duminică, 8 septembrie 2013

Semnificatia numelui Maria

Maria – Controversat si deopotriva apreciat, popular si, in acelasi timp, respins in vremurile apuse ale unor popoare europene, prenumele de fata Maria este, fara discutie, unul dintre cele mai raspandite nume de persoana din lume, fiind prezent in onomastica fiecarui popor europen in parte, dar si in America, Australia, Asia sau, de nu, Africa. Acest nume de persoana a constituit obiectul multor controverse printre lingvisti, chiar din primele secole ale crestinismului, iar religia, asa cum era normal, a jucat un rol crucial in popularizarea prenumelui feminin in discutie.
Semnificatia numelui Maria, pusa nu de putine ori sub semnul controversei lingvistice, a avut, de asemenea, un rol esential in raspandirea acestui prenume de fata. Trebuie mentionat, in prima instanta, ca numele de persoana Maria apare in textul biblic, atat in Vechiul Testament, unde una dintre purtatoare este sora mai in varsta a lui Moise, cat si in Noul Testament, cea mai cunoscuta purtatoare fiind Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.
Inevitabil, ca multe astfel de nume cu rezonante religioase, si prenumele feminin Maria are un puternic caracter pagan, cu atat mai mult cu cat, inca din primele secole ale Noii Religii, crestinismul, oamenii inca o mai venerau pe Isis, cunoscuta zeita egipteana. Nu putem uita, de altminteri, faptul ca, dupa secolul al IV-lea, cultul lui Isis avea sa fie inlocuit cu cel al Mariei, aceasta schimbare datorandu-se, bineinteles, raspandirii crestinismului. Pentru a stabili cu exactitate semnificatia numelui Maria, trebuie sa ne indreptam atentia, in primul rand, catre formele asemanatoare, atat ca sens, cat si ca forma, cu acest prenume feminin. Amintim, inainte de toate, de forma Mariam. Exista, ce-i drept, nenumarate ipoteze cu privire la etimologia si semnificatia acestui nume controversat, insa vom incerca, pe cat posibil, sa le mentionam pe cele mai relevante.
Una dintre ipoteze sustine ideea potrivit careia numele de persoana in discutie ar proveni de la forma Maryam, un nume in componenta caruia recunoastem elementele „mar-”, ce inseamna „picatura”, si „-yam”, cu sensul de „mare”. Pe baza acestei informatii, se poate spune, prin urmare, ca semnificatia numelui Maria ar fi „picatura de mare”. Aceasta ipoteza, de altfel larg acceptata de catre cercetatorii lingvisti, este sustinuta si de faptul ca, odinioara, se credea ca sinonimul numelui Maria este Stela.
Chiar si asa, prenumele de fata Maria are rezonante biblice, ceea ce ne-ar indreptati sa spunem ca ar fi, la origini, o forma ebraica. Urmand aceasta directie, este importand sa ne oprim asupra unei purtatoare, si anume asupra surorii lui Moise. Avem informatia potrivit careia Moise era egiptean, de unde se poate deduce ca numele de persoana Maria s-a format in interiorul onomasticii egiptene. Ne indreptam, asadar, spre cea de-a doua ipoteza. Potrivit acesteia, numele in discutie s-ar afla in legatura cu verbul „mrj”, ce insemna „a iubi” sau chiar cu „mrj-imn”, cu sensul de „iubit de Amon”; Amon era considerat regele zeilor la egiptenii din Antichitate.
Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca prima ipoteza este sustinuta de a doua si invers, deoarece evreii aveau sa imprumute acest prenume feminin chiar de la egipteni. Drept consecinta, dupa ce numele de persoana Maria a fost imprumutat de evrei, s-a raspandit la toate popoarele europene, imediat dupa cea de-a doua jumatate a secolului al IV-lea, cand cultul Mariei a luat locul cultului lui Isis. Lucrurile se complica, pana si in aceste conditii, deoarece, in pofida faptului ca numele Maria era extrem de cunoscut, nu era si foarte folosit, cel putin in onomastica anumitor popoare europene. Astfel, oamenii se temeau sa foloseasca acest nume de botez, fiindu-le teama ca vor ponegri imaginea Fecioarei Maria. Acest fenomen extrem de interesant a dus la aparitia unor nume noi. Si, de fapt, crestinii, mai exact spaniolii si, in general, oamenii care locuiau in Peninsula Iberica, se temeau sa foloseasca direct acest nume de persoana, insa acest lucru nu i-a impiedicat sa utilizeze prenume care aveau legatura cu Maria, cum ar fi, de pilda, Mercedes, Consuelo, Sol, Pilar si Carmen.
Mult mai interesant este faptul ca acest fenomen nu a influentat statutul numelui Maria la alte popoare din Europa. In spatiul romanesc, spre exemplu, acest nume era popular si deopotriva folosit, Maria fiind unul dintre cele mai raspandite nume de botez din onomastica noastra. In scurt timp, avea sa devina unul dintre cele mai populare nume de persoana din toate timpurile, in timp ce, la alte popoare, era considerat un nume tabu.
Mai mult decat atat, acest prenume feminin a dus si la aparitia unor nume de orase. Cel mai cunoscut exemplu este, fara doar si poate, cel al orasului Buenos Aires, capitala de azi a Argentinei capatand acest nume datorita lui Pedro de Mendoza. Acesta, suprinzator sau nu, un calator de origine spaniola, a numit astfel acest oras dupa Nuestra Senora del Buen Aire, denumirea unui lacas sfant din Sevilla, ridicat in cinstea Fecioarei Mariei. Revenind la spatiul romanesc, numele de persoana Maria a fost atat de popular incat a a ajutat la formarea unor nume noi, care, in timp, au devenit nume independente. Mariana, Marioara, Maricica, Maruta, Mariuca, Mioara, Mia sau Mita sunt doar cateva nume care s-au format de acest prenume feminin. Important de mentionat este faptul ca, potrivit cercetatorilor lingvisti, prenumele de baiat Marian provine de la o alta forma, si nicidecum de la numele Maria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu