Din ce in ce mai multi specialisti atrag atentia asupra faptului ca felul in care este organizat sistemul de invatamant diminueaza nivelul de creativitate al copiilor. (Poti urmari o prezentare pe Ted.com pe aceasta tema). Asadar, ne revine noua rolul de a-i incuraja pe copii sa gandeasca original. Iata cum poti face acest lucru:
1. Fii deschis lucrurilor noi, situatiilor cu care nu te-ai mai confruntat si solutiilor pe care nu le-ai mai testat.
2. Evita sa ii arati cum sa procedeze in diverse situatii si accepta faptul ca cel mic, prin metoda la care s-a gandit, va ajunge intr-un final la rezultat, chiar daca modalitatea de rezolvare e diferita de a ta.
3. Evita sa critici solutiile sau ideile propuse de copilul tau. Chiar daca ti se pare ca nu au sens sau ca sunt imposibile, nu porni de la premisa ca „Nu se poate pentru ca nu am mai auzit de asa ceva niciodata”.
4. Provoaca-l la discutii pe teme „serioase”, dupa ce ii expui problema pe intelesul lui. Poate fi vorba de probleme care vizeaza intreaga planeta sau doar familia voastra. De exemplu, daca vreti sa rearanjati mobila intr-o camera pentru a obtine mai mult spatiu, nu ezita sa ii ceri parerea si copilului tau – te poate surprinde cu o solutie ingenioasa.
5. Atunci cand copilul tau nu reuseste sa inteleaga ceva la scoala, cautati impreuna pe internet prezentari si demonstratii diferite fata de ceea ce a invatat. In acest mod va intelege ca orice problema poate sa aiba mai multe solutii, pe cat de bune, pe atat de diferite. Iata un exemplu: cum il inveti pe copilul tau sa numere de la 1 la 10 in engleza?
- Printr-un film in care fiecare cifra este prezentata pe rand: https://www.youtube.com/watch?v=y4a0pdIleP8
- Printr-un cantec in engleza: https://www.youtube.com/watch?v=dk9Yt1PqQiw
6. Ofera-i jucarii care pot fi folosite in mai multe feluri, nu care au o singura functie. Astfel, copilul poate sa isi dezvolte imaginatia prin joaca, oferind jucariilor mai multe roluri si improvizand diverse jocuri. De exemplu, o minge poate juca rolul de planeta, de ghiulea sau de mar in jocuri diferite ale copiilor.
7. Stimuleaza curiozitatea copilului. Orice informatie noua il determina pe copil sa faca legaturi cu informatiile deja asimilate, incurajandu-l sa descopere asemanarile si deosebirile dintre fenomene, procese sau situatii despre care invata.
Gandirea originala inseamna de fapt a fi diferit de ceilalti, a privi lucrurile dintr-o perspectiva diferita de cea cu care ai fost obisnuit. Inseamna sa iesi din cotidian, sa nu mai privesti anumite lucruri ca fiind tabu, ci pur si simplu sa dai frau liber imaginatiei si gandirii. Tu cum dezvolti gandirea originala a copilului?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu