luni, 10 martie 2014

Cozonac tradiţional

Ingrediente

1 kg făină
6 ouă
50 g drojdie
400 g zahăr
3 pliculețe cu zahăr vanilat
500 ml lapte
2 linguri cu cacao
300 g nuci măcinate
100 ml ulei
1 lămâie
1 linguriţă cu esenţă de rom
sare

Mod de preparare

1. Amestecă drojdia cu două linguri cu făină și 50 ml de lapte și lasă la dospit la loc cald.
2. Separat, topeşte 350 g de zahăr si zahărul vanilat în restul de lapte încălzit puţin. Freacă gălbenuşurile cu un praf de sare şi coaja rasă de lămâie.
3. Cerne făina și fă în mijloc o adâncitură. Pune maiaua dospită, toarnă laptele și gălbenușurile. Frământă și pune treptat aluatul cu ulei până se încorporează complet. Acoperă cu un șervet și lasă-l la crescut circa o oră.
4. Între timp, amestecă nuca şi albuşurile bătute spumă cu 50 g de zahăr, cacaua şi esenţa de rom.
5. Împarte aluatul în trei părţi și întinde-le ușor cu mâna. Pune deasupra amestecul de nucă și rulează (fie dintr-un capat in altul, fie din ambele părţi, până la jumătate).
6. Pune cozonacii în tava unsă şi tapetată cu făină. Stropeşte-i cu puţină apă şi presară zahăr deasupra. Lasă-i din nou la crescut, cam 30 de minute. Coace-i în cuptor, la foc potrivit, 45-50 de minute.

Sugestie. Dupa ce-i scoti din cuptor, poti sa-i imbraci intr-o glazura de zahar pudra amestecata cu apa (sau suc de lamaie). Feliaza cozonacii dupa ce glazura s-a intarit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu