duminică, 8 septembrie 2013

Semnificatia numelui Alina

Alina – Prenumele feminin Alina se bucura de o mare popularitate in randul romanilor, chiar daca exista nenumarate controverse in privinta semnificatiei si etimologiei sale. Unii cercetatori lingvisti sunt de parere ca numele Alina ar proveni de la verbul „a alina”, motiv pentru care poate fi considerat o formatie romaneasca. Pe de alta parte, aceasta ipoteza nu este plauzibila pentru alti specialisti, ei considerand ca semnificatia data nu este decat rezultatul intepretarii populare.
Chiar si asa, potrivit unei alte ipoteze, care pune in centru forma frantuzeasca, numele Alina s-ar fi format cu ajutorul elementul „al-”, ce inseamna „intreg”, „tot”. Insa cea mai frumoasa ipoteza ramane, fara discutie, cea potrivit careia semnificatia numelui Alina ar fi „a alina”. In schimb, alti cercetatori considera ca numele de persoana Alina trebuie pus in legatura cu vechea forma Adal, adica „nobil”.
La fel de interesanta pare si ipoteza conform careia Alina ar avea semnificatia de „scorpion”, fiind considerat un nume de origine sanscrita. In orice caz, exista nenumarate ipoteze, in fiecare limba, avand cate o intepretare diferita. Mai mult decat atat, in limba greaca, inseamna „lumina”, pe cand, in chineza, „ochi mari luminosi”; si totusi, in rusa, numele in discutie ar insemna „stacojiu”. Nu e de mirare ca prenumele de fata Alina este unul dintre cele mai frumoase si deopotriva populare nume din onomastica romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu