Dovlecei cu smantana
Ingrediente: 2 dovlecei, 250 g branza de vaci, 4 linguri de gris sau orez, 2 oua, 100 g smantana, o legatura de marar, 20 g unt, sare (dupa gust)Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se spala si se pun la foc domol timp de zece minute. Nu trebuie sa-i fierbi, ci doar sa-i oparesti. Se scot intr-o strecuratoare, se scurg si se lasa la racit. Intre timp, se fierbe bine orezul sau grisul, apoi se trece printr-un jet de apa rece. Se amesteca branza de vaci cu orezul (grisul) fiert si racit. Se bat galbenusurile bine si se toarna peste branza. Se lasa compozitia sa se odihneasca in timp ce din dovlecei se scot miezul si semintele. Se incinge bine cuptorul. Se bat albusurile spuma si se amesteca cu pasta de branza, la care se adauga in cele din urma smantana, sarea si mararul maruntit bine. Se amesteca pana ce se omogenizeaza compozitia. Nu-ti mai ramane, mamico, decat sa umpli dovleceii si sa-i asezi intr-o tava unsa cu unt si putin pesmet. Deasupra se pun doua-trei cubulete de unt. Se lasa la foc moderat maximum jumatate de ora. Se servesc calzi sau reci, dupa preferinta.
Mancare de dovlecei cu rosii
Ingrediente: 500 g rosii, 4 dovlecei, 1 ceapa mare, verdeata, sare (dupa gust), 3 linguri de uleiMod de preparare
Pentru mancarea de dovlecei cu rosii, dovleceii se spala, se curata de coaja si se taie rondele. Rosiile se spala, se curata de pielite si se taie feliute. Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie solzisori. Se caleste apoi cu o lingura de ulei. Cand isi schimba culoarea se adauga rosiile si dovleceii si restul de ulei. Se pune sare dupa gust si se lasa pe foc 30-40 de minute, amestecandu-se din cand in cand. Cand este aproape gata se adauga verdeata. Pentru o aroma deosebita se poate adauga la calit, o data cu ceapa, si un gogosar rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu