele 5 grupe
alimentare importante sub forma unei farfurii si a unui pahar. Acestea
se traduc, de fapt, in 30% legume, 20% fructe, 30% cereale, 20% proteine
si un pahar de lapte sau iaurt slab.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu