duminică, 8 septembrie 2013

Semnificatia numelui BogdanBogdan – Prenumele de baiat Bogdan, foarte raspandit si popular

Bogdan – Prenumele de baiat Bogdan, foarte raspandit si popular in onomastica noastra, s-a format cu ajutorul a doua elemente, primul fiind slav, „bog”, si insemnand „Dumnezeu”, iar cel de-al doilea, dan, adica „daruit”. Se poate spune, asadar, ca semnificatia numelui Bogdan este „daruit de Dumnezeu” sau „dat de Dumnezeu”.
Inevitabil, aceasta ipoteza ne determina sa afirmam ca numele de persoana in discutie apartine categoriei teoforicelor, avand aceeasi semnificatie cu Theodor, Teodor, Theodora sau Teodora. Popularitatea sa s-ar explica prin faptul ca, incepand cu secolul al XVI-lea, numele Bogdan a inceput sa fie tot mai folosit, ca mai apoi, sa fie rar intalnit. Asemenea multor nume, dupa prima parte a secolului al XIX-lea, si-a recapatat popularitatea, acest prenume de baiat aflandu-se printre preferintele parintilor.
Mai mult decat atat, se pare ca numele de persoana in discutie era prezent in spatiul romanesc cu mult timp inainte sa fi patruns la popoarele vecine slave. O dovada in acest sens este, fara doar si poate, denumirea unor localitati precum Bogdaneasa sau Bogdanei. Cu toate acestea, potrivit unor ipoteze, numele Bogdan ar fi patruns in onomastica romaneasca prin intermediar slav.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu