duminică, 8 septembrie 2013

Semnificatia numelui Gheorghe

Gheorghe – In cadrul procesului de modernizare, onomastica noastra a manifestat, ca si cea a altor popoare europene, o tendinta cel putin interesanta din punct de vedere lingvistic, si anume aceea de a pastra nume de persoana cu o traditie indelungata. Semnificatia acestor nume a constituit, pe cale de consecinta, obiectul multor studii lingvistice, atat in spatiul romanesc, cat si la nivel european. Onomastica noastra nu poate fi caracterizata decat prin evolutia acestor nume populare si, in acelasi timp, cu traditie la noi. Iarasi, se pare ca numele care se bucura de o frecventa mare in spatiul romanesc sunt, poate, la fel de populare si la celelalte popoare europene, chiar daca vorbim de tari catolice prin traditie.
Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca aceste nume au rezistat in fata procesului de modernizare, devenind, ba chiar, mult mai des intalnite ca in trecut. Cel mai graitor exemplu in acest sens este, in sfarsit, prenumele de baiat Gheorghe, intalnit, de asemenea, si ca nume de familie. Acest nume de persoana inca se bucura de o popularitate foarte mare, atat prin forma initiala, cat si prin formele derivate. Este, fara doar si poate, unul dintre cele mai folosite nume din onomastica noastra, aproape un milion de romani purtand prenumele Gheorghe sau forme derivate. Etimologia acestui nume nu ar trebui, cel putin la suprafata, sa ne puna nicio problema.
Aflam, in prima instanta, ca provine de la numele de origine greceasca Georgios, despre care stim ca a aparut chiar de pe vremea lui Platon. In onomastica greceasca, numele de persoana Georgios avea o semnificatie limpede, fiind pus in legatura cu substantivul comun „georgios”, ce insemna „taran”, respectiv „agricultor, lucrator al pamantului”. Pe baza acestei informatii, am fi tentati sa spunem ca aceasta este semnificatia numelui Gheorghe, insa trebuie sa tinem seama si de cuvantul care ar sta la baza substantivului comun „georgios”.
Cercetatorii lingvisti au apropiat acest cuvant de „gavorgos”, in componenta caruia recunoastem elementele „ga-”, ce inseamna „pamant”, si „vergon”, cu sensul de „munca, lucru”. Un lucru este cert, iata, si anume ca semnificatia initiala a numelui Gheorghe se sustine prin existenta acestui cuvant de baza, chiar daca este un termen neatestat. Mai mult decat atat, in sprijinul acestei ipoteze vine si prezenta la romani a elementului „ge-”, ce se regaseste si unele cuvinte din limba romana, precum „geografie”, „geologie” sau „geometrie”. Tocmai de aceea, se poate spune ca semnificatia acestui element este „pamant” – „privitor la muncile campului”.
De asemenea, nu trebuie omisa nici legatura facuta de unii lingvisti cu numele Agricola, de origine latina, ce corespunde, in limba romana, cu substantivul „taran”. In orice caz, semnificatia numelui Gheorghe este clara si nu ar trebui sa puna absolut nicio problema. Cat despre fenomenul de raspandire, este important, inainte sa face referire la substratul religios, sa tinem seama de aspectul pagan al acestui nume. De fapt, in prima instanta, am fi tentati sa credem ca acest nume s-a raspandit datorita cultului Sf. Gheorghe, pe care romanii il sarbatoresc, numai ca lucrurile stau cu totul altfel. Popularitatea acestui nume trebuie pusa, cel putin la inceputuri, pe seama ritualurilor pagane.
In folclorul nostru, avem cateva ritualuri, unul dintre acestea avand loc la inceputul primaverii, cand, dupa cum bine stim, natura isi reintra in putere, reinvie. Tot la inceputul primaverii, taranii incep muncile la camp. Se pare ca, in aceasta perioada, oamenii incercau sa indeparteze spiritele rele, cum ar fi, spre exemplu, zgripturoaicele, ce le-ar fi putut face rau vitelor scoase la pascut. Important de mentionat este, totodata, faptul ca aceste ritualuri au contribuit la popularizarea numelui Gheorghe doar printre tarani, deoarece, in ceea ce ii priveste pe crestinii eruditi, acestia au fost influentati, bineinteles, de cultul Sf. Gheorghe.
Oricum, in spatiul rural, semnificatia numelui Gheorghe era „taran”, acest sens singular fiind capatat si pe fondul ritualurilor pagane. Un alt aspect demn de mentionat ar fi modul in care numele de persoana in discutie a patruns in onomastica noastra. Este posibil ca prenumele masculin sa fi patruns in spatiul romanesc pe filiera slava, insa cu toate acestea, exista si posibilitatea ca trecerea sa se fi facut extrem de lent, de unde si diferentele mari, mai ales daca tinem cont de faptul ca populatiile romanizate a intrat in contact cu cele slave destul de timpuriu.
In sfarsit, dupa acest proces neintrerupt de migratie, onomastica romaneasca avea sa capete cel mai popular nume dupa Ion, Nicolae si Vasile. Doar daca ne gandim la prenumele de baiat George si la frecventa cu care e intalnit in intreaga Europa, vom constata ca vorbim despre unul dintre cele mai populare nume de pe continent si nu numai. Si totusi, nu trebuie ignorate nici formele Georgiana sau Georgeta, nume de persoana foarte populare in spatiul romanesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu