1. Amestecă drojdia cu două linguri cu făină și 50 ml de lapte și lasă la dospit la loc cald.
2. Separat, topeşte 350 g de zahăr si zahărul vanilat în restul de lapte încălzit puţin. Freacă gălbenuşurile cu un praf de sare şi coaja rasă de lămâie.
3. Cerne făina și fă în mijloc o adâncitură. Pune maiaua dospită, toarnă laptele și gălbenușurile. Frământă și pune treptat aluatul cu ulei până se încorporează complet. Acoperă cu un șervet și lasă-l la crescut circa o oră.
4. Între timp, amestecă nuca şi albuşurile bătute spumă cu 50 g de zahăr, cacaua şi esenţa de rom.
5. Împarte aluatul în trei părţi și întinde-le ușor cu mâna. Pune deasupra amestecul de nucă și rulează (fie dintr-un capat in altul, fie din ambele părţi, până la jumătate).
6. Pune cozonacii în tava unsă şi tapetată cu făină. Stropeşte-i cu puţină apă şi presară zahăr deasupra. Lasă-i din nou la crescut, cam 30 de minute. Coace-i în cuptor, la foc potrivit, 45-50 de minute.
Sugestie. Dupa ce-i scoti din cuptor, poti sa-i imbraci intr-o glazura de zahar pudra amestecata cu apa (sau suc de lamaie). Feliaza cozonacii dupa ce glazura s-a intarit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu