Tigrii și zebrele sunt acopetiți cu desene dungate, leoparzii au pete. Forme asemănătoare unor valuri traversează deșerturile.
Folosind matematica pentru organizarea și sistematizarea ideilor despre forme, descoperim că natura ce se află în jurul nostru ne oferă indiciile vitale ale regulilor care guvernează procesele naturale.
Mișcarea stelelor este un indiciu, cu privire la faptul că Pământul se rotește. Valurile și dunele constituie indicii ale regulilor care guvernează curgerea apei, mișcarea nisipului și a aerului. Dungile tigrului și petele leopardului atestă regulile matematice proprii creșterii și formelor biologice. Formele nu sunt numai frumoase, ci și utile. Iar odată ce am învățat să recunoaștem o formă de bază, excepțiile ies brusc în evidență. Există forme simple: triunghiuri, pătrate, hexagoane, cercuri, elipse, cuburi, sfere, conuri ș.a.m.d. Toate pot fi regăsite în natură. Putem vedea cercuri aruncând o pietricică pe suprafața unui lac, în ochiul uman sau pe aripile fluturilor.
Dar, există și forme complexe, cum ar fi suprafața unei ape curgătoare, forma norilor. Acestea i-au condus pe matematicieni la noțiunile fractali sau teoria haosului.
Fractalii sunt forme geometrice ce își repetă structura la scări mereu mai mici; haosul este un fel de stare aleatorie.
Natura ”știa” despre aceste forme, cu mii de ani în urmă, deoarece norii sunt fractali , iar clima este haotică. În mod tradițional, știința a prețuit ordinea, dar și haosul poate oferi științei avantaje distincte. ”Controlul haosului a fost folosit pentru a determina reîntoarcerea inimilor care bat neregulat la ritmul normal, prefigurând inventța unui simulator cardiac inteligent. Foarte recent, această idee a fost folosită pentru a provoca sau a opri undele ritmice de activitate electrică din țesuturile creierului, deschizând posibilitatea prevenirii atacurilor de epilepsie.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu